lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 d’octubre, 2009

El govern espanyol lliura a la néta de Lluís Companys un document de reparació i de reconeixement

Quan manquen dos dies per al seixanta-novè aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys, el ministre de Justícia espanyol, Antonio Caamaño, és avui a Mèxic per a lliurar a Maria Lluïsa Gally, néta de Companys, un document de reparació i de reconeixement de la figura del seu avi, que el govern català i Gally mateix van sol·licitar fa un any. La Generalitat de Catalunya es vol agafar a aquest document per avançar cap a la nul·litat, tant del procés contra Companys com de la condemna a mort. Per això sol·licitarà aquesta mateixa setmana al fiscal general de l'estat espanyol que reclami al Tribunal Suprem l'anul·lació. El govern considera que amb el document de reparació com a víctima de la guerra del 1936-1939, lliurat avui per Espanya a la néta, juntament amb la llei de memòria històrica, es pot incoar un procés per a anul·lar el consell de guerra que va culminar amb l'afusellament de Companys.

Romeva demana a la Comissió Europea aclariments sobre el vaccí de la grip A

L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, ha demanat a la Comissió Europea que aclareixi qui té la responsabilitat dels possibles efectes secundaris de l'administració del vaccí del virus de la grip A. Romeva ho ha fet mitjançant una carta, que reprodueix en el seu bloc, en què es fa ressò del vídeo de la doctora Teresa Forcades, que qüestiona la política de vaccinació prevista. Justament ahir els ministres de Sanitat de la UE en van acordar un protocol.

Romeva tampoc veu clars altres aspectes del procés de vaccinació, com ara l'absència d'assajos clínics sobre nens i nenes i dones embarassades, segons que es desprèn de l'informe de l'Agència Europea de Medicaments; l'opinió favorable, diu Romeva, 'es deriva de les extrapolacions fetes a partir d'un vaccí prototip'.

La reunió dels ministres de Sanitat de la UE també coincidir amb l'anunci per part de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) segons el qual una única dosi de vaccí és suficient per a garantir la protecció d’aquesta malaltia.

Santiago Fisas es desmarca del PP i reivindica l'oficialitat del català a la UE

L'eurodiputat del PP, Santiago Fisas, ha reivindicat aquest dilluns l'oficialitat de la llengua catalana a la Unió Europea i s'ha compromès a fer front comú amb la resta de parlamentaris catalans per aconseguir-la. 'Si Andorra formés part de la UE, el català evidentment seria una llengua oficial, per això no veig per què ha de ser un inconvenient que ho sigui ara', ha defensat Fisas, tot i que el PP, i molt especialment el vicepresident de l'Eurocambra i company de Fisas, Alejo Vidal-Quadras, rebutja de ple aquest reconeixement. Fisas s'ha desmarcat del PP en la presentació de la Xarxa d'Entitats Europeistes Catalanes (XEEC), tot assegurant que donarà suport 'amb molt de plaer' a la resta d'eurodiputats catalans per aconseguir l'oficialitat.

eldebat.cat: Santiago Fisas a favor que el català sigui oficial a la UE

La policia espanyola deté Arnaldo Otegi

La policia espanyola ha detingut l'ex-portaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, i, com a mínim, quatre persones més en una operació a Sant Sebastià contra una suposada nova direcció de l'esquerra independentista basca, segons fonts policíaques. Les detencions han tingut lloc per ordre del jutge Baltasar Garzón a la seu del sindicat LAB a Sant Sebastià. Entre els altres detinguts hi ha Rufi Etxebarria, Rafa Díez, Arkaits Rodríguez, Sonia Jacinto.

A hores d'ara, la policia registra el local i també alguns domicilis particulars.

Poc després de les eleccions al País Basc, Otegi va anunciar que l'esquerra independentista basca començaria una ronda de contacte amb forces polítiques, socials i sindicals per tal de construir 'un estat i una estratègia independentista eficaç' i va reclamar un canvi polític i treball comú entre totes les forces.

Avui: Detenen Otegi i sis membres més de la suposada nova cúpula de Batasuna

Una Catalunya independent seria el quart Estat de la UE en renda per capita

D'aconseguir la independència, Catalunya seria el quart Estat de la Unió Europea en renda per capita, només superat per Luxemburg, Irlanda i Holanda. Aquestes dades, extretes d'estadístiques europees, les recull la presentació 'Avantatges de tenir un Estat propi', que ha presentat aquests dies el Cercle Català de Negocis (CCN). A l'estudi s'explica que, de ser independents, els catalans disposaríem d'una renda per capita de 32.600 euros, però pel fet de continuar dins l'Estat espanyol la renda actual per català disminueix fins els 29.700. La documentació del CCN també demostra que, si deixéssim de dependre de Madrid, la Generalitat tindria un 60% més de pressupost i tindríem una economia més competitiva, capaç d'aconseguir unes quotes de creixement més elevades. L'estudi cita els casos de Croàcia i Eslovènia, que després d'independitzar-se han multiplicat per tres i per set el seu PIB en només divuit anys.

Els liberaldemòcrates d'Escòcia ja no tanquen la porta a un referèndum sobre la independència

El partit liberal demòcrata escocès ha decidit d'organitzar una conferència a porta tancada el 30 d'octubre per debatre la seva postura sobre el referèndum que vol fer el govern d'Escòcia sobre la independència. En un principi, s'havien oposat a la consulta, però després que alguns membres del partit hagin donat suport a la convocatòria, finalment han decidit de fer una reunió interna per exposar el parer de tots i decidir una postura comuna.

Entre els qui s'han mostrat favorables a fer una consulta sobre la independència hi ha el candidat dels liberaldemòcrates per Edimburg Nord i Leith, Kevin Lang, que va dir el referèndum permetria 'resoldre una qüestió que plana sobre la política escocesa'. La seva crida a favor de la consulta va tenir el suport de l'ex-ministre de George Lyon, actualment diputat al parlament europeu.