lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de febrer, 2008

Només Eslovàquia, Xipre, Grècia i Romania fan costat a Egspaña en no reconèixer la independència de Kosovo

Bassas 190208 CATr Egspaña se situa al costat d'Eslovàquia, Xipre, Grècia i Romania en no reconèixer Kosovo com a Estat independent.

D'altra banda, una vintena de països de la Unió Europea ja han anunciat la seva intenció de reconèixer aquesta nova república, entre els quals destaquen els més poblats i rics de la Unió. França ho ha fet avui mateix i Alemanya, el Regne Unit, Itàlia, Àustria, Bèlgica, Irlanda, Eslovènia i Luxemburg ho faran aquesta setmana. A curt termini, també reconeixeran Kosovo països com Suècia, Polònia, Letònia, Estònia, Lituània, Bulgària, Hongria, Finlàndia, República Txeca, Portugal, Dinamarca, Malta i Holanda, que ha decidit esperar fins a estudiar la Constitució de Kosovo i la seva actitud sobre el respecte dels drets humans.

Amb aquests posicionaments independents dels vint-i-set es fa palesa la decisió de la UE, que ha arribat a la conclusió que cada membre ha de triar si accepta o no la independència de Kosovo. El president eslovè, cap de torn de la UE, ha afirmat "la Unió Europea no reconeix cap país, el reconeixement està en mans dels Estats membre".

Els Estats Units ja ha reconegut de manera oficial la república kosovar. Països com Afganistan, Albània i Turquia també han mostrat suport a la independència de Kosovo.

Els països que s'han negat a acceptar la declaració d'independència de Kosovo són Azerbaijan, Xina, Rússia, Sri Lanka, Georgia i Vietnam. VilaWeb/ElPunt: La declaració unilateral d'independència (JMPasqual)

L’expresident italià Cossiga afirma que ara li toca a Espanya reconèixer “el dret d’autodeterminació” de Catalunya i Euskadi

L'ex-president de la República Italiana, Francesco Cossiga, ha escrit dues cartes al president basc i al president de la Generalitat de Catalunya, expressant el seu suport al dret d'autodeterminació dels dos pobles, a partir del reconeixement del de Kosovo. Cossiga, segons informa el portal italià de notícies Alice.it, es dirigeix primer a Juan José Ibarretxe, a qui li diu que "expresso al representant de la Comunitat del País Basc en el Regne d'Espanya el meu consens apassionat a la iniciativa basca de demanar que el govern de Madrid reconeixi Kosovo com Estat independent i sobirà, i reivindicar també en aquesta ocasió el dret del poble basc a l'autodeterminació i, per tant, si el poble així ho desitja, la independència". De la mateixa manera, Cossiga escriu al president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, que "sabent com és de diferent, o fins i tot oposada, la posició del govern del meu país, per íntima convicció ideològica i per solidaritat, us expresso el meu suport apassionat a la iniciativa del govern i del Parlament catalans, de demanar que el govern de Madrid reconeixi Kosovo com Estat independent i sobirà, i reivindicar també en aquesta ocasió el dret del poble català a l'autodeterminació i, per tant, si el poble així ho desitja, la independència".

Cossiga ha afegit en una nota que "després d'un reconeixement tan gran al nou Estat de Kosovo, nat d'una declaració unilateral d'independència, espero que els països europeus i els Estats Units facin pressió al govern de Madrid perquè abandoni la repressió policial i judicial de caire franquista contra els militants de les tres minories de l'Estat espanyol i reconeguin a aquells pobles el dret a l'autodeterminació". Des de fa anys, l'expresident Cossiga, que va militar en Democràcia Cristiana, s'ha caracteritzat per la seva ardent defensa de la causa nacionalista basca, manifestant obertament i en nombroses ocasions el seu rebuig a l'actuació del Govern espanyol.

El domini '.cat' arriba a 27.500 registres en dos anys

El domini .cat ha superat els 27.500 registres en els seus primers dos anys de vida i els responsables de la Fundació puntCAT anuncien una rebaixa d'un 25% sobre el preu actual del registre durant el primer any (que passarà de 60 euros a entre 45 i 50).

