lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 de maig, 2010

Els sindicats convoquen vaga al sector públic el 2 de juny

La federació de serveis públics de la UGT (FSP-UGT) ha convocat aquest dijous una jornada de vaga el 2 de juny contra la retallada salarial anunciada pel president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, als treballadors de la funció pública. CCOO, per la seva banda, decidia aquesta mateixa tarda promoure l'aturada dels seus afiliats de la funció pública i sospesa la possibilitat de convocar una aturada general.

Els sindicats CCOO i UGT s'oposen al pla pel procediment que ha dut a terme Zapatero, ja que entenen que ha decidit unilateralment. Així, creuen que el diàleg social s'ha trencat perquè hi ha hagut "un incompliment fragant de l'acord que es va signar fa poc, juntament amb la patronal, quan ja es coneixia l'impacte de la crisi econòmica". A més, pensen que les mesures "xoquen frontalment amb el Pacte de Toledo". D'altra banda, també rebutgen el contingut d'aquest pla perquè "és molt simple pensar que aquestes mesures sobre els funcionaris arreglin el país". VilaWeb: UGT i CCOO convoquen vaga de funcionaris el 2 de juny

directe.cat: Vaga de funcionaris el 2 de juny

Puigcercós creu que Espanya "malgasta" els recursos que rep en concepte de solidaritat

El líder d'ERC, Joan Puigcercós, ha dit que no és estrany que la UE s'acarnissi contra Espanya imposant-li mesures d'ajust molt dures per reduir el seu dèficit, perquè "malgasta" els recursos que rep en concepte de solidaritat, cosa que "els catalans sabem molt bé".

Segons el president d'ERC, el govern català haurà d'aprovar mesures de contenció de la despesa pública "el més aviat possible, com totes les administracions", però ha rebutjat que hagin de ser iguals a les proposades aquest dimecres pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

"No crec que hàgim de fer seguidisme de Madrid, com si fóssim un robot R2-D2", ha apuntat Puigcercós, perquè "primer qui ha de fer l'esforç de les retallades és l'Estat i les comunitats autònomes amb més dèficit, que són precisament les receptores de la nostra solidaritat i del corresponent als fons de la UE".

El president d'ERC ha volgut "fer una crida a la ciutadania catalana a mantenir la calma" perquè "la situació econòmica és difícil" i "tots hem d'afrontar-la", però Esquerra "vetllarà perquè aquesta crisi no l'acabem pagant només els catalans".

"La UE s'acarnissa contra l'alegria espanyola perquè es pregunta com és possible que els recursos que ha rebut Espanya durant molts anys no hagin estat destinats a l'economia productiva".

En aquest punt, ha posat com a exemples les comunitats autònomes que, segons ell, s'han dedicat a "dilapidar diners públics" i a "lligar gossos amb llonganisses", Andalusia i Madrid, la primera per "regalar els famosos ordinadors portàtils per a cada alumne d'escola promesos per Zapatero" i la segona "per oferir gratuïtament prestacions sanitàries fora de catàleg o per no pagar peatges a les autovies".

Segons Puigcercós, no es pot demanar sacrificis a totes les comunitats si abans no s'acaba amb el "malbaratament" de diners públics, i ha considerat que "Espanya és un llast per a Catalunya, i el que està passant dóna ales als qui pensem que, tal com estan les coses, ja va sent hora d'anar-nos-en d'Espanya".

Ausàs veuria 'pervers' que totes les comunitats haguessin de retallar igual

Jordi Ausàs ERC 130510 CATr

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha dit que seria 'pervers' que totes les comunitats autònomes haguessin de retallar el mateix volum de dèficit. Ho ha dit perquè, al seu parer, comunitats com ara Catalunya 'han fet les coses bé', i ha recordat que de l'11,2% del dèficit del conjunt de l'estat, 'més d'un 9% correspon al govern espanyol'. Per això considera que 'no pot ser que es castigui per partida doble' aquestes comunitats ni que 'els plats trencats' d'aquesta situació 'complicada i difícil, els torni a pagar Catalunya'.

Jordi Ausàs ha explicat que el govern treballava en una reforma de l'administració pública, que considerava necessària, però també ha afegit que abans de suprimir un departament, l'estat hauria d'aprimar ministeris: 'És a l'estat, on hi ha més camp per córrer en aquest sentit i, per tant, és l'administració de l'estat, en primera instància, qui s'ha d’aprimar. És l'estat qui manté ministeris sencers sense competències. Totes són nostres i, per tant, el primer que li toca fer és desmantellar aquests ministeris, ja sigui el de Cultura, el d'Habitatge, el de Sanitat o el d'Igualtat'.

