lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de setembre, 2007

Barça 2 - Sevilla 1 i sense Ronaldinho !!!

Puyal 220907 La grada del Camp Nou ha començat la nit xerrant de Ronaldinho i se n'ha anat a dormir amb el nom de Messi.

Hi ha partits que es guanyen gràcies als genis, com aquesta nit ha fet Leo Messi, amb dos gols i, al mateix temps, una exhibició de talent incontenible. Hi ha partits que es guanyen pel cor, com el Barça, que ha volgut dedicar el triomf a Ronaldinho.

Després de cada gol, l'argentí, el nou nen mimat del barcelonisme, ha fet el gest surfer del seu amic, absent avui per una sospitosa lesió, i ha indicat amb les dues mans obertes el 10, el número de Ronnie, una prova que no el deixaran sol. I ara, quan està qüestionat, menys que mai.

Potser no ha resultat un partit espectacular. Però sí intens. El Sevilla, per si algú ho ha oblidat, és un equipàs. Des de Palop fins a Kanouté, fet pacientment, a qui no li importa enviar la pilota a la grada per perdre temps o traçar una senzilla, però deliciosa jugada, que ha creat angoixa al Camp Nou quan Dragutinovic, un poderós defensa de gambada llarga, ha pujat per la banda esquerra, ha col.locat un centre al cap de Renato, un intel.ligent centrecampista brasiler que arriba a l'àrea amb verí, i la fusta ha ajudat Valdés. L'exquisit cop de cap de Renato ha silenciat l'estadi i ha demostrat que el Sevilla no està per a bromes. El Barça, tampoc.

Així serà el 9Camp9

L'arquitecte Norman Foster envoltarà l'estadi amb panells de colors blaugrana i de la senyera.

Joan Ridao: cap de llista d'ERC al Congrés.

Ridao assegura que ‘el futur de Catalunya no passa per un nou Estatut’ i que ‘s’ha de dirigir cap a nous horitzons’. Joan Ridao 210907 CATr El portaveu parlamentari d’Esquerra i cap de llista al Congrés, Joan Ridao, ha assegurat que ‘el futur de Catalunya no passa per un nou Estatut’. Ridao ha declarat que ‘l’Estatut ja no ha d’ocupar el debat polític perquè Catalunya s’ha de dirigir cap a altres horitzons’. Pel portaveu independentista, ‘això vol dir que el futur passa per no desistir en una eventual, encara que provable, reforma constitucional que permetés el reconeixement de la sobirania de Catalunya o dels mecanismes per poder obtenir-la’, referint-se als referèndums, ‘però sobretot passa per tenir una majoria social que faci possible el dret a decidir i posteriorment, un pacte amb l’Estat amb la tutela de les institucions internacionals’. Mentrestant, Ridao ha apostat per ‘no sacralitzar el marc legal i assolir els objectius polítics amb una sòlida majoria social al darrere’.

Joan Ridao ha assegurat que, ‘òbviament, l’Estatut de 2006 és millor que el de 1979’, i que ‘l’intent era obligat, però vist el desenllaç, el procés no va valer la pena’. Ridao ha declarat que ‘provablement hauria estat millor reformar primer la Constitució Espanyola’, com proposa actualment l’expresident Maragall, però ha assegurat ‘que vista l’actitud dels partits estatals, és més fàcil que Catalunya tingui un Estat propi que Espanya sigui un estat federal’.

Fent un balanç d’allò positiu i negatiu del debat estatutari, el cap de llista d’Esquerra al Congrés ha considerat positiu ‘haver sacsejat el debat territorial i millorat alguns aspectes d’autogovern’. ‘La part negativa’, segons Ridao, ‘és que han quedat al descobert els límits del marc constitucional per aquells que defensem el reconeixement d’espais de sobirania’.

ERC presentarà una esmena als PGE per a "blindar" la inversió a Catalunya

El secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, ha anunciat avui que la seva formació presentarà una esmena als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a "blindar" la inversió a Catalunya. "Nosaltres considerem que la prioritat és que ens blindin l'acord sobre infraestructures perquè no hi hagi ni el més mínim dubte", ha assenyalat.

Segons ha explicat, la prioritat per a ERC en els pròxims mesos serà alliberar els peatges, però ha considerat que "seria una injustícia", a més d'un "error", que això es fes amb "recursos propis de la Generalitat", ja que "la discriminació que pateix Catalunya quan no es pot optar per una autovia lliure de peatge i s'ha de pagar prové de la falta d'inversió del Govern espanyol".

En aquest sentit, ha assenyalat la "sensació d'indefensió que té Catalunya" quan el Govern espanyol anuncia els impostos en els quals participa l'Estat pugen, mentre que "els impostos propis de la Generalitat han baixat".

