lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de maig, 2009

Mallorca 2 - Barça 1

Puyal 170509

El campió de lliga ha perdut a Mallorca. Amb un equip ple de jugadors poc habituals i joves del filial, Guardiola ha reservat tots els cracs pensant en Roma. El Mallorca ha fet el passadís al Barça i sembla que això ha esperonat els jugadors avui titulars. El matx no ha començat gens malament i Eto'o, al minut 10 i després d'una bona passada de Bojan, ha inaugurat el marcador amb una vaselina. El Barça ha gaudit de més opcions i el davanter camerunès dels blaugranes hagués pogut ampliar la diferència en diverses ocasions. Però no ha estat fi i a la segona part el Mallorca ha capgirat el resultat amb dos gols. Un d'Arango de falta i un altre de Cléber que ha rematat sol entre els centrals. Però malgrat tot, Eto'o ha pogut empatar en el temps afegit gràcies a un penal que li han fet a ell mateix. El davanter no ha estat massa fi i el seu xut ha acabat al pal. FOTOGALERIA SPORT: les millors imatges del partit

'L'Estat espanyol utilitza recursos de la UE per perjudicar empreses i treballadors catalans'

El candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha denunciat que l'estat espanyol 'utilitza recursos de la UE per perjudicar i competir de forma deslleial contra les empreses i els treballadors catalans'. En una entrevista a l'ACN, Junqueras creu que Europa ha de servir per denunciar situacions que perjudiquen Catalunya, com ara 'els monopolis portuari i aeroportuari'. 'No pot ser que hi hagi uns mercats tant condicionats per un Estat que actua sistemàticament en contra dels interessos del conjunt dels ciutadans d'una part d'Europa', ha dit. En aquest sentit ha recordat els acords de Madrid perquè determinades aerolínies només puguin enlairar-se i aterrar a Barajas, així com les elevades taxes que les companyies han de pagar per operar als ports catalans. Junqueras ha explicat que anirà a Europa a 'posar en evidència la poca consideració que l'estat espanyol demostra cap als catalans'.

Huguet diu que Catalunya superarà abans la crisi perquè exporta el 80% de la producció a Europa

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha afirmat a Reus que Catalunya sortirà abans que la resta de l'Estat de l'actual situació econòmica i social perquè exporta el 80% del seu producte a Europa. En aquest sentit, Huguet ha destacat la proximitat econòmica que representa el mercat europeu per Catalunya. El conseller Huguet ha insistit en la importància de les pròximes eleccions europees del mes de juny i ha afirmat que són uns comicis 'on es vota sobretot amb el cor'. El conseller ha fet aquestes declaracions amb motiu de la seva assistència a la conferència que ha organitzat el Círcol de Reus.

El conseller Josep Huguet ha destacat la importància d'aquestes pròximes eleccions ja que Europa és actualment per Catalunya un 'marc democràtic' que dóna i garanteix l'estabilitat social dels 'diferents estats per sempre'. Segons Huguet s'ha de seguir treballant perquè 'Europa no sigui únicament un conjunt d'estats i sigui més Europa'.

"S'imposa el tornar al carrer perquè els polítics han demostrat una gran debilitat"

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, repassa en una entrevista a l'ACN la situació actual del riu Ebre i les amenaces que, en forma de projectes de regadiu, podrien generar efectes "pitjors" que el transvasament de 1.050 hectòmetres cúbics que preveia el Pla Hidrològic Nacional del PP. Tomàs acusa els polítics ebrencs de sucumbir als interessos de les direccions nacionals enlloc de defensar els interessos del territori.

Segons el portaveu de la PDE, els polítics sucumbeixen a "les grans constructores, hidroelèctriques, i grans comunitats de regants. I els grans oblidats en tot el perfil del riu som el tram final". Adverteix que "quan veuran l'impacte ambiental que tindrà i preocupats per una reacció social, estem convençudíssims que començaran a parlar d'assuts i de comportes per maquillar la mort del riu".

