lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de desembre, 2008

Un any reivindicant l'estelada

El Museu d'Història de Catalunya fou ahir l'escenari de cloenda dels actes fets des de l'abril per a commemorar el centenari de la bandera estelada. S'hi va poder veure una exposició amb documentació històrica sobre la bandera ideada per Vicenç-Albert Ballester i inspirada en la cubana, com la fotografia del 1908 del Casal Català de París amb la primera estelada. També s'hi va poder veure la bandera amb estel més antiga que es conserva, dels voluntaris catalans que van lluitar amb l'exèrcit francès en la Primera Guerra Mundial. La comissió dels actes commemoratius pel centenari considera que ha complert amb escreix els objectius que s'havia proposat. Amb la web Estelada.cat com a pal de paller, ha esperonat excursionistes i alpinistes a plantar estelades als cims que han coronat durant el 2008 (més de cinc-cents, entre els quals l'Everest); han editat i han patrocinat tres exposicions sobre la bandera independentista i la seva història, que continuaran recorrent el país l'any vinent; han reivindicat la figura del dissenyador de l'estelada, Vicenç-Albert Ballester, amb l'admissió del seu nom a la Gran Enciclopèdia Catalana i amb l'acceptació d'alguns ajuntaments (com els de Barcelona i Vic) de dedicar-li un espai públic; han ajudat a reeditar el llibre 'Origen de la bandera independentista', i han fet possible que cent trenta-nou municipis de Catalunya hissessin l'estelada l'Onze de Setembre.

Les fotografies d'aquest centenar llarg d'ajuntaments, més un recull d'aparicions històriques de l'estelada des del 1908, formaran part d'un llibre de record del centenari que hauria d'aparèixer per Sant Jordi.

Avui: La Comissió 100 Anys d'Estelada tanca la celebració exhibint la més antiga

Video: Un any reivindicant l'estelada. Cloenda dels actes que, des de l'abril, han commemorat el centenari de la bandera estelada.

Carod ja és oficialment vicepresident del govern català

Josep Lluís Carod-Rovira ja és oficialment, des d'aquest dimecres, vicepresident del govern de la Generalitat de Catalunya, i no conseller de la Vicepresidència, càrrec que tenia fins avui, segons publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC)

Això significa que Carod suma noves funcions. Entre elles, convocar i presidir el Consell Tècnic del govern, coordinar i supervisar l'activitat de les delegacions territorials de la Generalitat, substituir al president de la Generalitat i rebre informació de la Secretaria del govern sobre els projectes de decret elaborats pels departaments abans de que s'incorporin a l'ordre del dia del Consell Tècnic.

La possibilitat que el president de la Generalitat pugui nomenar un vicepresident del govern queda recollida en la llei de presidència de la Generalitat i del govern, que va aprovar el Parlament el passat mes de novembre.

Inicialment es projectava crear la figura del vicepresident de la Generalitat, però l'oposició va advertir que l'Estatut no ho permetia. Finalment, es va fixar que es podia crear el càrrec de vicepresident del govern. El govern o consell executiu és una de les branques que formen la Generalitat de Catalunya, juntament amb el Parlament i el president.

El Suprem espanyol no es considera competent per a investigar les desaparicions del franquisme

La néta de Juan Negrín havia demanat que la investigació la portés aquest tribunal La sala Penal del Tribunal Suprem espanyol ha descartat que tingui competència per a investigar les desaparicions durant la guerra del 36-39 i el franquisme perquè cap dels suposats responsables ocupa cap càrrec públic en l'actualitat. En una providència, diu que no hi ha 'cap raó ni cap fonament legal' que justifiqui que el Suprem hagi de portar la investigació sobre les persones assenyalades pel jutge Baltasar Garzón com a responsables de les desaparicions.

Així respon al requeriment fet per la néta del president de la segona república espanyola, Juan Negrín, perquè fos aquest tribunal qui s'ocupés de la causa començada per Garzón: donat que algunes de les persones contra les quals es dirigia la causa eren aforades, Carmen Negrín considerava que havien de ser investigades pel Suprem. Tanmateix, aquest tribunal ha dit que, en aquests moments, cap d'aquestes persones no era aforada i per tant, la petició de Negrín havia d'arxivar-se.

