lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de març, 2009

Brussel·les parla de Catalunya

Jordi Basté 100309 RAC1

Els titulars han estat molt semblants: Els catalans es manifesten per la independència i Catalans que es manifesten a Brussel·les. D'aquesta manera han encapçalat les seves informacions, respectivament, els diaris La Libre Belgique i Le Soir, els dos principals referents informatius de la premsa escrita francòfona a Bèlgica. La Libre Belgique destaca que "la finalitat d'aquesta manifestació és atraure l'atenció sobre la situació de Catalunya i incloure dins l'agenda internacional la qüestió del dret del poble català a l'autodeterminació". Aquest diari, a més, informa del fet que el Vlaamse Beweging (Moviment Flamenc) ha donat suport a la iniciativa. En aquest sentit, cita les declaracions d'Eric Defoort, president del partit flamenc, "som aquí per donar suport als catalans i a tots els territoris que lluiten per tenir el seu propi Estat". Per la seva banda, Le Soir inclou, també, fragments del discurs dels organitzadors de la manifestació. "Som en un carreró sense sortida després que les reformes institucionals recents han estat arraconades. Reformes que ara són en mans del Tribunal Constitucional espanyol, que vol anar encara més lluny en aquest arraconament".

La Libre Belgique: Les Catalans manifestent pour l'indépendance

Le Soir: Des Catalans manifestent à Bruxelles

directe.cat: L'administració es nega a opinar sobre la marxa independentista de Brussel·les

Huguet avisa que serà el Govern i les direccions dels partits qui decidiran si hi ha acord en finançament

El conseller d'Innovació, Josep Huguet, ha remarcat que seran les direccions dels partits que integren el Govern els encarregats de decidir finalment si hi ha acord, o no, sobre el nou model de finançament en funció de si la proposta final del govern espanyol compleix, o no, amb l'Estatut d'Autonomia. Huguet ha opinat així sobre l'inici del procés de referèndum intern en el sí d'Esquerra Republicana que aquest dimarts ha iniciat la recollida de signatures per tal que la militància decideixi la posició del partit en relació amb el nou finançament. En aquest sentit Huguet s'ha mostrat convençut que tots els partits de Govern defensen el desplegament "literal" de l'Estatut, també en el camp del finançament.

Esquerra Independentista comença la recollida de signatures per un referèndum intern a ERC sobre finançament

Uriel Bertran 100309 RAC1

Els corrent crític d'ERC Esquerra Independentista (EI), que lidera el diputat Uriel Bertran, ha començat aquest dimarts la recollida de signatures per convocar un referèndum intern a ERC sobre la posició del partit en relació amb el nou finançament. Segons explica aquest sector a través d'un comunicat, en les últimes setmanes més de 200 militants s'han ofert per col·laborar en aquesta recollida de signatures.

L'objectiu d'EI és que els militants decideixin sobre quina ha de ser la posició del partit envers el nou model de finançament, que en aquests moments s'està negociant.

El sector recorda que fa "set mesos" que es va acabar el termini que marcava l'Estatut, el 9 d'agost del 2008, i que de l'Estat "només arriben silencis i menyspreu cap a Catalunya". "ERC no es pot quedar de braços plegats i ha d'exigir que es conegui d'una vegada per totes el model de finançament definitiu i prendre una decisió al respecte amb el conjunt de la militància", afegeixen.

Esquerra Independentista recorda que els estatuts del partit permeten celebrar referèndums per sufragi universal dels afiliats per prendre acords en qüestions que es considerin fonamentals a petició del 10% dels militants.

La Generalitat suspèn la inscripció de la PDD al Registre d'Entitats

La Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya, després d'analitzar i contrastar les al·legacions presentades per la junta d´Elisenda Romeu i l'escrit de 46 socis, ha procedit a suspendre del Registre d’Entitats la inscripció de la Junta de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD), encapçalada per en Jaume López, fins que es celebri una assemblea general de forma consensuada que triï una nova junta o fins que un jutge en determini la legalitat. Recordem que hi ha una disputa interna a la PDD sobre la legitimitat de la nova junta escollida al mes de juny i que l'assumpte es decidirà finalment als jutjats.

Les raons que han dut a la Generalitat a suspendre la inscripció han estat la constatació que estant coexistint dues juntes paral·leles, com ho reconeix la carta dels 46 socis adreçada a les dues juntes. I també el fet que la majoria dels membres de la junta sortint no havien donat la seva conformitat a aquesta inscripció, feta pel senyor Pep Ribas i la senyora Mònica Sabata.