Manolo Tomàs reclama la pressió ciutadana perquè ningú no s'adormi: "tenim a la societat desmobilitzada, i això s'ha de capgirar. Tornarem a la mobilització i a la lluita. I vull fer un advertiment: actualment no tenim cap suport polític, no hi ha cap partit polític que doni suport a la PDE, cap, però ens és igual, no els necessitem, no els volem, perquè si el preu ha de ser la compra o la voluntat de la PDE, ni el volem, ni el necessitem. Necessitem el suport de la ciutadania, i que no s'equivoqui ningú, perquè això no vol dir que estem sols. Sabem que quan els nostres arguments surtin del territori, tindrem suports socials".

ERC acusa Zapatero de "deslleialtat" cap a les comunitats

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, acusa el president del govern espanyol de "deslleialtat" cap a les comunitats autònomes en no dotar-les de recursos per "complir" amb les seves competències i li ha reclamat que si l'Estat té recursos "addicionals" els destini al finançament de Catalunya.

Ridao, que aquest matí ha visitat la Fira de Sant Isidre de Viladecans, ha apuntat que "si l'Estat té recursos addicionals per dotar un nou pla Prever o un ordinador per a cada alumne, hauria de destinar aquests recursos a un tema més estructural, com és el futur model de finançament de Catalunya". Segons Ridao la "precipitació i poca lleialtat" de Zapatero ha fet "derrapar" el pla per al sector de l'automòbil ja que no es va negociar amb les comunitats autònomes.

El PNB insta a "respondre de manera democràtica i política" als intents de "desestabilització" del PSE i PP

El portaveu parlamentari del PNB i president del GBB, Joseba Egibar, ha instat els bascos a "respondre democràtica i políticament" als intents de "desestabilització" del PSE-EE i el PP que, segons la seva opinió, es plasmen en la intenció de desallotjar el PNB de la Diputació d'Àlaba i de l'Ajuntament de Getxo.

En un acte del PNB a la localitat guipuscoana d'Errenteria, Egibar ha afirmat que el PP no es conforma amb haver aconseguit que Arantza Quiroga sigui la presidenta del Parlament basc, sinó que "necessita, un altre cop, referents institucionals i li ha posat termini a la Diputació d'Àlaba i a l'Ajuntament de Getxo".

El dirigent jeltzale s'ha referit, així, a les declaracions fetes avui pel president del PP basc, Antonio Basagoiti, en les quals ha assegurat que el canvi arribarà "aviat" a la institució foral d'Àlaba i al consistori getxotarra, i que ho parlarà amb el lehendakari, Patxi López, quan assenteixi el seu Govern.

La dansa més bella i la menys ballada

L'esforç institucional i d'un cercle sòlid però reduït de seguidors manté viva la sardana. Tanmateix, sociòlegs, balladors i músics admeten que no ha aconseguit trencar barreres i modernitzar-se, i que està en perill, malgrat que la Generalitat ha decidit declarar-la dansa nacional. Al cap de l’any es fan unes 3.500 ballades i audicions de sardanes a Catalunya, o el què és el mateix, més de 60 actuacions cada cap de setmana arreu del territori, segons el departament de Cultura de la Generalitat. Aquesta xifra, juntament amb l’estabilitat del nombre de colles, el creixement sostingut del nombre de cobles i del nombre de sardanes estrenades en els últims 30 anys, pot fer pensar que la dansa popular catalana per excel·lència, la sardana, té molt bona salut. Però no és així, ja que el terme popular aquí no s’acaba de desplegar. Segons el sociòleg de la UAB Josep Verdaguer, el terme popular s’aplica per la quantitat de gent que la balla i no per la gent que se la mira. I una cançó, una dansa o una recepta culinària es considera popular quan s’ha transmès de pares a fills més enllà de les classes socials i de contextos polítics determinats, i ha sobreviscut a l’empenta de les cultures forasteres. Tot el que no ha passat amb la sardana.