lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de març, 2009

Almeria 0 - Barça 2. Gràcies, Bojan!!!

Puyal 150309

El Barça ha guanyat l'Almeria per 2 a 0 i segueix a sis punts del Reial Madrid. Els de Guardiola han encarrilat un partit plàcid al segon temps amb dos gols de Bojan Krkic. El de Linyola ha sortit de titular per segona vegada en aquesta lliga i ha estat el gran protagonista. Des del primer minut els de Guardiola han dominat el matx sense problemes i han gaudit de les millors ocasions. Cal dir que durant la primera meitat l'home més destacat ha estat Diego Alves, el porter local, que ha evitat fins a tres gols blaugranes amb intervencions de molt mèrit. Amb l'empat a zero s'arribaria al descans, però es preveia la victòria blaugrana. A la represa, els gols no han trigat gaire. Bojan s'ha estrenat a la lliga al minut 54 després de recollir un rebot d'un xut de Messi al pal. Quatre minuts més tard el jove davanter blaugrana ha tornat a anotar després d'una bona jugada personal dins de l'àrea. A partir d'aquí el Barça ha matat el partit i s'ha dedicat a tocar la pilota mentre corria el temps. Els de Guardiola no cedeixen i segueixen al capdavant de la classificació a sis punts del segon classificat quan resten onze partits per acabar el campionat. elPeriódico: El Barça liquida l'Almeria amb un futbol sofisticat

FOTOGALERIA SPORT: les millors imatges del partit

eMaragall qüestiona la vaga d'educació

eMaragall 150309 CATinfo

El conseller d'Educació de la Generalitat, eMaragall, s'ha mostrat obert a dialogar amb els sindicats "demà mateix si volen", abans de la vaga de mestres convocada pels sindicats pel dijous dia 19 de març, i ha desitjat que aquesta reunió serveixi per desconvocar La Vaga.

En una entrevista a Catalunya Informació, el conseller ha afirmat "solemnement" que cap professor contractat per la conselleria perdrà la seva ocupació el setembre amb la futura Llei d'Educació de Catalunya (LEC).

eMaragall ha considerat que els convocants tenen la sensació que "perden una espècie d'estatus, l'exercici d'un rol que durant, potser, massa anys havia estat incontestat", mentre que el govern actual estudia una reforma "en profunditat i, a més, l'aplica", cosa que els sindicats fins ara "no hi estaven acostumats". Doncs ja veiem amb quin aire vol iniciar les converses. Avui: Entrevista a eMaragall.

eldebat.cat: L’educació a la deriva (Rosa Cañadell-USTEC-STEs)

Huguet augura que Catalunya aconseguirà 'com a molt un pedaç' en el model de finançament

Josep Huguet 150309 RAC1

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, creu que Catalunya aconseguirà "com a molt un pedaç per tapar els forats del vestit" com a resultat de l'aplicació del model de finançament, que "ja és molt amb els temps que corren", ha dit. A parer del conseller republicà, "no tindrem un gran finançament, com a molt un aprovat finançament", ha assenyalat el conseller en una entrevista aquest diumenge al migdia al programa Via Lliure de RAC1. "Madrid, fins i tot, per donar un finançament mediocre posa pals a les rodes" ha afegit.

El conseller Huguet, però, ha assenyalat que Catalunya necessita un finançament just i ho ha justificat dient que alguns estats independents que tenen tot el finançament, "si no han fet polítiques correctes i han caigut en la bombolla immobiliària i financera estan en fallida". "Necessitem el finançament just per Catalunya i, a més a més, necessitem competències i saber utilitzar-les bé", ha insistit Huguet.

Els ebrencs Sònia Tomàs i Josep Maria Sàez, candidats d'ERC a les eleccions europees

El miravetà Josep Maria Sàez i l'ampostina Sònia Tomàs van sortir elegits candidats d'Esquerra en el sisè congrés regional de les Terres de l'Ebre, celebrat dissabte al Perelló, per a les eleccions al Parlament Europeu el mes de juny que ve. Tal com marca el reglament del partit, per aquests comicis la federació de l'Ebre d'Esquerra havia d'escollir dues persones per formar part de la candidatura del partit al Parlament Europeu i, en compliment de la paritat de gèneres, un home i una dona. Sàez i Tomàs van ser escollits per una majoria gairebé absoluta. Els dos candidats, que acompanyaran Oriol Junqueras en les eleccions europees, van assegurar durant l'acte que cap altre representant polític «coneix tant bé el territori català i té la capacitat de fer una política tan propera com Junqueras». Els dos candidats també van defensar que les eleccions europees tenen una afectació directa «al dia a dia del territori i permeten tenir veu i capacitat de decisió».

Vaga a la japonesa a la biblioteca de la UPF

Un grup d'estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) s'ha tancat aquesta matinada a la biblioteca del centre universitari "per la seva necessitat d'estudiar" i ha iniciat una vaga indefinida. En un comunicat, el Col·lectiu per una biblioteca al servei dels estudiants informa que aquesta matinada han iniciat una "vaga a la japonesa" -treballar més del commpte com a mesura de pressió- a la Biblioteca Central Campus de la Ciutadella de la UPF.

