lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 d’abril, 2009

Barça 2 - Recreativo de Huelva 0

Sense "pena" (Setmana Santa) ni "glòria" (Pasqua), però hem guanyat! Puyal 110409

Decidits a resoldre per la via ràpida, com els havia demanat l'entrenador, i obedients com s'han mostrat fins ara en totes les instruccions que els ha donat Pep Guardiola, els blaugranes han trigat tan sols 45 segons a marcar el primer gol. El Recre estava encara concentrat a consolidar els totxos del mur que estava construint a l'àrea. Abans que el ciment s'assequés, abans que la paret de 9 jugadors que s'ha alineat davant del porter hagués agafat consistència, el mur ja no servia de res. Fins i tot estava entrant gent a les grades. Cap jugador havia començat a suar. Era la primera jugada del partit. Els típics i tòpics instants de tempteig. O això suposava el Recre. Però a Henry li ha caigut una pilota a la banda. Ha encarat cap a Alain Nef, un defensa suís arribat al gener a Huelva que potser no havia llegit els desitjos de Guardiola, o no va veure el Barça-Bayern, com el madridista Marcelo. O, el que és pitjor, no sap com les gasta el Barça. Henry l'ha mirat, l'ha encarat i s'ha escapat. Amb la mateixa facilitat amb què va deixar assegut dimecres l'italià Oddo del Bayern gràcies a aquella poderosa gambada cada vegada més incontenible, Titi ha arribat a la línia de fons i ha mirat enrere. No ha trobat Messi, com dimecres. Ni Etoo, que estava assegut a la banqueta, descansant per a altres batalles més exigents. Ni Bojan, el substitut del camerunès, en el seu tercer partit com a titular a la Lliga. Per allà ha aparegut Andrés Iniesta, el jugador blaugrana que està més barallat amb el gol. Només, a un metre de la línia s'hi ha trobat Andresín, el més aplicat de la classe per empènyer la pilota més fàcil de la seva vida. Abans de complir-se el primer minut s'ha rebel·lat contra aquella creu que li impedeix aconseguir una xifra de gols d'acord amb la seva enorme categoria. Ha estat, a penes, el seu tercer gol a la Lliga. Els mateixos que va marcar l'any passat; la meitat dels sis que va anotar fa dues temporades en el seu registre més prolífic. Per un dia, Henry ha assistit i Iniesta ha marcat. Després s'han intercanviat els papers, però el jutge de línia ha anul·lat el gol de Titi. Llavors, Iniesta ja jugava d'extrem esquerre. De les seves botes ha nascut el 2-0. Iniesta ha marejat Nef amb els seus regats, i Morris, també desconcertat, ha marcat en pròpia porta. Amb el treball fet, Guardiola l'ha homenatjat amb la substitució. Ha resolt el duel batent el rècord blaugrana de velocitat a obrir el marcador, contra el mateix rival que es va presentar el 5 de gener del 2003 davant l'afició del Camp Nou. Márquez havia anotat als tres minuts del Barça-Atlètic en un dels molts festivals realitzadors de l'equip. Aquesta nit no hi ha hagut més color que el que ha desprès el gusiluz del programa Crackòvia. Avui: 45 segons suficients

FOTOGALERIA SPORT: les millors imatges del partit

Joan tardà: La monarquia és un dels grans forats negres de la democràcia espanyola i s’ha de denunciar a Europa

El diputat d’ERC al Congrés, Joan Tardà, acompanyat del candidat d’aquesta formació al Parlament Europeu, Oriol Junqueras, denunciarà davant el Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg la “manca de democràcia” que hi ha a l’Estat espanyol a l’hora de plantejar qüestions sobre la casa reial. Ho farà després que el Congrés de Diputats, amb l’aval del Tribunal Constitucional, li hagi impedit per activa i per passiva plantejar preguntes sobre el pressupost i les activitats del rei i la seva família.

Tardà té previst acudir a Estrasburg el 14 d’abril, fent coincidir les seves demandes davant el tribunal amb el dia en què es va proclamar la Segona República Espanyola. Tot i això, està pendent de l’agenda del Congrés, que podria forçar-lo a presentar les seves demandes l’endemà, dia 15. Sigui quan sigui, el que farà el diputat republicà és denunciar davant el Tribunal dels Drets Humans l’actitud que ha mantingut el Parlament espanyol amb l’aval del Tribunal Constitucional. Tot i que ERC ha intentat posar transparència a les activitats de la casa reial des que té grup al Congrés de Diputats –és a dir, des del 2004–, el que ha acabat portant Tardà a prendre aquesta iniciativa té el seu origen en unes preguntes escrites i una proposició no de llei que va presentar el 13 d’abril del 2007.