Des de la junta de la PDD, encapçalada per l’Elisenda Romeu, lamenten que hagi hagut de ser la Generalitat qui manifesti que la via de solució és la de la celebració d’una assemblea consensuada, quan això respon als principis més elementals de democràcia. També es feliciten perquè es posi de manifest la situació d’il·legalitat en què es troba la junta d'en Jaume López, i esperen que després d’aquesta resolució de la Generalitat no es negaran, segons la Plataforma, a fer l’assemblea com havien fet fins ara.

ERC, CiU i PSOE arriben a un acord perquè les ONG catalanes accedeixin al 0,7% de l'IRPF

El portaveu parlamentari d'ERC, Joan Ridao, ha anunciat aquest dimarts durant la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus un pacte amb CiU i PSOE per aprovar aquesta tarda una proposició no de llei que insta el govern espanyol a canviar el model de repartiment de l'assignació tributària del 0,7% de l'IRPF per a fins socials que inclogui les entitats d'àmbit local i autonòmic. Aquest acord també busca que el model s'adeqüi al sistema constitucional i al nou Estatut.

Ridao ha afirmat que la "rectificació a mitges" del govern espanyol "no va satisfer ningú", i ha afirmat que el que planteja la seva iniciativa és "un canvi de model" que "mira al futur". L'acord, ha dit, "suposa posar el marcador a zero de cara a la convocatòria del 2009" i impulsa un model "plenament territorialitzat" i "respectuós" amb la realitat de les ONG d'arreu de l'Estat. "Ens sembla un acord molt satisfactori, potser fins i tot històric", ha dit, que "tanca" el tema de la territorialització de l'IRPF.

Montserrat commemora sis-cents anys d'abadia

Avui fa sis-cents anys que el monestir de Montserrat, que pertanyia a Ripoll des de la fundació, l'any 1025, va independitzar-se'n. Fou aleshores, l'any 1409, que va passar de priorat a abadia. Diumenge passat es va una missa commemorativa. Aquest sis-centè aniversari se celebra mentre l'accés a Montserrat continua tancat als vehicles de dilluns a divendres (cal fer servir el Funicular Aeri), tot i que obre els caps de setmana. En la missa de diumenge passat, l'abat Josep M. Soler, va aprofitar l'homilia de la missa, per a evocar la història de l'abadiat montserratí, 'teixida de moments de joia i de dolor, d'èpoques de més esplendor o de més decadència', i remarcar la presència de la comunitat monàstica a Montserrat, 'pràcticament d'una manera ininterrompuda des de la fundació fins al dia d'avui'. Pel que fa a la celebració del sis-cents aniversari, va afegir: 'Ara, sis cents anys després, Montserrat és fruit de la tradició benedictina rebuda de Ripoll, de l'autonomia que li va ésser concedida ara fa sis segles, dels pelegrins de tot arreu i de l'església i del poble catalans que han contribuït a donar-li una fisonomia pròpia.' directe.cat: Montserrat commemora 600 anys d'abadia

El Dalai Lama acusa la Xina d'haver fet del Tíbet 'un infern a la Terra'

El Dalai Lama, exiliat a Dharamsala des del 1959, ha fet una crida avui a recordar amb pregàries el cinquantè aniversari de la primera gran revolta dels tibetans contra l'ocupació xinesa. En una cerimònia celebrada avui, el Dalai Lama ha demanat una autonomia autèntica per al Tibet que els permeti viure en pau dins la república popular de la Xina, a qui ha acusat d'haver fet del Tíbet 'un infern a la Terra'. L'exèrcit xinès ha fet un desplegament extraordinari a Lhasa, la capital del Tíbet, a tots els controls d'entrada i a les fronteres internacionals. Tot per temor que no es repeteixin les protestes contra l'ocupació xinesa de l'any passat, que van saldar-se amb dotzenes de morts. L'aniversari d'avui és dels més significatius d'aquests últims temps, car fa cinquanta anys que començà la primera gran revolta dels tibetans contra l'ocupació xinesa. L'any passat, en un dia com avui, van encendre's les protestes antixineses més importants de les últimes dècades. Les fotografies dels monjos budistes alçant-se contra l'ocupació varen fer la volta al món. Segons fonts acostades a la dissidència tibetana, la capital i una bona part del territori es troben sota la queda, i la presència de l'exèrcit al carrer és considerable. Així mateix, les autoritats xineses han detingut aquests últims mesos alguns membres de la dissidència tibetana. La Xina diu que són delinqüents ordinaris, però entre els detinguts hi ha sospitosos d'activitats 'antigovernamentals', segons el New York Times.