lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de desembre, 2007

Prealerta d'emergència a Vandellòs II

Un incident a la central nuclear Vandellòs II activa la prealerta d'emergència durant 45 minuts La central nuclear Vandellòs II ha patit una aturada no programada del seu reactor i l'actuació del sistema d'injecció de seguretat, amb entrada real d'aigua en l'atuell, segons ha informat el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). El fet ha ocorregut a dos quarts de cinc de la matinada d'aquest mateix diumenge i una hora després s'ha declarat la prealerta d'emergència de la central. El succés s'ha produït mentre s'estaven realitzant unes proves rutinàries de control i aturada de vàlvules de la turbina i de moviment de les barres de control. Per una causa que de moment no ha pogut ser determinada, s'ha produït la inserció completa de les barres de control al nucli i l'actuació del sistema d'injecció de seguretat. Com sempre, amb l'ai al cor !!!

La Plataforma pel Dret de Decidir diu que la manifestació no era una qüestió "d'emprenyament" sinó de "dignitat" i "democràcia"

l'endemà 021207 CATr El portaveu de la Plataforma pel Dret de Decidir, Gerard Fernández, ha remarcat aquest diumenge que la manifestació de dissabte en què 700.000 persones, segons l'organització, i 200.000, segons xifres dels cossos de seguretat, van exigir a Barcelona el dret de gestionar les infraestructures a Catalunya, no responia a "l'emprenyament" del ciutadà, sinó a un clam per reclamar a l'estat espanyol "dignitat" i "democràcia". Els organitzadors han afirmat sentir "eufòria" per l'èxit de convocatòria, i han assenyalat que serveix de "toc d'atenció" per als partits polítics catalans i el govern espanyol. La representant de la PDD, Mònica Sabata, ha assenyalat que en els dos anys de vida de la plataforma "hem demostrat que podem ser un actor en el context polític català" i que entre els pròxims reptes, hi ha el de "seguir marcant agenda política".

1907: La gran riuada.

Els dies 21, 22 i 23 d'octubre de 1907, una riuada de l'Ebre va marcar la fita que encara recorden els nostres vells. Unes quantes plaques en són testimoni en diferents façanes de Miravet. No es conserva, ni tal vegada n'hi va haver mai, cap testimoni gràfic d'aquell succés. La fotografia d'ús generalitzat no havia arribat encara a llocs com Miravet. Els testimonis més propers cal buscar-los a Móra i Tortosa. Però al subconcient col·lectiu del poble perviu encara i, pels miravetans, "l'any 7" (1907) és una referència històrica pel que fa a les riuades com "l'any 1" (1901) ho és pel que fa a les gelades, quan es van gelar fins i tot els aulivers. Una exposició a l'església vella del cap de la vila, presenta les fotografies que s'han conservat de les riuades posteriors a l'any 7, però amb l'esperit de commemorar aquella mítica riuada. Toni Borrell, batlle de Miravet, Xavier Vega, Director dels Serveis Territorials de Cultura i Josep M. Sáez, regidor de Cultura, han inaugurat aquest migdia l'exposició. Albert Curto, director de l'Arxiu de les Terres de l'Ebre de Tortosa, ha fet una conferència sobre les riuades centrant-se en la de l'any 7 i, entre documents fotogràfics, bàsicament de Tortosa, ha reivindicat les plaques de nivell com a objectes testimonials a conservar. 1907-2007: 100 anys de la riuada

L'Ebre també té dret a decidir sobre el seu futur

Les cinc plataformes en defensa del territori a les Terres de l'Ebre van celebrar ahir a l'auditori Felip Pedrell de Tortosa una assemblea unitària sota el lema «Ja n'hi ha prou» i on hi van assistir unes 600 persones. En l'acte, s'hi va acordar que es faria una manifestació el dia 15 de desembre a Tortosa, per protestar contra les agressions al territori.

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, la plataforma de la Terra Alta, Salvem la Mar de l'Ebre i la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya van convocar ahir una assemblea per protestar contra les agressions al territori de les Terres de l'Ebre. En un manifest conjunt de les cinc plataformes es va acordar dur a terme una mobilització el proper dissabte 15 de desembre a les set de la tarda a Tortosa per protestar contra aquestes agressions perquè «les Terres de l'Ebre també tenen dret a decidir sobre el seu futur».

D'aquesta manera, es vol demostrar, segons el manifest, que la comunitat ebrenca ja no és la suma de ciutadans submisos sinó una «comunitat solidària entre ella i lluitadora». A més, també es va assegurar que els ebrencs i les ebrenques «lluitaran fins que el futur de les Terres de l'Ebre estigui tan assegurat com el de qualsevol altra regió del país». Un dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello, va afirmar que les Terres de l'Ebre són un exemple de dignitat i catalanitat i va afegir: «No hem de deixar que ningú ens tracti com uns ciutadans de segona». Panisello va intervenir en l'assemblea per recordar als assistents que, tot i la derogació del PHN, hi ha en vigor l'Annex I d'aquest pla, que preveu grans regadius. El portaveu de la PDE va dir també que la interconnexió de xarxes i el canal Xèrta-Sénia són «dos transvasaments encoberts». En finalitzar la seva intervenció, Joan Antoni Panisello va afirmar que a Catalunya «hi ha altres problemes que no són només el TAV, l'apagada de Barcelona o la tercera via del Prat».

D'altra banda, el portaveu de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, Joan Ferrando, va denunciar els perills que comporta el projecte Castor per a la salut dels ciutadans i ciutadanes, per al turisme i per a la seguretat. Segons Ferrando, no es pot confiar que l'empresa construeixi bé el dipòsit i la planta de tractament de gas «si, quan ideaven el projecte, no se'n van adonar que l'estaven situant just al davant del poble d'Alcanar».

A l'assemblea també hi va participar la Coordinadora Anticementiri Nuclear. El seu portaveu, Juli Loràs, va afirmar que es vol construir un cementiri nuclear a Vandellòs perquè «desmunten la central i hi haurà molts executius que es quedaran sense feina». El portaveu va explicar que la Coordinadora ha presentat una proposta de resolució al Parlament on s'exigeix que no s'instal·li el cementiri a Catalunya. Segons Loràs, la resolució seria presentada per ERC i ICV i va demanar a CiU que li doni suport «perquè així estarà guanyada». El portaveu de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, Manolo Sanmartin, va denunciar la massificació eòlica a la Terra Alta i va explicar que la plataforma no està en contra d'aquesta energia però sí «del model d'implantació actual». Per part seva, el membre de Salvem la Mar de l'Ebre, Lluís Comí, va afirmar que l'entitat està en contra de la ubicació de centenars de molins de vent al davant de la costa ebrenca.

Al començament de l'acte el periodista Gustau Moreno va recordar que des dels anys seixanta les Terres de l'Ebre són víctima de diverses agressions i va afirmar que l'Ebre és «una colònia per fer energia per a altres zones i l'abocador de tot allò que ningú vol». Totes les plataformes van mostrar el seu acord amb aquestes declaracions.

El portaveu de la PDE va anunciar en finalitzar l'assemblea que el proper 16 de desembre s'inaugurarà el monument a la lluita contra el PHN.