En roda de premsa per celebrar el segon aniversari de l'engegada del domini .cat, el director de la Fundació puntCAT, Jordi Iparraguirre, també ha anunciat que l'entitat obrirà en breu una convocatòria per a projectes i beques que se sufragaran amb els beneficis generats pel domini.

El domini .cat es va engegar el febrer del 2006 per fer visible el català a internet i ser el domini de referència dels catalanoparlants. Iparraguirre ha fet un balanç molt positiu del segon any del domini i ha ressaltat el creixement d'un 35% respecte a l'any passat.

-I aixó amb els preus que cobren!!. . . . feu-lo més barat, i amb un any serà un milió la xifra d'usuaris.

Joan Puigcercós: "Totes les declaracions d'independència són unilaterals"

Les reticències del govern espanyol respecte a la independència de Kosovo acabaran caient. Ho ha vaticinat el conseller de Governació i secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, després de la reunió de l'executiu català d'avui.

Tot i advertir que el tripartit no ha abordat la qüestió de Kosovo a la reunió d'avui –no hi ha, per tant, una posició del govern de la Generalitat–, el conseller ha fet notar que "totes les declaracions d'independència" de la història han estat unilaterals, excepte en el cas de Txèquia i Eslovàquia, que es van separar de comú acord. "Potser hauria estat desitjable que Kosovo i Sèrbia s'haguessin posat d'acord, però no ha estat així i el Parlament kosovar ha pres una decisió", ha apuntat el conseller.

Per Puigcercós, no s'acaba d'entendre la posició del govern espanyol ni la del PP, que coincideixen a mantenir els recels per la creació del nou Estat balcànic. "Els hauria de fer pensar el fet que gairebé tota la comunitat internacional tira cap a una altra banda", ha assenyalat. Aquesta pressió internacional, sobretot quan s'hi afegeixi l'ONU, acabarà fent que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero reconegui Kosovo com a Estat, segons les previsions del conseller republicà. "A Felipe González també li va costar reconèixer Croàcia i Eslovènia, i al final ho va fer", ha sentenciat.

Astem Salvats !!! La pela és la pela !!!

El negoci dels cellers espanyols que n'elabora baixa un 38% un cop superat l'efecte del boicot El mercat del cava es va mantenir estable durant el 2007: les vendes, 224,9 milions d'ampolles, solament van augmentar un 0,02% en total. Atès el moment econòmic i les dificultats per les exportacions fora de la zona euro, el consell regulador de la DO Cava ho considera un resultat «magnífic». De fet, han estat les vendes a l'exterior el que ha permès aquest «empat tècnic», perquè al mercat estatal han baixat d'un 3,13%. El motiu és doble: dues empreses han deixat d'elaborar 4,5 milions d'ampolles del segment de preu més ajustat, i, acabat el boicot, les vendes dels 23 cellers espanyols de la DO han caigut en picat.

VilaWeb/El Punt: Les exportacions mantenen les vendes de cava, que cauen al mercat estatal -Les celebracions de les properes independències que s'esperen, esperonen els productors de cava, producte estrella/estratègic de Catalunya.

Ja es pot jugar amb la selecció de Catalunya a l'ordinador

Catalunya guanya el Mundial de futbol i els capitans Tamudo i Puyol aixequen conjuntament la copa que acredita la selecció nacional com la millor del món. Tot és possible, almenys virtualment, gràcies al mod d'actualització per al popularíssim videojoc Pro Evolution Soccer 2008, que posa a disposició de tothom que el vulgui la Plataforma Pro Seleccions Catalanes.

El mod o modificador -que és una mena de programa informàtic que permet ampliar la informació de què disposa originalment un videojoc- es pot descarregar de manera gratuïta a través del lloc web de l'entitat (www.seleccions.cat), on alhora es pot trobar una senzilla explicació de com fer funcionar el programa.

El mod només serveix per modificar el contingut de la versió per a ordinador del PES 2008. Així doncs, no és útil per a la versió d'aquest simulador de futbol per a consoles com ara PlayStation.

Isabel-Clara Simó: Visca Kosovo!

