lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 de juny, 2010

L'ultimàtum d'Europa al govern de l'Estat pel pla hidrològic reforça la PDE

L'ultimàtum de Brussel·les a l'executiu espanyol va fer que ahir la PDE exigís al govern de l'Estat l'aplicació del «principi de precaució». El portaveu de la plataforma, Manolo Tomàs, va recomanar a l'Estat que ature les obres de regadiu més conflictives en execució a la conca de l'Ebre. Segons Tomàs, l'argument de la Comissió Europea coincideix plenament amb els plantejaments fets pel moviment social antitransvasament, que en surt reforçat. De fet, la PDE acusa l'Estat d'estar tirant endavant unes obres de regadiu que impedirien la fixació d'un cabal ambiental mínim per al tram final de l'Ebre i la supervivència del Delta. «El pla hidrològic de l'Ebre no surt perquè tots els regadius riu amunt estan sobredimensionats. Els canals Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues són per a transvasaments i la majoria d'embassaments d'Aragó són innecessaris. Després d'aquest advertiment oficial han d'aplicar el principi de precaució i frenar aquestes obres i qüestionar-les: ens podem trobar que estiguin acabades i que els canals no tinguin cap utilitat», va argumentar Tomàs. Amb tot, el portaveu de la PDE va lamentar que l'executiu espanyol continuï instal·lat en el «principi de la picaresca», i que actuï de manera «frívola», alimentant un conflicte de llarga durada que pot acabar «liquidant el tram final del riu i el Delta». Per tot plegat, Tomàs va afirmar que els arguments de Brussel·les confirmen plenament els que el moviment antitransvasament ja va plantejar diumenge aplegant milers de persones pels carrers de Barcelona, exigint el total compliment dels preceptes de la nova directiva marc de l'aigua. «Vam demanar que s'apliqui la normativa europea, que el govern espanyol no vol aplicar. Anem endarrerits un any i mig amb els plans de conca, que s'han d'adaptar a la normativa europea, però, mentrestant, les obres més conflictives, qüestionades i absurdes, tiren endavant, amb la qual cosa la possibilitat de marcar cabal mediambiental per al tram final del delta, si això no es modifica, serà impossible», va sentenciar. Tomàs també va recordar que Brussel·les ja va avisar Madrid fa uns mesos, i va calcular que el govern espanyol difícilment podrà complir les exigències de la Comissió Europea, ja que no podrà presentar les modificacions en el termini exigit. «Això ens planteja una contradicció: ens alegrem que la Comissió Europea adverteixi al govern espanyol que replantegi el pla hidrològic, perquè convé a les Terres de l'Ebre, però lamentem que si s'acaba executant aquesta previsió i el multen per cada dia d'incompliment, això ho paguem tots els ciutadans», va indicar.

'Adéu, Espanya?', èxit d'audiència

El documental Adéu, Espanya?, dirigit per Dolors Genovès i emès aquest dijous a la nit per TV3, ha estat el programa més vist del dia a Catalunya amb una audiència mitjana de 733.000 espectadors i una quota de pantalla del 23,9%, segons dades de Kantar Media. El documental, de 96 minuts de durada, és un treball que compara la realitat de Grenlàndia, Escòcia i el Quebec amb la de Catalunya. Per fer-ho, el documental es pregunta si la secessió és democràtica i si els processos d'independència han de ser jurídics o fruit d'una negociació.

En un comunicat fet públic per TV3, s'afegeix que Adéu, Espanya? va aconseguir la millor audiència d'aquest any en una nit de dijous, 5,5 punts per sobre de la mitjana habitual.

De les dades d’audiència, destaca que el 35,2% de joves fins a 24 anys que en aquells moments miraven la televisió van triar veure el documental dirigit per Genovès. Per gèneres, el documental va ser vist per un 26,4% d'homes i un 20,1% de dones. També destaca la quota que el documental va obtenir a Barcelona: un 28%.

Joan Ferran voldria un documental en 'prime time' sobre la 'solució federal'

La reacció del diputat del PSC i inventor del terme 'crosta nacionalista' a l'emissió del documental Adéu, Espanya? aquest dijous al vespre a TV3 no s'ha fet esperar. Després del controvertit episodi per les crítiques a la directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas, per l'entrevista al president Montilla, Joan Ferran s'ha estalviat la crítica directa i ha preferit subscriure i reproduir l'apunt Adéu? O per què? que signa Dídac Boza, director del diari digital de la Diputació de Barcelona, lamalla.cat. Ferran només hi afegeix un comentari: 'Jo també destijo en 'prime time' un treball periodistic, pagat amb diners públics, sobre: 'La Solució Federal''.

