lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 d’abril, 2010

Ascó: Ni espais protegits, ni hòsties!!!

La comissió interministerial per a la selecció de l'emplaçament del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus d'alta radioactivitat ha determinat ja l'àrea dels termes municipals de les nou candidatures presentades, inclosa la d'Ascó, que queden excloses per situar-hi el cementiri nuclear. L'existència d'espais naturals protegits, zones de protecció per a les aus, vies pecuàries o llocs d'importància comunitària són incompatibles amb el cementiri de residus nuclears. Ascó, juntament amb Albalá (Extremadura), Villar de Cañas (Castella-la Manxa) i Yebra (Castella-la Manxa) tenen només una part del municipi afectada per aquestes figures de protecció, mentre que la resta de candidats ho tenen més complicat amb múltiples casos d'espais protegits.

El Punt: Ascó és un dels candidats a l'MTC amb menys zona del terme municipal exclosa

Diverses empreses projecten construir a l'Ebre dos nous dipòsits de residus amb capacitat per a 6 milions de tones

Primers passos perquè les Terres de l'Ebre acullin dos nous dipòsits de residus, un al Pinell de Brai (Terra Alta) i un a Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre). Mentre que les tres empreses que impulsen el projecte del Pinell, on l'abocador s'ubicarà a l'antiga argilera, ja han presentat i explicat les característiques tècniques de la instal·lació als membres de l'Ajuntament, a Riba-roja d'Ebre l'empresa impulsora del dipòsit ja ha demanat la llicència ambiental al consistori i actualment està obert el període d'al·legacions a l'expedient. Es preveu que els dos dipòsits de residus tinguin una capacitat total d'uns 6 milions de tones, que s'hi emmagatzemaran i soterraran en forma de paquets o bales.

El Punt: L'abocador del Pinell podria rebre fins a 800 tones diàries de residus

El Punt: Els abocadors del Pinell i Riba-roja no s'ajusten als criteris de Medi Ambient

Puigcercós destaca la importància de les consultes del 25A davant la retallada de l'Estatut

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Puigcercós, ha assegurat aquest matí a Santa Coloma de Farners que les consultes sobre a la independència del proper 25 d'abril han de servir com a resposta a una possible sentència negativa per part del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l'Estatut de Catalunya. El republicà considera que tres anys de deliberacions per part dels magistrats són suficients per a arribar a una conclusió i que 'ja estan tardant massa' en dictar sentència. Puigcercós s'ha mostrat convençut que la sentència comportarà una retallada de l'Estatut i, en aquest sentit, ha recordat que el proper 25 d'abril 'una part molt important de catalans diran ben clar que cal crear una nova legalitat'.

Pujol: 'Com volen que jo digui que no estic a favor dels referèndums per a l'autodeterminació?'

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha valorat positivament les consultes sobre la independència de Catalunya que s'estenen pel Principat des del 13 de desembre a Arenys de Munt. Després de constatar que l'esperança que durant la democràcia Catalunya podria participar 'en plenitud' amb una autonomia i finançament 'correcte' en un Estat espanyol 'canviat' ha fracassat, Pujol es pregunta 'com volen que jo digui que no estic a favor dels referèndums per a l'autodeterminació?'. Tot i això, es mostra 'escèptic' amb els resultats que puguin tenir i considera que no li correspon a ell posar-s'hi al capdavant. L'expresident també ha valorat que l'important és que 'el tema de la independència no sigui tabú' perquè 'la obtenció de la independència per Catalunya és terriblement difícil'.

Els partits, entre l'escepticisme i les crides a la unitat sobre la sentència del TC

Els partits catalans han reaccionat fent crides a la unitat per una possible sentència del Constitucional espanyol la setmana vinent sobre l'estatut, o bé, alguns altres, han qüestionat que finalment n'hi hagi. El president de CiU, Artur Mas, demana al TC que acabi 'un espectacle lamentable'; el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha dit que, quan més aviat hi hagi la sentència, millor, i el d'ICV, Joan Saura, dubta que finalment es desencalli la sentència. En tot cas, Saura ha fet una crida a la unitat, tal com ja va fer ahir José Montilla.

Avui: Escepticisme entre els partits davant una imminent sentència del TC sobre l'Estatut

L'anunci de la sentència del Constitucional empeny el moviment sobiranista

El Tribunal Constitucional espanyol es reunirà els dies 14 i 15 d'abril per aprovar la sentència sobre l'estatut, que ha de tancar el model d'estat de les autonomies. La publicació de la sentència, molt dura contra l'estatut, marcarà un abans i un després del moviment sobiranista, que ja té la vista posada en un referèndum oficial convocat pel parlament.

