lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 de juny, 2009

Dol per Corpus. Acte de sobirania

Entre una certa transcendentalitat i un déjà-vu, la plaça de Sant Jaume s'ha mig omplert avui a la tarda de reivindicacions sobiranistes en un acte significatiu, perquè ha aconseguit aplegar totes les plataformes que en els últims temps han estat la veu de l’independentisme al carrer i algunes de noves que s’han creat i que demostren que els partits mai no són suficients per canalitzar el sentiment cívic. Avui, no és poca cosa, es tractava d’enterrar l’Estatut i emplaçar la classe política a “acabar amb aquesta situació d’asfíxia i mort lenta”, com deia el manifest.

La Plataforma pel Dret de Decidir, Sobirania i Progrés, Sobirania i Justícia, Deu Mil a Brussel·les i la Comissió de la Dignitat han seguit la crida d’un grup de persones que, sota el nom Acte de Sobirania, han decidit reprendre el camí que va tenir com a puntals tres grans manifestacions (18 de febrer del 2006, 1 de desembre del 2007 i 7 de juny del 2008) que fins ara han servit per demostrar la desafecció dels sectors més sobiranistes per les retallades a l’Estatut o pel dèficit d’infraestructures. Avui s'ha pogut veure barrejats entre la gent anònima mossèn Josep Dalmau, l’escriptor Jordi Solé Camardons o dirigents sindicals com Isabel Pallarès (Intersindical) o polítics com el president del districte de Gràcia i regidor d’ERC, Ricard Martínez. El dia 27 hi tornaran, amb una marxa des de l’Arc de Triomf fins al Parlament.

VilaWeb TV: Centenars de manifestants reclamen a Barcelona la declaració unilateral de la independència

Centenars de manifestants s'apleguen a Barcelona per demanar que el parlament declari, de manera unilateral, la independència de Catalunya.

Ridao fixa el 15 de juliol com l'hora de dir 'caixa o faixa'

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Ridao, ha advertit avui que el proper 15 de juliol serà la data límit per arribar a un acord de finançament, moment que s'haurà de veure com 'caixa o faixa' perquè no s'acceptaran més 'ajornaments ni dilacions'. Ridao ha respost així a l'ultimàtum de Zapatero que també coincideix en posar com a data límit el 15 de juliol, mentre que per part del PSC, el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells ha rebutjat la dinàmica 'd'acció i reacció'. Ridao coinceix amb l'ultimàtum de Zapatero que ha amenaçat al Govern amb ajornar la negociació indefinidament si no hi ha acord en aquesta data. Els republicans han sentenciat que si no hi ha acord el president espanyol es veurà 'abocat a convocar eleccions anticipades'.

Els treballadors d'Ercros a Flix bloquegen l'accés a la fàbrica

Les accions de protesta dels treballadors d'Ercros a Flix s'endureixen. Més d'un centenar d'empleats del grup químic es van concentrar ahir a quarts de set del matí a la porta de la fàbrica per impedir l'entrada i la sortida de camions amb mercaderies. I no va ser fins a les dues del migdia que es va permetre l'entrada de camions a la planta. «Ha estat una mesura de pressió mentre els sindicats negocien amb l'empresa les condicions de l'expedient de regulació d'ocupació», va explicar el president del comitè d'empresa d'Ercros a Flix, Jaume Prunera. Així, els treballadors van tallar la carretera d'accés de camions a la fàbrica i va tancar amb cadenes les portes d'entrada per càrrega i descàrrega. Tots els camions que arribaven a la fàbrica eren desviats pels mateixos treballadors al polígon de Flix. Amb tot, dintre les instal·lacions d'Ercros es va treballar amb normalitat durant el matí.

Bloc de Pere Muñoz: ESCRIT DEL MINISTERI D'INDÚSTRIA

Bloc de Pere Muñoz: DE FLIX ALS MATINS DE TV3

Alego: MÉS ACOMIADAMENTS A LA RIBERA D' EBRE

Un manifest demana a la CUP que es presenti a les eleccions al Parlament

S'ha presentat un manifest de caire sobiranista amb un únic objectiu: demanar a la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) que es presenti a les pròximes eleccions al Parlament català, que se celebraran, a tot estirar, la tardor de l'any que ve.

En el manifest, publicat aquest dijous, els promotors anuncien la seva petició, que no comporta demanar el vot per a la CUP, sinó que és una crida adreçada a l'assemblea nacional de la formació perquè es decideixi, finalment, a fer el salt i anar més enllà de la política municipal.

Per recollir adhesions, tot i que ja compten amb centenars de signatures aplegades abans de fer pública la proposta, la plataforma ha creat la web cup2010.cat.

Entre els signants més coneguts del manifest, hi ha el filòsof de la UdG Josep Maria Terricabras, el músic d'Els Pets Joan Reig, l'excoordinador nacional d'Unió de Pagesos Pep Riera, l'escriptor Víctor Alexandre i el promotor de la iniciativa 10.000 a Brussel·les, Josep Poveda, entre d'altres.

Castells no es deixa pressionar per Zapatero

El conseller d'Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, ha assegurat que la negociació sobre el finançament "no pot durar indefinidament" i que el govern català continua treballant per aconseguir un bon acord per a Catalunya.

En declaracions als mitjans a la Casa Llotja de Mar, Castells no ha volgut valorar obertament si la data límit del 15 de juliol fixada pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, posa pressió al govern de la Generalitat.