Guardiola: "Hem d'aixecar alguna copa, sinó no tindrà sentit el nostre joc"

Si feu molts partits com el d'avui... no sé, no sé! Fins i tot el Puyal s'avorria i demanava la fi del partit. Bé, però els tres punts cap a casa!!! Puyal demanant que s'acabi el partit 110409

L'entrenador del FC Barcelona, Pep Guardiola, ha subratllat que el conjunt barcelonista ha d'aconseguir algun títol aquesta temporada per donar sentit al futbol del primer equip.

Guardiola ha recordat aquest divendres que amb els 72 punts que el Barça porta acumulats, altres equips ja van aconseguir el títol de Lliga i, en canvi, el conjunt barcelonista "necessita fer 80 llargs punts".

L'entrenador barcelonista creu que en aquest moment de la competició "cada victòria ens dóna molt i cada derrota ens ho pot treure", i ha resumit l'instant i el desig que existeix al vestidor barcelonista amb la següent frase: "Hem d'aixecar alguna copa, perquè en cas contrari no tindrà molt sentit" el joc que estem fent.

Josep Guardiola ha reclamat tota l'atenció als seus jugadors per evitar que el Barça caigui en un pou com fa uns mesos en que va perdre dos partits i va empatar un altre, tots ells de forma consecutiva. "Pot tornar a passar, perquè som els mateixos", ha recordat.

El PNB torna a defensar el dret a l'autodeterminació davant "l'unionisme" del PSE i el PP

El PNB ha fet públic un manifest en motiu de l'Aberri Eguna, el dia de la pàtria basca, en què torna a proclamar que el seu objectiu és "el reconeixement del dret d'autodeterminació i els procediments que garanteixin el respecte a les decisions dels ciutadans bascos". A més, acusa als socialistes i al PP de defensar "el projecte polític de l'unionisme de l'Espanya uniforme", liquidant els conceptes de plurinacionalitat i respecte al principi democràtic com a guies d'actuació d'un sistema democràtic de conveniència entre les nacions".

Els nacionalistes bascos denuncien que "el PSE construirà el seu mandat sobre la mentida, la debilitat i la dependència de Madrid i del PP". Segons els nacionalistes, els socialistes han "traït el que han promès", ja que "han apel·lat a la transversalitat durant anys i durant la campanya i han practicat la política de fronts quan s'han tancat les urnes".

Manifiesto Aberri Eguna 2009: Euskadi, nuestra única patria

Totes les cares del 'nimby'

El que Jordi Pujol va batejar fa anys com a "cultura del no" enfronta les administracions amb entitats ecologistes, associacions de veïns i col·lectius diversos que reclamen el seu dret a decidir sobre grans infraestructures que els toquen de prop. El fenomen es coneix ja amb l'acrònim anglès de 'not in my backyard', traduïble com no al meu pati del darrere. Polítics de tots els partits acusen de 'nimby' afectats per diversos projectes. L'última a llançar aquesta acusació ha estat Imma Mayol pel cas de la gossera, encara sense resoldre. Un dels equipaments que més polèmica han generat han estat les presons. Actualment, amb el Pla de Presons tancat i les situacions definides i invariables, les discussions i els diàlegs s'han donat per acabats, però no el descontentament de la població. La discussió que sí que continua oberta és la de la construcció de la línia de de molt alta tensió (MAT), que enfronta companyies elèctriques i veïns. Els primers reclamen la necessitat de fer arribar l'electricitat arreu del territori. El segons, que es faci d'una manera que no repercuteixi tan negativament en el territori. La telefonia mòbil és un altre dels terrenys abonats per a les acusacions de nimby. Si es vol tenir cobertura arreu del territori, calen antenes que en proporcionin. El problema apareix quan aquestes s'emplacen de manera il·legal (sense les llicencies pertinents) o sense contemplar la distància mínima de 50 metres o 100 metres respecte de centres sensibles, com ara escoles, hospitals... I de les nuclears i els seus residus, què n'hem de dir? Si la gestió dels residus, que tenen una activitat radiològica de centenars de milers d'anys, està al mateix nivell de la gestió del funcionament de les mateixes nuclears, no és d'estranyar el "iuiu" que provoca a tots els habitants que viuen al seu entorn.

El lleonès lluita per la seva supervivència

El lleonès o llingua llïonesa és la més desconeguda de totes les variants del tronc lingüístic asturlleonès, si més no en relació amb les seves germanes, el mirandès, que gaudeix d'un estatus oficial a la zona de Portugal on es parla i l'asturià, amb força implantació social i immers actualment en una lluita a totes en favor de la cooficialitat. Així i tot, el lleonès existeix i lluita per la seva supervivència.

Descendent directe de la llengua parlada a l'antic regne de Lleó durant l'Edat Mitjana, la situació actual del lleonès és totalment precària. De fet, no hi ha cap reconeixement legal fins a la reforma de l'Estatut d'Autonomia aprovada l'any 2007, que en reconeix l'existència i la necessitat de protegir-la, tot i que la voluntat normalitzadora del govern autònom, amb seu a Valladolid, no ha anat més enllà d'aquesta declaració d'intencions.

Avui: El lleonès lluita per la seva supervivència