lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 d’octubre, 2009

Junqueras recorda que l’oficialitat del català a la UE només depèn del Govern espanyol

Continuen les pressions a Europa per tal d'aconseguir l'oficialitat del català a la UE, després que ahir el popular Santiago Fisas s'afegís a les demandes dels europarlamentaris catalans. L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, s’ha reunit aquest dimarts a la tarda amb el secretari d’Estat per a la Unió Europea del Govern espanyol, Diego López Garrido, i li ha demanat que l’Executiu espanyol sol·liciti l’oficialitat del català a la Unió Europea. ‘El gaèlic és una llengua molt petita, i és a tots els efectes oficials a la UE perquè el Govern irlandès ho va sol·licitar, mentre que el català té 10 milions de parlants, és la novena llengua de la UE, la desena més traduïda del món, i no està entre les 23 llengües oficials de la UE. Això és, des d’un punt de vista democràtic, del tot inexplicable’, ha afirmat Junqueras. En aquest sentit, l’eurodiputat ha recordat que l’oficialitat del català a la UE depèn exclusivament del Govern espanyol.

Les consultes per la independència s'estenen per Europa

Les Comunitats Catalanes a l'Exterior (CCE) no volen desvincular-se dels centenars de consultes per la independència que tindran lloc els propers mesos a Catalunya, i ja han començat a organitzar-se per tal de celebrar referèndums entre els catalans emigrats. Aprofitant la 'reunió de xarxa' de la CCE, 48 representants de casals a Europa es plantegen impulsar consultes entre els catalans de les seves ciutats. De moment treballen amb el 25 d'abril (Dia Internacional de la Catalunya Exterior) per celebrar les consultes, que es podrien estendre als Casals d'Amèrica del Sud. Les consultes a l'exterior tindrien una doble funció: permetre el vot als catalans emigrats i fer pedagogia entre els mitjans autòctons per quan arribi la independència.

Avui: Consultes sobiranistes arreu del món

La declaració de reparació no esmenta que Companys era president de la Generalitat

Només 16 línies. Aquest és el contingut de la "declaració de reparació i reconeixement personal" emesa pel ministeri de Justícia en favor de Lluís Companys i signada pel ministre. Es tracta d'un model de redactat utilitzat també per a uns 600 casos més –els d'altres represaliats pel franquisme que han sol·licitat el certificat previst per la llei de memòria històrica–, i que conté un primer paràgraf "personalitzat", segons fonts del ministeri. Aquest fragment, que varia segons les circumstàncies de cada represaliat, té set línies i concreta que "ha quedat acreditat que D. Lluís Companys i Jover va patir violència per raons polítiques i ideològiques", i que "va ser injustament condemnat a mort en compliment d'una sentència imposada per un il·legítim consell de guerra". En cap moment s'esmenta el càrrec amb que va ser afusellat Companys, president de la Generalitat.

Zapatero regala a Obama una guia turística de Catalunya

Així s'ha quedat de parat!!! El president del govern espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero, ha regalat aquest dimarts durant la visita al president dels Estats Units, Barack Obama, una guia turística de Catalunya i Barcelona, segons han explicat fonts de La Moncloa. Obama va visitar el país durant la seva joventut. A més Zapatero li va regalar el primer dòlar que va circular després de la guerra de la Independència i un facsímil de les capitulacions de Santa Fe. Per la seva banda, Obama també va fer el seu regal: un facsímil del segon discurs del president Abraham Lincoln. Aquesta ha estat la primera visita de Zapatero al despatx Oval des que va arribar al govern espanyol fa cinc anys. eldebat.cat: Zapatero ofereix a Obama un augment “important” de guàrdies civils a l'Afganistan

Màrius Carol: De mochilero a presidente (LV)

El Palau de la Música destitueix la secretària de Fèlix Millet

No quedaran ni les muses!!! Elisabet Barberà, secretària d'afers professionals i particulars de l'ex-president del Palau de la Música, Fèlix Millet, ha estat destituïda del seu càrrec. Aquesta suspensió se suma a la del tresorer de la Fundació, Pau Duran, que la setmana passada va quedar rellevat de les seves funcions després que aparegués imputat per la fiscalia per la seva implicació amb el desviament d'uns deu mil euros entre el 2003 i el 2008.

Caixa Catalunya controlarà el 60% de la nova entitat

Caixa Catalunya ha fet valer finalment la seva més gran aportació d'actius i controlarà el 60% dels membres dels òrgans de govern de la nova entitat sorgida de la fusió amb les caixes de Tarragona i Manresa. Malgrat tot, l'entitat presidida per Narcís Serra ha hagut de fer significatives concessions en l'obra social i, sobretot, en la designació del president del futur grup.

Els consells d'administració de les tres entitats van aprovar ahir a la tarda iniciar un procés de fusió que atorgarà a Caixa Tarragona una representació en els òrgans de govern -assemblea general, consell d'administració i diverses comissions- de la futura entitat del 20%, un pes igual al que aconseguirà Caixa Manresa. Aquesta presència està molt per sobre del volum d'actius que totes dues caixes aportaran a la nova entitat, ja que en el cas de Tarragona s'eleven al 15% i en el de Caixa Manresa al 8%.

Però la concessió més destacada que ha fet Caixa Catalunya per facilitar l'acord és la que fa referència al repartiment dels recursos destinats a l'obra social. Les fundacions de les caixes de Tarragona i Manresa gestionaran cadascuna un 15% de la inversió que l'entitat destini a obra social, mentre que el restant 70% es controlarà directament per la nova entitat i s'invertirà en els territoris on estigui present el futur grup, incloent-hi Tarragona i Manresa.

ElPunt: La fusió, quilòmetre zero