Per això, ha reclamat un sistema de negociació "de tu a tu" i ha lamentat que Catalunya estigui "a mercè" del Govern central i de veure "quan paga, com paga i, fins i tot, si paga".

En aquest sentit, Puigcercós ha recalcat que "la disposició addicional tercera de l'Estatut és molt important per a Catalunya", però cal "blindar-la". "Des d'ERC negociarem, presionarem, i farem tot el procés perquè creiem que aquesta és la forma per tenir una garantia seriosa per part del Govern espanyol", ha sentenciat.

Puigcercós ha fet aquestes declaracions durant la presentació dels nous militants del seu partit a la seu de la formació a Barcelona.

Mitrofan als jutjats !!!

Malgrat l'afer 'Jueves' acapari la majoria dels titulars als diaris, hi ha un altre revista acusada de "difamar" la imatge del Borbó que aquests dies ha arribat als jutjats. Es tracta de la denúncia de la Fiscalia al suplement humorístic 'Caduca Hoy' de Deia per una portada en què ironitzava sobre el rei d'Egspaña i l'assassinat de l'ós Mitrofan.

La història de Mitrofan és coneguda per tots: L'estiu passat, Juan Carles I va decidir anar a caçar óssos a Rússia, amb la complicitat de les autoritats siberianes, i allí va abatre un ós, al que prèviament havien sedat i emborratxat perquè no provoqués problemes. L'ós Mitrofan, que es tracta d'una espècie en perill d'extinció, ha esdevingut des de llavors un símbol de l'afició "caçadora" del Borbó, hereves d'aquell que ens el va col·locar al tro. Els monàrquics més aferrissats, però, no han dubtat a perseguir a Mitrofan, i fins i tot van eliminar l'entrada a la Viquipèdia on s'informava de l'ós rus, argumentant que era "irrellevant".

Uns dies més tard, els companys de Deia van publicar una portada on s'ironitzava sobre la valentia del Borbó davant el lamentable estat en què es trobava l'ós quan li va disparar el tret. Els monàrquics van contraatacar, i en aquest cas el jutge Grande Marlaska va acusar als responsables de la publicació, que aquests dies han declarat davant l'Audiència Nacional egspañola. Tot i això, la seva compareixença davant l'Audiència ha anat acompanyada d'una nova portada, en aquest cas igual de corrosiva que l'anterior:

En aquesta portada tot tipus d'óssos, fins i tot els mediàtics, es manifesten per defensar el record de Mitrofan, mentre que els responsables del diari avisen que el fantasma de Mitrofan serà amb ells mentre declarin davant l'Audiència. Una manera ben elegant de continuar donant guerra i ridiculitzant als inquisidors del segle XXI.

I mentrestant, per contrarestar, la reina s'abraça amb els óssos panda llogats pel govern xinès al zoològic de Madrit.

El resorgiment egspañol

L'Estatut s'ha consumat. I ho ha fet de facto, de la mà de Zapatero que de moment sembla que està decidit a complir-lo, encara que només sigui per assegurar-se una bona parròquia de cara a les eleccions egspañoles a la primarera. Però aquesta mostra de legalitat no ha fet més que exhaltar els ànims de l'Egspaña més cavernícola, i una vegada més (quantes en portem ja?) s'ha iniciat una campanya anti-nacionalista. Nacionalista català, clar... del nacionalisme egspañol no en parla ningú!

Aquests dies s'ha posat en funcionament el web Stop Nacionalistas, que carrega amb contundència cap a tot allò que soni massa català. El web, que es postula dins dels discursos del Partido Popular (PP), de Ciudadanos (C's), Foro Ermua, Convivencia Cívica Catalana (CCC) o Hazte Oir!, vol ser l'herència del StopEstatut.com (actualment fora de servei), que va celebrar diferents actes per l'estat egspañol, per reclamar la no aprovació -en cap dels casos- de l'Estatut de Catalunya. En les seves campanyes hi va participar gent tan coneguda com Ángel Acebes.

El més curiós de tot plegat és que aquest web, que s'autodenomina altruïsta, no ofereix en cap cas qualsevol informació sobre qui gestiona tan altruïstament aquest projecte. Fins i tot s'han amagat de donar les dades del Whois del domini. Per tant, pensem que una vegada més el nacionalisme egspañol no s'atreveix a jugar donant la cara, ni quan -com ara- tenen totes les lleis al seu favor demostrant fins a quin punt poden ser mesquins i covards.