Resposta a Ferran: la solució federal no és que no la vulguem naltros, és que no la volen ells!!!

Catalunya i Quebec ratifiquen les relacions bilaterals dels seus governs

La viceconsellera d'Afers Exteriors i Cooperació, Roser Clavell, i el viceministre de Relacions Internacionals del Quebec, François Turennem, han signat aquest divendres un compromís per tirar endavant projectes de cooperació durant els propers dos anys. 'El manteniment de les relacions amb el Quebec és una de les prioritats del Govern, com mostra el Pla de l'Acció Exterior del Govern que inclou el Quebec entre els països prioritaris per Catalunya', ha declarat Clavell, satisfeta del 'bon estat' de les relacions amb la regió canadenca. El document 'no es limita a una relació institucional sinó que dóna cobertura a més de 30 projectes de gran importància per als nostres governs', ha dit Clavell.

De Tot Cat obre les portes i mostra el compromís de productors d'etiquetar en català

Més de 300 entitats i institucions d'arreu de Catalunya han fet públic aquest divendres a Girona el seu compromís de consumir productes etiquetats en català. El conseller d'Innovació, Josep Huguet, que ha assistit a l'acte, ha fet una crida a l'empresariat català perquè etiqueti els productes en aquesta llengua ja que en època de crisi global 'cal sortir al món'. Segons ha dit, el mercat espanyol és l'únic que es comporta de 'forma 'al·lèrgica' davant el català i aquest només representa una petita part del mercat mundial, i per tant 'el món no rebutja el català'. Aquesta trobada s'ha fet en el marc de la fira De Tot Cat que pretén promoure els productes i serveis que incorporen la llengua catalana. VilaWeb: S'estrena De Tot Cat, la fira per l'etiquetatge en català

Els activistes estudien mesures legals contra l'Estat per la seva passivitat davant l'atac israelià

Els cooperants propalestins Laura Arau i Manuel Tapial –veïns de Taradell– i el periodista valencià David Segarra han criticat la manca de suport del govern espanyol durant la seva detenció per part de l'exèrcit israelià i durant el seu viatge de tornada. 'Els bitllets els ha pagat el govern turc', s'ha queixat Tapial des de l'aeroport del Prat, on ha arribat amb els seus dos companys aquest divendres a la tarda. Desenes de familiars d'amics amb banderes palestines i pancartes els hi esperaven. Els cooperants han anunciat que emprendran mesures legals contra el govern d'Israel i que tornaran a Gaza per demostrar que les morts dels seus nou companys 'no han estat en va', ha dit Segarra. VilaWeb: Els activistes denuncien la passivitat internacional davant de l'atac

Avui: Els activistes estudien mesures legals contra l'Estat per la seva passivitat davant l'atac israelià

Els sindicats ja preparen la vaga general

L'ombra de la vaga general a l'estat espanyol és cada vegada més gran. CCOO ha decidit avui en dues reunions plenàries extraordinàries fetes a Madrid de començar-ne els preparatius per un doble montiu: el pla anti-dèficit de Zapatero i 'el que es va coneixent de la reforma laboral', en referència a la intenció de Zapatero de rebaixar de 45 a 33 els dies d'indemnització per any treballat (i fins i tot a 20 per a empreses en situació difícil), en són els motius. Pel sindicat, són mesures 'injustes, desequilibrades i anti-econòmiques' i la vaga esdevé 'inevitable'.

CCOO ha explicat que començarà una campanya 'pacient, raonada i intensiva' per explicar als centres de treball i a la societat les raons de la vaga, que encara no té data.

UGT, per la seva banda, no ha estat tan contundent, però ha dit que 'hi ha molt poc marge per a l'acord' i que, si no hi ha consens, hi haurà vaga. 'D'impossible no hi ha res, i nosaltres seguirem treballant fins a l'últim segon per buscar un acord raonable i útil', El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, en declaracions a TVE. El dirigent d'UGT ha admès que la negociació és complicada i, l'acord, difícil. 'Hi ha moltes diferències de visió sobre el que cal fer per recuperar el creixement i l'ocupació', ha afirmat. Per això, Cándido Méndez considera més probable que hi hagi decret del govern sense acord, però ha reiterat que la vaga general és molt a prop.