lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 de setembre, 2008

Barça 1 - Ràcing 1

Puyal 130908 L'únic remat aprofitat del Numància va provocar la derrota del Barça en la jornada inaugural. L'únic remat del Racing ha desembocat en el frustrant empat que s'han emportat els blaugranes avui en la seva reaparició al Camp Nou. El pírric punt que llueix al sarró blaugrana en el fàcil calendari inicial de la Lliga que se li presentava ha desfermat una onada de desil·lusió i desconcert. A la gespa els errors han estat freqüents, a la banqueta, Guardiola ha acabat amb cinc davanters i tres defenses i, a la grada, amb uns tènues xiulets. Al Barça li va faltar punteria a Sòria i avui li ha faltat remat. Ha desaprofitat tres o quatre clares ocasions, ha disparat una vegada al travesser i ha marcat de penal. Tal com anava el partit, el Racing ni tan sols somiava empatar, però ha topat amb un premi tan inesperat com immerescut. Pereira l'ha encertat a posar el peu per desviar una falta llançada per Garay i ha deixat bocabadat Valdés. FOTOGALERIA SPORT: Les millors imatges del partit.

"En què hi surt guanyant Catalunya al formar part d'Espanya?"

Carod-Rovira insta Zapatero a suprimir quatre ministeris per disposar de més recursos per a les autonomies El vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha exigit al president de l'executiu espanyol que "doni exemple" en l'austeritat que reclama davant la crisi econòmica i la necessitat de millorar el finançament autonòmic i que apliqui una retallada dràstica a la despesa pública. En aquest sentit, Carod ha instat Zapatero a eliminar quatre ministeris que, al seu parer, són innecessaris perquè estan buits de competències.

El dirigent d'ERC ha concretat que les carteres que haurien de desaparèixer són Sanitat, Habitatge, Cultura i Igualtat. "Dit des de Catalunya i per un independentista català, el problema del finançament de Catalunya no és ni Extremadura ni Andalusia, i menys els seus habitants, sinó l'Espanya centralista, i això vol dir en primer lloc que a Espanya sobra Estat i el que hi ha és centralista", ha denunciat. Segons Carod, "la millor forma d'austeritat és que s'aprimi qui està més gras, i l'Estat espanyol té un problema de sobrepès".

Carod-Rovira ha recordat que hi ha una "sèrie de competències" que són exclusives de les comunitats autònomes, i que per tant, no haurien de comptar amb pressupost a Madrid. Carod ha anat més enllà i també ha proposat que "s'aprimin" el territoris que tenen més funcionaris per cada mil habitants -Catalunya té 40 per cada mil habitants, mentre altres autonomies en tenen el doble-, i ha qüestionat que hi hagi governs regionals que ofereixin determinats serveis, "impensables" a Catalunya, com "pagar els enterraments als seus ciutadans".

VilaWeb/ElPunt: Carod insta Zapatero a suprimir ministeris per alliberar recursos per al finançament

Isabel-Clara Simó: La cosa és aquesta

La cosa és aquesta: hi ha uns ciutadans d'un país que tenen llengua pròpia, història pròpia, economia pròpia, i que saben que són una nació, i que, com a tal, volen tenir la seva pròpia sobirania. Si ho recordeu, en la primera transició es parlava molt de sobirania, i es va arribar a una fórmula que es veu que feia feliç la majoria: la sobirania compartida.

Els fets han demostrat que la sobirania no és compartida (de fet no és compartible), que les decisions d'un Parlament plenament democràtic no valen res perquè un altre Parlament pot aprovar-ho o rebutjar-ho, pot retallar-ho i pot desfigurar-ho. I, un cop manipulat, pot no complir-ho. La incomoditat de Catalunya ha estat evident i expressa des del principi de la democràcia. I la confessió de les balances fiscals desequilibrades i d'espoli a què som sotmesos, fins ara en secret, però sense autorització nostra, ha irritat encara més aquest país. Potser hi ha hagut curts períodes en què la incomoditat ha minvat (en alguns moments del mandat de Felipe González), per causes més superficials que profundes, així com una dona sotmesa en matrimoni respira si pot sortir sense vel al carrer. Després Espanya va fomentar l'anticatalanisme d'una part de la població espanyola (que espero i desitjo que sigui minoritària, tot i que és molt sorollosa), i la incomoditat ha anat evolucionant a pitjor. Això no ho podem resoldre només amb manifestacions. I no serà fàcil de resoldre. Però hem de fer constar, i cada cop amb més audàcia i seguretat en nosaltres mateixos, en tots els fòrums internacionals que som una nació. I que tenim dret a la independència. I que serem membres de la Unió Europea i uns excel·lents veïns d'Espanya. Com Portugal.

ERC creu que la sentència del TC sobre el pla Ibarretxe suposa un risc de més retallades a l'estatut català

Joan Ridao, secretari general d'ERC, ha advertit que tant el PP com el PSOE tenen un "pacte tàcit" per retallar "encara més" l'Estatut de Catalunya. Si es fa efectiu, provocarà un conflicte "polític i institucional". "La diferència bàsica entre la consulta d'Ibarretxe i l'Estatut és que aquest últim ha estat promulgat i confirmat pel poble català a les urnes", ha avisat Ridao, lamentant que el PP hagi vinculat "tàcticament" el futur de la reforma estatutària catalana a la sentència del Tribunal Constitucional sobre el referèndum basc, el que suposa "un pèssim averany".

Ridao, ha afirmat que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre la consulta popular proposada per l'executiu de la Comunitat Autònoma Basca demostra que PP i PSOE tenen "la mateixa por" a la política legítimament expressada "des de les urnes" que a la "imposada des de les armes".