ERC proposa suprimir els delictes d'ultratge contra la corona

ERC va registrar ahir una proposició de llei al Congrés perquè els delictes d'ultratge contra la corona siguin derogats. Els republicans proposen suprimir els articles 490.3 i 491 del codi penal, relatius als delictes contra la reialesa, i el 543, sobre els delictes d'ultratge a Espanya. La diputada de les JERC Laia Cañigueral va qualificar aquesta demanda d'«absoluta radicalitat democràtica», ja que Esquerra defensa que la tipificació com a delictes de la crema de banderes o la sacralització de la imatge del rei i de la seva família provoca que s'imputi a «aquells que fent ús de la llibertat d'expressió fan tires còmiques sobre la imatge de l'hereu de la corona», com va passar a l'estiu amb la revista El Jueves, «o cremen la imatge del rei», com va succeir el dia 13 a Girona. I aquestes accions, al seu criteri, haurien de ser considerades simplement «com a mostres de la llibertat d'expressió contemplada com a dret fonamental en la Constitució espanyola». En la seva proposició de llei, els republicans apel·len a l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans, que estableix que aquest dret inclou «el de no ser molestat a causa de les seves opinions, el d'investigar i rebre informacions i opinions i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d'expressió».

Concentracions arreu del país en suport a Jaume Roura.

Avui es fan una vintena de concentracions arreu del país, per donar suport a Jaume Roura, que va cremar imatges dels Borbons, i va haver de declarar ahir a l’Audiència Nacional. Així mateix, els manifestants mostraran rebuig a la monarquia espanyola, com a màxima representació de l’Estat espanyol. El portaveu d’Alerta Solidària Lluís Sales ha explicat a VilaWeb que el que li ha passat a Jaume Roura ‘li podria haver passat a qualsevol altre independentista’.

La concentració més important es preveu que sigui la de Girona, a les 20.00 a la plaça del Vi. Tot i això, també es faran manifestacions a Vic, Tarragona, Sabadell, Molins de Rei i al País Valencià.

Un acte de rebuig a la monarquia

Ahir, Jaume Roura, l’autor de la crema d’imatges dels Borbons, va explicar a VilaWeb que amb la crema d’imatges dels Borbons volia mostrar el rebuig a la monarquia i al règim espanyol que oprimeixen el poble català. Roura diu que, de moment, està tranquil, perquè li donen suport els militants de l’esquerra independentista, i també gent de molts altres àmbits. Tot i que el jutge li ha decretat la llibertat sense fiança i amb càrrecs, la fiscalia encara li manté la imputació per injúries a la corona espanyola. A més, ara la fiscalia té deu dies per sol·licitar una vista oral del cas.

Jaume Roura creu que la crema de les fotos dels monarques espanyols està emparada tant per la llibertat d’expressió com pel dret a la participació política. En aquest sentit, ha dit que a l’Estat espanyol el dret a la participació política no està garantit, perquè fins i tot el jutge li ha dit com podia protestar. En concret, el jutge li ha dit que podia rebutjar en públic la monarquia, però no pas cremant-ne fotos.

L’altre jove que va cremar la foto

Quan el jutge ha demanat a Roura qui era la persona que l’acompanyava en la crema de la foto dels Borbons, el jove ha exercit el dret de no declarar. Així les coses, com que el jutge ha tancat el procediment, ara la fiscalia no pot imputar l’altre jove.

Multa per manifestació no autoritzada

D’altra banda, la policia espanyola ha multat tres persones de la trentena que s’ha concentrat a la plaça Colón de Madrid, per donar suport a Jaume Roura. El motiu de la multa ha estat manifestació il·legal.

Roura és militant de l’organització socialista i independentista Endavant. La formació política considera que la crema de la imatge dels Borbons és legítima, perquè és l’expressió del poble en contra d’un rei hereu directe del règim franquista. Així mateix, Endavant creu que l’Audiència Nacional és hereva del tribunal d’excepció franquista TOP.

La identificació

Al jove el van identificar els mossos d’esquadra amb les imatges de vídeo de la concentració de la setmana passada en contra de la monarquia espanyola. Els manifestants protestaven a la plaça del Vi de Girona contra la presència de Juan Carlos I a la inauguració del Parc Científic de la UdG. Suposadament, Jaume Roure sortia entre els concentrats i després se'l veia amb la cara coberta quan encenia les fotografies dels Borbons.

Arran de la decisió de la fiscalia d'obrir diligències, ha nascut la Campanya ‘No al rei’.

Un altre judici pel cas ‘El Jueves’

D’altra banda, els autors de la vinyeta a ‘El Jueves’ que parodiava la monarquia se’ls jutjarà un altre cop per injúries a la corona espanyola el 13 de novembre, a l’Audiència Nacional. El dibuixant Guillermo Torres i el guionista Manel Fontdevila els poden condemnar a pagar una multa econòmica, però ara ja no a presó.

Amb qui mos juguem los quartos ?

El Govern aprova els pressupostos del 2008 amb superàvit per quart any consecutiu.