La proximitat de la sentència amb la tercera tanda de consultes sobre la independència, el 25 d'abril, la pot convertir en un índex de l'opinió ciutadana. Tinguem en compte que la del 25-A és la tanda de consultes més important, perquè hi ha convocats més d'un milió de votants d'uns dos-cents municipis de tot Catalunya.

Perxes i asgorfes

Un llibre d'imatges antigues recorda l'Ascó prenuclear Els historiadors Biel Pubill i Josep Maria Raduà acaben de publicar Perxes i asgorfes, un recull de fotografies antigues d'Ascó, que s'inclou en la col·lecció La Galvana. Segons els autors, el títol evoca les asgorfes de les cases d'Ascó, que ofereixen «magnífiques vistes» del poble. De fet, uns dels objectius de l'obra ha estat trobar fotografies curioses de carrers i places, vistes generals de la població, i també instantànies dels esdeveniments històrics i festius que van marcar el dia a dia d'aquest poble de la Ribera d'Ebre. D'altra banda, les perxes –que és com a Ascó s'anomenen els porxos– s'han convertit en una referència del patrimoni arquitectònic de l'anomenada Vila Closa del poble, i un tret d'identitat d'Ascó. És el cas de les perxes de Pere Sans, del carrer de Santo Domingo, de les Portetes o de Cal Cavaller. De fet, una imatge de la perxa de Cal Cavaller dels anys vint del segle passat és la que ha servit per il·lustrar la portada del llibre. Perxes i asgorfes es presentarà el 15 d'abril a les 19.30 h, a la sala d'actes de l'Ajuntament d'Ascó. De Perxes i asgorfes se n'ha fet una edició de 600 exemplars, gràcies al suport de l'Associació Cultural Lo Llaüt, del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, de la Diputació de Tarragona, de «la Caixa» i de l'Ajuntament. El volum tanca el cicle que els autors van iniciar fa 10 anys, tot aplegant més de 1.000 fotografies i reescrivint els passatges de la història local amb la recollida d'informació oral i escrita. En l'obra hi han col·laborat unes 30 persones que han cedit prop de 300 imatges.

Més de 3.000 paraules i expressions de Ponent recollides en un llibre

Lo nou diccionari Lleidatà-Català recull més de 3.000 paraules i expressions pròpies de la forma de parlar el català a Lleida. Durant dotze anys, des de l'any 1998, els tres autors del diccionari, Robert Masip, Ferran Montardit i David Prenafeta, s'han dedicat a recollir tota mena de paraules i expressions que només es poden sentir a les terres de Lleida com ara 'escatxigar', 'aspentejar', 'acotxar-se' o 'noa' entre altres. Ferran Montardit explica que han recollit la forma de parlar de molts pobles i que allí on no han arribat han comptat amb l'ajuda de persones que han actuat com a corresponsals. Montardit explica que la zona on més característica és la forma de parlar lleidatà és el Baix Segrià.

La Comissió Europea desmenteix Vic i aclareix que no s'ha pronunciat sobre l'empadronament d'immigrants sense papers

La Comissió Europea desmenteix CiU i l'Ajuntament de Vic i assegura que no ha pres partit sobre l'empadronament d'immigrants en situació irregular a l'Estat Espanyol. Aquesta puntualització sorgeix perquè una resposta de la comissària d'Interior, Cecilia Malmström, a l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa ha reobert la polèmica de Vic.

De fet, el text de Malmström ni tan sols esmenta Vic ni els empadronaments, malgrat que la pregunta de Tremosa se centrava en aquest cas. Tanmeix, l'alcalde de la capital d'Osona, Josep Maria Vila d'Abadal l'ha interpretat com un aval de la seva negativa a empadronar sensepapers, que va desencadenar una gran mobilització de l'aparell estatal per impedir-ho.

VilaWeb: L'Ajuntament de Vic celebra el pronunciament de la UE

El govern espanyol interposa un recurs d'inconstitucionalitat contra els enderrocs del Cabanyal

El Consell de Ministres espanyol ha acordat interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de Mesures de Protecció i Revitalització del Conjunt Històric de la Ciutat de València, que deroga un Decret Llei ja recorregut pel govern espanyol. L'Executiu busca que es produeixi la suspensió de la vigència i aplicació de la norma recorreguda i aconseguir així aturar els enderrocs del Cabanyal. El govern espanyol creu que l'executiu valencià vulnera les competències que ostenta l'Estat en matèria de patrimoni històric, particularment en el que fa referència la seva protecció contra l'espoli, i en la infracció de les exigències de seguretat jurídica, proporció i col·laboració, recollides a la Constitució.

Avui: El govern espanyol presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei que avala el pla del Cabanyal

VilaWEb: Tres mil manifestants recorren els carrers de València pel Cabanyal