lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de desembre, 2007

ERC i PSOE pacten a través d'una moció garantir l'execució de les obres i complir l'Estatut

El Congrés ha acollit una nova votació sobre infraestructures a Catalunya i en aquest cas durant l'últim ple dels dimarts de la legislatura de Zapatero. La moció aprovada d'ERC i pactada amb el PSOE reclama a l'estat que executi el 100% del que es pressuposta per Catalunya.

També busca que el govern espanyol efectuï en el termini fixat per la llei els pagaments de les expropiacions que va fer per a la construcció de la línia del TGV, i que compleixi els compromisos adquirits per Foment amb els ajuntaments per les zones afectades per les infraestructures.

Aquesta iniciativa ha rebut els vots favorables del PSOE, CiU, ERC i IU-ICV, amb l'excepció del PP. En bé del pacte no ha prosperat un punt que reclamava que el govern espanyol transfereixi al departament de PTOP de la Generalitat l'import econòmic de les partides no executades. Finalment, la moció demana que es compleixi amb les garanties d'execució que marca l'Estatut.

Carod es reunirà amb el primer ministre escocès Salmond per trobar sinèrgies independentistes

La unió fa la força. Així mateix pensen Alex Salmond, president d'Escòcia, i Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident de Catalunya, que es trobaran el proper 10 de gener a Edimburg per analitzar els processos d'independència d'ambdós països. Els escossesos pretenen emancipar-se el 2010 i els catalans al 2014. Amdós paísos sense estat pretenen celebrar referèndums d'autodeterminació. Carod-Rovira emmarca la reunió amb Salmond en el conjunt d'activitats que el departament de Vicepresidència està duent a terme arreu del món per tal de donar a conèixer el cas català.

Catalunya i Escòcia s'uneixen per aconseguir els seus objectius. En el referèndum escocès, el SNP ja ha fet públic que estudia la possibilitat de preguntar als electors si estan d'acord amb què el Govern escocès negociï un acord amb el Govern del Regne Unit per tal que Escòcia esdevingui un estat independent, una fórmula legal que ERC també està estudiant per tal d'evitar un referèndum netament secessionista sobre el qual ni els uns ni els altres no tenen competències.

Amb aquest fet, Carod-Rovira vol donar a coneixer Catalunya i la cultura catalana arreu del món. El un punt clau serà durant el 2008, durant el qual el govern s'ha compromès a inaugurar dues delegacions a Nova York i Berlín. Abans de les pròximes eleccions (2010), la Generalitat també preveu ser present a Buenos Aires, Ciutat de Mèxic i Pequín, capitals on l'emigració catalana està molt organitzada i ja hi té una forta presència.

A més a més de la delegació de la Generalitat a Madrid, a la llista de la presència catalana al món també cal comptar-hi la delegació ja existent a París, que s'anirà convertint, paulatinament, en la representació oficial de Catalunya a la Unesco.

Els socis del govern faran una reunió per valorar el primer any del pacte, tal com va proposar ERC

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, ha confirmat aquest dilluns que els socis del Govern faran una reunió per valorar el pacte d'Entesa que van signar ara fa més d'un any.

Aquesta és una proposta que va fer ERC aquest dilluns, quan es va anunciar que el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira ho demanaria formalment al president de la Generalitat, José Montilla. Puigcercós ha explicat que ja hi ha hagut el "contacte" i que la reunió es farà, tot i que encara no hi ha una data fixada, a l'espera de poder "combinar agendes".

Els sindicats consideren que la 'cultura de l'esforç' no s'estimula amb notes numèriques i qualitatives i que la mesura és molt 'precipitada'

Educació 201207 La Nit COMr A partir de finals d'aquest curs les escoles catalanes recuperaran les notes des de l'insuficient a l'excel·lent, mentre que els instituts posaran una qualificació numèrica --de l'1 al 10-- als seus estudiants amb l'objectiu de fomentar la cultura de l'esforç.

Els sindicats consideren que la 'cultura de l'esforç' que pretén fomentar Educació no s'estimula amb el retorn de les notes numèriques i qualitatives a primària i a secundària. En declaracions a l'ACN, USTEC-STEs i CCOO consideren que, en tot cas, s'han de buscar mesures alternatives per motivar als alumnes. Així mateix, FETE-UGT és l'únic que ha valorat 'positivament' aquest nou sistema d'avaluació per ser més 'afinat i descriptiu', malgrat que critica la 'immediatesa' de la seva aplicació en el curs 2007-2008. La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes d'Ensenyament de Secundària de Catalunya (Fapaes) considera que basar la cultura de l'esforç en una nota quantitativa provocarà que l'alumne 'aprengui a aprovar i no a aprendre'. El president de la Fapaes, Pere Farriol, ha explicat a l'ACN, que llavors l'esforç de l'alumnat no estarà destinat a entendre que ha de tenir una trajectòria acadèmica a llarg termini. I ha afegit que amb aquest nou sistema d'avaluació es 'torna a competir'. Així mateix, Farriol considera que abans de que avanci aquesta nova ordre s'ha d'escoltar a les Associacions de Pares i Mares (AMPAs), els sindicats i els professors i mestres, perquè 'necessitem temps' per tornar entendre la 'cultura de posar notes'.

El Govern alerta d'un "incompliment greu" de l'Estat si no se celebra la reunió de la comissió bilateral

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, ha alertat aquest dimarts que seria un "incompliment greu" per part de l'Estat que no se celebrés la reunió de la comissió bilateral entre estat i Generalitat que correspon "per llei".

Puigcercós creu que "difícilment" aquesta reunió es pugui fer el 27 de desembre i ha fixat el 14 de gener, dia previsible per a la dissolució de les Corts espanyoles, com a data límit.

En tot cas, el conseller ha dit que, davant d'un possible incompliment, el Govern té com a mecanisme recórrer davant del Tribunal Constitucional (TC), tot i que ha remarcat que aquesta és una possibilitat que "no està sobre la taula".

Álvarez, la primera ministra de la democràcia espanyola reprovada per les Corts

El Senat reprova la ministra de Foment Magdalena Álvarez per 120 a 116 vots. El PP ha estat l'únic partit del Senat que ha votat a favor de la reprovació de la ministra, pel caos ferroviari de Catalunya.

Per la seva banda, el PSOE ha votat en contra de la proposta de reprovació, juntament amb PSC i PNV. S'han abstingut els senadors catalans de CiU, ERC, ICV, així com els representants de Coalición Canaria i del Grup Mixt, excepte el BNG que ha votat en contra.

Al final de la votació, els diputats del PP han sol·licitat a crits la dimissió de la ministra amb paraules de "dimisión, dimisión". Álvarez és la primera ministra de la democràcia espanyola reprovada per les Corts. La reprovació, però, no implica cap mesura jurídica contra la ministra.