El Govern ha decidit jugar la carta de les rebaixes fiscals com a principal ganxo dels últims pressupostos de la legislatura socialista. El Consell de Ministres va aprovar ahir el projecte de pressupostos de l'Estat per al 2008 que, com a novetat d'última hora, incorpora una rebaixa addicional de l'IRPF per 940 milions per "afavorir les rendes més baixes", que són les que tindran "dificultats més grans" davant les recents pujades dels tipus d'interès.

Així va justificar el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, la nova sorpresa fiscal que el Govern ha introduït en el pressupost per corregir l'efecte de la inflació a la tarifa de l'IRPF (el que es coneix com a deflactació) i a apujar el 2% les quanties dels mínims personals i familiars i la deducció per rendes del treball.

Aquestes mesures d'última hora se sumen al xec nadó de 2.500 euros per naixement o adopció de fill (amb un cost pressupostari d'uns 1.000 milions) i a la nova deducció del 10% per lloguer (348 milions). En total, segons va explicar ahir Rodríguez Zapatero a RNE, la factura fiscal de les famílies baixarà en 2.290 milions l'any que ve, als quals s'ha de sumar l'aplicació definitiva de la reforma de l'IRPF que va arrencar el 2007 i la segona etapa de la rebaixa de l'impost de societats, que abaixarà el tipus del 32,5% al 30%.

Així, segons Solbes, en tota la legislatura, l'IRPF ha baixat en més de 5.400 milions i l'impost de societats, en 3.250. "En total, les rebaixes fiscals per a famílies i empreses superen els 8.600 milions al llarg de la legislatura", va resumir el vicepresident, que va rebutjar que aquestes mesures siguin "electoralistes" com diu l'oposició. "És una opció política que pretén afavorir els sectors que més ho necessiten".

Segons va reconèixer Solbes, les noves deduccions poden ajudar a concitar més suports parlamentaris --potser el de CiU-- per a un projecte pressupostari que arribarà dimarts al Parlament sense comptar encara amb suports clars. IU-ICV va insistir ahir que només recolzarà uns pressupostos "realment socials", davant del "socioelectoralisme" de Zapatero. ERC, a més a més, reclamarà el blindatge de l'acord sobre inversions a Catalunya. El PP va denunciar: "Zapatero compra vots amb els impostos que paguem tots els espanyols".

Jaume Roura, que va cremar una foto del Rei, queda en llibertat

Es confessa autor dels fets per protestar contra la Monarquia

Només 10 minuts. Va ser el temps que va durar la declaració de Jaume Roura d'ahir al jutge Santiago Pedraz per cremar una foto del Rei a Girona el dia 13. El jove va confessar ser-ne l'autor i va quedar en llibertat sense mesures cautelars. La fiscalia havia demanat una fiança de 10.000 euros i la retirada del passaport.

Roura va arribar a l'Audiència Nacional acompanyat per una trentena de simpatitzants de l'esquerra independentista catalana que van ser conduïts per la policia fins a la plaça de Colón. Allà es van esperar gairebé una hora mentre el seu company declarava en català davant el magistrat. En la seva compareixença, Roura va admetre que ell havia cremat la foto del Rei amb un altre jove a qui no va voler identificar.

LA DECLARACIÓ

El jutge Pedraz relata, a la interlocutòria de llibertat, que a les 20.15 hores del dia 13, a Girona, l'imputat i un altre individu "van sortir del grup concentrat i van col.locar una caixa de cartró negra amb fotografies invertides" dels Reis. Una persona no identificada "va impregnar amb líquid inflamable la caixa", i Roura, "amb una torxa", li va calar foc. El jove va enquadrar la seva actuació en el dret a la llibertat ideològica i a la participació política. Tot i això, la fiscal Blanca Rodríguez va demanar al jutge que l'empresonés si en 48 hores no dipositava una fiança de 10.000 euros per la gravetat dels fets i el risc de fuga. El jutge no va tenir en compte aquests arguments i va dir a la fiscalia que la pena prevista per al delicte d'injúries a la Corona és com a màxim de dos anys de presó. També va rebutjar la idea que el jove es vulgui fugar i va recordar que la llei permet jutjar l'imputat, encara que no hi sigui present, si la pena que se li reclama no supera els 24 mesos de presó.

Un portaveu del col.lectiu, Xavier Pellicer, va dir que l'actuació de Roura era "un acte de resistència civil" per protestar contra la Monarquia per ser "la continuadora de la dictadura franquista". I va convocar la societat catalana perquè avui protesti a Girona. Mentrestant, la resta de joves corejava: "Borbons als lleons".

DESPENALITZACIÓ

El fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, va dir ahir que hi ha poques possibilitats que prosperi una proposta de despenalitzar les injúries al cap d'Estat, una figura que "a tot Europa està protegida per la llei".