Castells apunta que la retallada del sou dels funcionaris es farà de forma proporcional al nivell salarial

Antoni Castells PSC 130510 CATr

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha apuntat que la retallada del 5% de mitjana anunciada pel govern espanyol sobre els sous dels treballadors de l'administració pública, a Catalunya serà aplicada "de manera justa" i tenint en compte les rendes, és a dir, que seran "els que més guanyen els que tinguin una major retallada".

Castells ha afegit, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio aquest dijous, que la mesura no seria ara tan dràstica si el 2009 no s'haguessin apujat els sous dels funcionaris, un fet que considera que no va tenir sentit tenint en compte la frenada en l'augment dels preus i l'augment de l'atur. Segons el titular d'Economia i Finances, probablement si aleshores s'hagués fet aquest esforç, la retallada anunciada en els sous dels funcionaris a partir del mes vinent no seria ara tan dràstica.

No obstant això, però, Castells s'ha mostrat convençut de la necessitat de la mesura. Una mesura que, a Catalunya, segons ha anunciat el conseller, s'aplicarà "de forma justa" de manera que la retallada salarial del 5% de mitjana serà proporcional al nivell salarial dels treballadors públics. La Generalitat ha de presentar en els propers dies el seu pla concret per reduir el dèficit fiscal, on es concretaran aquesta i d'altres mesures que s'aplicaran de forma "immediata".

Anna Arqué: “El seny dicta que el més fàcil és la independència”

La responsable de comunicació de les consultes per la independència, Anna Arqué, en una entrevista a l'Avui, afirma que "la fórmula autonomista ha fracassat i hi ha una eclosió d’una força transformadora que és l’independentisme". "Ara mateix, el seny dicta que el més fàcil és la independència. Altres fórmules amb Espanya són arrauxades i no creen més que conflicte", considera.

Arqué creu que "la majoria independentista ja hi és i el procés d’independència, el com, ja s’ha iniciat". En aquest sentit nega que estem davant d'una segona transició, atès que "això seria veure-ho des d’una perspectiva de l’Estat espanyol. El que estem és en un procés d’independència".

De cara a les properes eleccions, augura que "hi haurà un increment del vot independentista. I una nova oferta electoral, independentista, on milers de persones podran dipositar el seu vot". Pel que fa a Laporta, assenyala que "és una persona que estima el seu país i si es decideix a encapçalar una organització política, garantirà que tots els independentistes puguin votar independència".

Avui: “El seny dicta que el més fàcil és la independència”

La Cambra de Tarragona es desmarca del seu Consell General i qüestiona el suport de Reus a Ascó

La Cambra de Comerç de Tarragona va irrompre ahir per primer cop en el debat sobre la candidatura d'Ascó al magatzem nuclear. I ho va fer per torpedinar el suport explícit atorgat al municipi riberenc per la Cambra de Reus i per desmarcar-se'n, com ja va fer la setmana passada –en aquest cas amb oposició ferma– la Cambra de Tortosa. Amb el seu gest, però, Tarragona també es quedava al marge de l'aval que ahir va voler transmetre a Ascó el Consell General de Cambres de Catalunya, en un acte a Barcelona.

La Cambra de Tarragona no ha desaprofitat l'enfrontament entre la de Reus i la de Tortosa pel polèmic magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears, i li ha faltat temps per alinear-se amb el president de l'ens cameral del Baix Ebre i el Montsià. Ahir, Tarragona va emetre un comunicat en què subratllava la seva absència de l'acte procementiri organitzat a la Llotja de Mar de Barcelona pel Consell de Cambres de Catalunya, i recordava que les cambres de Tortosa i Valls tampoc no havien pres part en «una jornada que pretenia donar una imatge que, territorialment, no és pas homogènia pel que fa a la idoneïtat d'aquesta inversió». «S'entén que la presència de la Cambra de Tarragona en aquest acte no hauria estat oportuna atès que el Parlament de Catalunya ja s'ha pronunciat [en contra] pel que fa a aquest projecte», afegia l'ens tarragoní, que qualifica de «protagonisme innecessari» el paper de la Cambra de Reus, sense citar-la.

Per la seua banda, el president de la Cambra de Tortosa va insistir en resposta a l'alcalde de Riba-roja que el cementiri nuclear no encaixa amb el model de creixement econòmic de l'Ebre.