"Ja sabeu el que penso", ha afegit el conseller, i ha recordat que el govern català treballa "des de fa molt temps" per un bon acord. Alguns mitjans han apuntat que la Moncloa hauria llançat un ultimàtum al tripartit per tancar el finançament en la data assenyalada. Contràriament, les negociacions s'ajornarien indefinidament.

La Generalitat es disputa amb la casa de subhastes Christie's el llegat del fotoperiodista Agustí Centelles

Els 12.000 negatius de l'arxiu del fotoperiodista català Agustí Centelles, que inclou la col·lecció més completa de la Guerra Civil des del bàndol republicà a Barcelona i al front d'Aragó i el posterior exili als camps de refugiats francesos, es troben en disputa entre la casa de subhastes anglesa Christie's, que ja disposa d'un comprador, i la Generalitat, que la voldria ubicar a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) a Sant Cugat del Vallès. Els fills del fotògraf consideren que la proposta econòmica de la Generalitat és insuficient i posen com a condició per a la venda que l'arxiu del seu pare no es dispersi.

Campanya per a fer dimitir Samaranch de la Presidència d'Honor del Comitè Olímpic Internacional

Avui s'ha posat en marxa la campanya Democracy & Dignity in Sport que pretén que l'actual president honorari del Comitè Olímpic Internacional, Juan Antonio Samaranch, sigui rellevat del càrrec perquè el seu passat falangista és incompatible amb els valors olímpics. Els internautes poden adherir-se a la campanya, que raona: 'Des de la seva fundació l’any 1894, el Moviment Olímpic no ha deixat d’insistir en la necessitat que l’esport fos vist com una gran activitat disseminadora de valors ètics i democràtics arreu del món'. Contràriament, Juan Antonio Samaranch 'té un passat feixista i de clara col·laboració amb el règim totalitari del general Francisco Franco a l’Estat espanyol', fet que 'fa del tot incompatible i incongruent que el sr. Samaranch pugui continuar ostentant el càrrec'.

La Junta Electoral dóna un miler més de vots a la llista d’Iniciativa Internacionalista

Les irregularitats detectades en les dades informatitzades del 7-J, que van posar dimarts una ombra de dubte sobre els resultats electorals, van quedar aclarides ahir amb un recompte de les juntes provincials que atorga almenys un miler de vots més a la llista més perjudicada, la d’Iniciativa Internacionalista.

Un cop els responsables de la llista abertzale van detectar errors en una trentena de municipis a partir d’un treball de camp, la Junta Electoral de Guipúscoa va atorgar 888 vots que haurien anat a parar inicialment a llistes ultres com Democràcia Nacional o el Moviment Social Republicà.

Els recomptes, que en algunes juntes electorals provincials es van fer amb la presència de representants del partit, no van estar exempts de polèmica, com en el cas de Barcelona, on el cantautor Cesk Freixas, que hi era en nom d’II-SP, va ser expulsat pels Mossos d’Esquadra.

directe.cat: Iniciativa Internacionalista es converteix en tercera força a Euskadi després del recompte definitiu

VilaWeb: Els vots tornats per la junta electoral a Iniciativa Internacionalista fan que superi el PP al País Basc

VilaWeb: El recompte atorga dos-cents vots més a Iniciativa Internacionalista al Principat

Avui: II-SP supera el PP a Euskadi corregides les irregularitats

Isabel-Clara Simó: La democràcia absoluta

Les eleccions europees han agradat a tots els líders polítics, però en el fons no han agradat a ningú; ni tan sols al PP, que vol un Mayor Oreja ben lluny (i ben ric) i que sap que la batalla de la corrupció no està guanyada. Però per a qui ha sigut un desastre és per a Catalunya. Del País Valencià no cal ni parlar-ne, que, com diuen en broma, si fossin jueus votarien Hitler, veges quina època més roïna que passem. Però per a Catalunya han estat fatídiques: per una banda el poder espanyol, en mans de Zapatero i tan hostil als interessos catalans, farà veure, orgullosament, que no li fan efecte els resultats, però mirarà el missatge del PP, encara més agressiu amb Catalunya; ara parlarà menys d'avortament i més d'Espanya. Però també és dolent que la cambra europea sigui de la dreta més conservadora, hostil per tant als interessos d'una nació emergent i, com a conservadors, molt poc inclinada als canvis. Sumem-hi que ara ve el bombardeig de la roja i, si hi ha triomfs, menjarem espanyolitat (no gens nacionalista) cada dia. Ens queda, esclar, la societat civil, la que avui sortirà al carrer (PDD, Sobirania i Progrés, Sobirania i Justícia, Deu Mil a Brussel·les, Comissió de la Dignitat), la que no es mou en els estrets marges dels partits polítics i que tornarà a mostrar que som una nació, que tenim dret a decidir i que no volem el seu Estatut fet una bonyiga. El cas català és únic a Europa, però em temo que vénen temps en què la societat civil de tot arreu anirà agafant cada dia més protagonisme, perquè els esquemes de la democràcia rígidament formal (la democràcia absoluta) estan fracassant. I, si no, que ho preguntin als bascos, que no saben què ha passat en les eleccions al seu país.

L'ou com balla

Quan arriba la festivitat religiosa del Corpus és costum posar ous sobre els brolladors de les fonts i fer-los ballar amb la força de l'aigua. Aquestes imatges corresponen a les fonts de la catedral i la casa de l'Ardiaca de Barcelona. VilaWeb: Les festes del Corpus