"Fora de Manhattan? Però si fora de Manhattan no hi ha res!", exclama un personatge de Sex in the City, la famosa sèrie nord-americana. La frase no està dita ni tan sols amb petulància: està dita com aquell qui constata un fet. I el mal és que sí que és el lloc on el món sencer s'emmiralla. Això no ho pot dir ni un parisenc sobre París (el nostre vell, refinat, estimat París) i, si ho digués, seria considerat un cregut i un esnob. Els europeus ho veiem diferent: fora de Barcelona, o de València, o de Roma hi és tot. I volem fugir. També servem tota la vida el desig ocult de tornar, però la fugida de "casa" ens és necessària. I estrafem la dita: "Enlloc s'està millor que fora de casa".

Què és "casa"? El concepte, que usen tant els bascos, té ressonàncies maternes: el lloc on hi ha el recer i el menjar de sempre, el lloc on et llepen les ferides i on et diuen que ets el millor, encara que no se n'adoni ningú; i és també un nom de ressonàncies paternes: és allà on hi havia hagut, un dia, un codi increbantable, on reties comptes fins i tot de la innocència d'un horari marcat per les hormones.

Els kosovars tenen una "casa" que estava en mans dels altres; eren rellogats a casa seva. I han aconseguit la independència sense violència: l'única arma ha estat la tossuda dignitat dels kosovars. Mirava a la televisió els rostres esquerps, atònits, dels serbis a Belgrad, que sentien la declaració: "Nosaltres, els líders del nostre poble, escollits democràticament, declarem que Kosovo és un Estat independent i sobirà". Feien la cara que fa aquell mascle enfurit quan la dona li diu que se'n va de casa, que vol fer la seva pròpia vida, i a ell se li agreja el fosc instint que algú li ha clavat al fons de les entranyes.

La 'Gran Enciclopèdia Catalana' ja es pot consultar per internet gratuïtament

La Gran Enciclopèdia Catalana es pot consultar des d'avui per internet de forma gratuïta a www.enciclopedia.cat gràcies a una "iniciativa privada" "estrictament cultural" de la Fundació Enciclopèdia Catalana, que té una "dimensió equivalent" a l'aparició de l'enciclopèdia en paper fa 40 anys, segons ha explicat el president de la fundació, Agustí Montal.

El projecte contindrà, a finals del 2010, un total de 575.000 entrades, 250.000 connexions hipertextuals internes i 50.000 fotografies, xifres que la convertiran en una de les millors enciclopèdies del món. De moment, el projecte ja compta amb un total de 270.000 documents entre la Gran Enciclopèdia Catalana posada al dia, el Gran Diccionari de la Llengua Catalana i 30.000 articles de la Gran Enciclopèdia Catalana en anglès.

L'Enciclopèdia fa deu anys que està a internet, al domini www.grec.cat, que ara desapareix per donar pas a www.enciclopedia.cat, però la seva consulta era íntegrament de pagament. Les escoles públiques de Catalunya i la Generalitat tenien lliure accés mitjançant una subscripció col·lectiva, i aquesta democratització la posarà a l'abast de tota la població.

Segons el director general del Grup Enciclopèdia Catalana, Albert Pèlach, quan s'esgotin els exemplars en paper de L'Enciclopèdia actual, la de 24 volums, es farà una reedició en paper més compacta de la versió renovada, la que s'anirà forjant on line.

El projecte és "autosostenible financerament", segons Plach, ja que Enciclopèdia Catalana "garanteix els recursos inicials" i es preveuen acords de patrocini i de venda que, "sense abusar-ne", siguin fonts d'ingressos amb què es pugui renovar progressivament el servei.

Fidel Castro renuncia a la presidència de Cuba

Castro 190208 El president cubà Fidel Castro ha anunciat que renunciarà a la presidència de Cuba, després de mig segle al cap davant del govern, en l'edició digital del diari Granma, òrgan oficial del règim. "No aspiraré ni acceptaré, repeteixo, no aspiraré ni acceptaré el càrrec de president del Consell d'Estat ni el de comandant en cap", ha escrit el president cubà, allunyat del poder per malaltia des de fa 19 mesos. El fins ara màxim dirigent de l'illa caribenya s'adreça al seus "compatriotes" i els explica que renuncia a ser president del país després d'haver desenvolupat "l'honrós càrrec de president al llarg de molts anys". Diario Gramma: Mensaje del Comandante en Jefe