lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de maig, 2010

El president de la Cambra de Tortosa proposa que l'MTC s'instal·le a Reus

El president en funcions de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora, sosté que la instal·lació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears a Ascó serà una «hipoteca» per al futur de les Terres de l'Ebre i que aquest projecte no encaixa amb el model de desenvolupament econòmic ebrenc, ni amb la petició de declarar les quatre comarques reserva de la biosfera. En vista de la defensa que fa la Cambra de Reus de la candidatura asconenca per a l'MTC, Mora proposa que el cementiri nuclear s'instal·le al Tecnoparc de Reus. Per la seua banda, el president en funcions de la Cambra de Reus, Isaac Sanromà, no va voler valorar la proposta de Mora i va recordar que el Consell de Cambres de Catalunya es va pronunciar a favor de l'MTC a Ascó.

Mora va replicar contundentment la defensa aferrissada de l'MTC que el president en funcions de la Cambra de Comerç de Reus va fer la setmana passada en un acte de suport a la candidatura d'Ascó. De fet, la Cambra de Tortosa és l'única de les 13 cambres de catalanes que no s'ha pronunciat a favor de la candidatura d'Ascó, perquè no hi ha consens a l'ens cameral. «Si la Cambra de Reus veu tantes bondats a la instal·lació que ofereixi el Tecnoparc de Reus per fer-lo», va etzibar Mora, que va justificar l'abstenció de la Cambra de Comerç de Tortosa sobre la candidatura d'Ascó perquè els «toca molt de prop». «Possiblement si això anés a Olot o Figueres diria que sí però per a les Terres de l'Ebre això és una hipoteca per a tota la vida i des de la Cambra apostem molt més per una activitat econòmica diferent», va dir el president en funcions de la Cambra. En aquest sentit, Mora ha qüestionat la defensa que fa del projecte la Cambra de Comerç de Reus, especialment, però també altres ens camerals del país. «Tanta generositat em sobta. Si tan bo és, m'estranya que ens ho vulguin donar a les Terres de l'Ebre», va afegir Mora.

El president en funcions de la Cambra de Comerç de Tortosa va fer aquestes declaracions després que la setmana passada els presidents de les Cambres de Reus i Lleida, en representació del Consell General de Cambres de Catalunya, van participar en un acte convocat per l'Ajuntament d'Ascó que es va convertir en una manifestació de suport a la candidatura del cementiri nuclear per part de diversos agents socioeconòmics del país. Tot i que Sanromà va recordar ahir que en l'acte d'Ascó no va fer res més que defensar l'acord de la majoria de les cambres, no va voler valorar les paraules del president en funcions de la Cambra de Tortosa.

Prou.cat acceptaria dos anys de moratòria abans de prohibir els braus

Els promotors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per prohibir les curses de braus estan disposats a acceptar una moratòria de dos anys per aplicar la llei, segons ha explicat a l'ACN el portaveu de la Plataforma Prou, Leonardo Anselmi. CiU està pensant en una esmena a la ILP que introdueixi una moratòria d'un o dos anys i donar temps al sector taurí i al Govern per adaptar-se. El termini per presentar esmenes acaba dijous, tot i que podria allargar-se fins dilluns. Anselmi ha explicat que els promotors són 'pragmàtics' i poden entendre que s'esperi 'un temps prudencial', però mai més enllà dels dos anys. Parlar de quinze anys de moratòria com planteja el PSC, ha dit, és 'una burla, una presa de pèl i una falta de respecte'.

La Generalitat valenciana accepta implícitament la filologia catalana com a eximent de la prova de valencià

La conselleria valenciana d'Educació ha acceptat de manera implícita i després d'una trentena de sentències contràries reconèixer la titulació de Filologia Catalana com una exempció a la prova de valencià obligatòria en oposicions a docència. El Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV), impulsors dels recursos, han qualificat 'd'història d'èxit' aquest reconeixement i han avançat que ha d'impulsar-ne més en favor de la unitat de la llengua al País Valencià. El coordinador d'ACPV, Toni Gisbert, ha instat el govern valencià a reconèixer de manera pública que 'valencià i català són el mateix'.

Els independentistes d'Escòcia i Gal·les podrien ser decisius a les eleccions britàniques

Les eleccions al Regne Unit d'aquest dijous seran les més ajustades de les darreres dècades i la irrupció del partit liberal de Nick Clegg podria trencar definitivament el bipartidisme tradicional de laboristes i conservadors. Però per primera vegada els partits independentistes d'Escòcia i Gal·les també podrien entrar a condicionar la política britànica i esdevenir decisius. Els líders de l'Scottish National Party i el Plaid gal·lès es presenten a les eleccions en una plataforma conjunta amb la qual volen 'defensar' els interessos dels seus països. 'Com més poder exercim Escòcia i Gal·les enviant diputats de l'SNP i el Plaid a Westminster, més efectius podrem ser per guanyar concessions per les nostres nacions', assegura Alex Salmond, primer ministre d'Escòcia. A més una enquesta de The Times augura que, de guanyar el partit conservador com diuen els sondejos catapultaria l'independentisme a Escòcia i faria crèixer l'SNP en 10 punts.