Unitats antiavalots dels Mossos d'Esquadra van entrar divendres a la nit al campus de la Ciutadella de la UPF a Barcelona i van desallotjar mig centenar d'estudiants que mantenien una tancada al recinte en protesta contra l'aplicació del Pla Bolonya.

Maragall fa una crida a dir "prou"

L'expresident augura que el Constitucional "segurament" tombarà l'Estatut L'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha afirmat sobre la sentència pendent sobre l'Estatut que "Segurament el tombaran, però en tal cas ens hauran de tornar a preguntar si el volem, perquè aquell 'sí' que ja vam donar amb recança, potser ja no és vàlid". Segons Maragall, "Espanya és una cosa molt potent i plantar-li cara és complicat, però si et peguen tants cops, un ha de saber dir prou". Així, si es retalla l'Estatut, creu que els polítics i els ciutadans "haurien de sortir al carrer a protestar". Maragall ha fet aquestes declaracions durant un diàleg a la Setmana del Llibre en Català amb el que va ser el seu cap de premsa, Jordi Mercader, per a presentar el seu llibre "Oda Inacabada" (RBA).

Nervis a Sabin Etxea!

Per primera vegada des de les primeres eleccions autonòmiques a Euskadi del 1980, el PNB es veu a l'oposició. El partit que va ser fundat pel creador de la ikurriña, Sabino Arana, i del qual formava part el lehendakari del primer govern basc, José Antonio Aguirre, serà oposició a Vitòria.

"Ens estem fent a la idea, seguim amb la irritació que provoca guanyar uns comicis i no poder governar, però caldrà adaptar-se i fer una oposició responsable", afirma un dels membres de l'executiva biscaïna. La perplexitat és comprensible. L'1-M, a Biscaia el PNB va ser el partit més votat en 104 dels 111 municipis que hi ha a la província; a Guipúscoa, en 79 de 88; i a Àlaba, en 40 de 51. Amb aquestes dades a la mà, els penabistes discrepen sobre optar per aquesta oposició responsable o per una de dura que faci insostenible un govern socialista. "Dependrà dels acords que signi López amb el PP", apunten.

El sector més sobiranista de la formació aposta per una oposició ferma, que evidenciï la total dependència de López al PP. Els més pragmàtics, entre els quals l'empresariat, creuen que en temps de crisi és necessària una eventual coalició amb el PSE, i recorden que, si els socialistes s'ho proposen, els deixaran sense les diputacions de Guipúscoa i Àlaba, on el PNB governa en minoria. No s'estan de citar l'exemple a evitar, és a dir, la "travessia pel desert que a Catalunya està protagonitzant CiU". I els que esperen realment preocupats el pas a l'oposició del PNB són els més de 600 alts càrrecs -dels 40.500 treballadors que depenen del govern basc- que hi ha a l'administració. Hisenda, Interior o els mitjans públics han estat sempre en mans penabistes. "Hi ha molts nervis, sí", confirma un funcionari biscaí.

Girona homenatja l'escriptor afusellat pel franquisme Carles Rahola

Unes 150 persones han participat aquesta matinada de diumenge en una concentració d'homenatge a l'escriptor, historiador, polític republicà i catalanista Carles Rahola i Llorens, que va morir afusellat pels franquistes el 15 de març de 1939. Per tal d'honorar la seva memòria i també la dels 582 afusellats pels feixistes entre els anys 36 i 44, els participants han resseguit a la inversa el recorregut exacte, els últims passos que Rahola va fer just fa 70 anys.

L'assassinat es va consumar a les cinc del matí d'aquell fred 15 de març i per això la concentració silenciosa s'ha reunit a la mateixa hora però set dècades després a les portes del cementiri per tal de llegir la darrera carta de l'escriptor i dipositar alguns clavells a l'entrada del recinte. Seguidament, la comitiva s'ha dirigit a peu cap al centre de Girona a través del carrer del Carme fent una parada al Jardí de la Infància, un dels indrets preferits de l'escriptor. En aquest racó, a tocar de la Muralla i de la plaça Catalunya, s'ha llegit l'article Refugis i Jardins i s'ha interpretat la peça Damunt de tu només les flors, de Frederic Mompou. L'acte central s'ha celebrat al monument a la Rambla dedicat a la figura de Carles Rahola, on el filòsof Josep Maria Terricabras ha reivindicat la figura de Rahola, la dels més de 580 afusellats pel feixisme "i també la de totes les persones que varen ser marginades, vilipendiades, empresonades i torturades pel règim franquista"

Quim Curbet, de la comissió cívica organitzadora de l'homenatge, ha recordat que "Rahola va ser executat per donar exemple i això els gironins ho hem de tenir ben viu perquè ens hi podem tornar a trobar". L'acte ha aplegat una nodrida representació política, encapçalada pel delegat del Govern, Jordi Martinoy, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, i el delegat del govern de l'Estat, Francesc Francisco Busquets. "Per això, ara no podem oblidar Carles Rahola, l'exemple de la seva vida i també de la seva mort", ha finalitzat Curbet.

Viquipèdia: Carles Rahola i Llorens