Avui: El Suprem es treu de sobre la investigació sobre els crims del franquisme

La Generalitat dificultarà la gratuïtat de les bosses de plàstic, però no la prohibirà

La Generalitat posarà traves a la distribució gratuïta de bosses de plàstic per part de comerços i supermercats per aconseguir una reducció "efectiva i sensible" del número de bosses repartides, però eludeix prohibir per llei aquesta pràctica, tal com pretenia ICV-EUiA.

En essència, aquest és l'acord al qual han arribat avui PSC, ERC i ICV-EUiA, que ha permès posar fi a la polèmica sobre si supermercats i comerços poden o no distribuir gratuïtament bosses de plàstic als seus clients, un cas que amenaçava trencar la unitat de vot dels grups de la majoria al Parlament.

En nom d'ICV-EUiA, la portaveu parlamentària, Dolors Camats, ha assegurat que el text aprovat "garanteix que aconseguirem abandonar l'ús gratuït de la bossa de plàstic" i ha negat que suposi un retrocés en els seus objectius inicials. Ha afegit que la discrepància concreta en assumptes com aquest "no creen crisi del Govern", i ha negat "precipitació" en anunciar que es prohibirien les bosses de plàstic gratuïtes, un retret que li havien fet els seus socis de Govern.

De la seva banda, la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha recordat que el seu partit no estava d'acord a prohibir d'entrada la distribució gratuïta de les bosses de plàstic, i s'ha felicitat per l'acord.

La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Carme Figueras, ha opinat que ICV pretenia anar "més de pressa del que convé" en aquest assumpte, mentre que ara, amb consens, hi ha "més possibilitats d'èxit". CATALUNYA LLIURE DE BOSSES

La cúpula de Barceló s’esfondra i l’ONU tracta d’amagar-ho

Tot i que no ha passat ni un mes des que va ser inaugurada, l’enorme cúpula de Miquel Barceló ha començat a esfondrar-se mentre l’ONU tracta d’amagar-ho i evitar que caigui del tot. Així ho assegura la publicació electrònica La Tribuna dels Drets Humans, amb seu a Ginebra, on pot llegir-se en versió anglesa i francesa: “Desastre al Palau de les Nacions de Ginebra, la cúpula s’esfondra. Una part de l’enorme fresc del sostre en la sala dels drets humans va caure ahir –dimarts passat– als pocs dies de la seva inauguració”, assegura el periodista Juan Gasparini, que atribueix la informació a “diverses fonts diplomàtiques” de la capital Suïssa.

Per tal d’evitar que transcendeixi, l’ONU ha tapat les portes de vidre de la sala 20 del Palau de les Nacions perquè no pugui veure’s l’interior i ha barrat el pas. “Altres parts de la cúpula s'estarien desenganxant”, adverteix el reportatge. En contactar amb l’ONU per obtenir la seva versió del cas, l’encarregada de premsa de la institució, Elena Ponomareva, ha negat “cap incident” malgrat reconèixer que “s’estan realitzant alguns treballs” en aquesta habitació.

La famosa cúpula de Barceló va inaugurar-se enmig d’una encesa polèmica pel cost de l’obra, de 20 milions d’euros, dels quals el govern espanyol va aportar el 40% (uns 8 milions) mentre que la resta procedia d'inversors privats. L’artista mallorquí va cobrar sis milions d'euros pel seu treball, definit per molts com la capella Sixtina del segle XXI. Segons reflexiona l’autor del reportatge, “Espanya potser volia millorar la seva imatge oferint el fresc a l’ONU, però l’afer té totes les catacterístiques d’una catàstrofe”. Human Rights Tribune: 3 December 08 - The grandiose fresco painted by the Spanish artist, Miquel Barcelo, which was inaugurated on the 18th November is crumbling. The UN is trying to cover up the story.

Tribune des droits humans: 3 décembre 08 - Tout juste inaugurée le 18 novembre dernier, la fresque grandiose de l’artiste espagnol Miquel Barceló partirait en morceaux. L’ONU nie tout incident

locarrerdelriu 18.11.08: Zapatero presenta la cúpula de Barceló com un regal "a tots els éssers humans"