lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de novembre, 2009

Vint anys sense el mur

La caiguda del mur de Berlin 091109 CATinfo

Tot el dia s'han fet a Alemanya els actes commemoratius del vintè aniversari de la caiguda del Mur de Berlín. A primera hora de la tarda, la cancellera Angela Merkel ha creuat simbòlicament el pont de Bornholmer, el primer dels passos fronterers que es va obrir el 9 de novembre de 1989. Va ser cap a les 21.20, sota les ordres del tinent coronel Harald Jaeger, qui davant la gran concentració de ciutadans va optar per aixecar barreres. Merkel ha creuat el pont amb Mikhaïl Gorbatxov i l'ex-president polonès Lech Walesa, que a quarts de nou ha fet caure la primera de les fitxes d'un dòmino gegantí i simbòlic, disposat al centre de la ciutat en un quilòmetre i mig. Les mil fitxes, representant els països de l'Europa de l'Est, tenien decoracions fetes per milers d'artistes de tot arreu. Al costat de Walesa hi havia el premi Nobel de la pau Muhamad Iunus, l'ex-president sud-africà Nelson Mandela i l'ex-president txec Vaclav Havel. elPeriódico: Berlín celebra el 20è aniversari de la caiguda del Mur

LaVanguardia: Alemania vuelve a derrumbar el muro veinte años después VilaWeb: Berlín fa caure un dòmino simbolitzant el mur en els actes del vintè aniversari de l'obertura de les fronteres

Catalunya apadrina una de les fitxes del dòmino gegantí que commemorarà la caiguda del Mur de Berlín

La Generalitat de Catalunya, mitjançant la Delegació a Alemanya, participa avui al vespre en el principal acte de commemoració del 20è aniversari de la caiguda del Mur de Berlín, el de l'elaboració d'un dòmino de 800 peces gegantines que es faran caure simbolitzant així la caiguda del mur. La Generalitat n'ha apadrinat una, que lluirà una bandera que representa tota la ciutadania mundial: un cel amb núvols, obra del manresà Marc Arroyo. Amb aquest símbol global Catalunya celebrarà l'enderroc del mur que va separar les dues Alemanyes durant més de 28 anys. En l'acte hi participaran líders mundials com Angela Merkel, Gordon Brown o Bill Clinton.

Oriol Junqueras explicarà l'evolució de les consultes sobre la independència a tots els europarlamentaris

L’eurodiputat d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha enviat avui una carta en anglès, francès i alemany a tots els diputats al Parlament Europeu per informar-los del procés dels referèndums sobre la independència de Catalunya que se celebraran a partir del 13 de desembre. Junqueras mantindrà informats els europarlamentaris a través d'una newsletter sobre les consultes per tal d'explicar la realitat catalana als europeus que són qui 'tard o d'hora ens hauran de reconèixer com a estat'. D'aquesta manera, l'eurodiputat republicà espera poder seguir sumant més suports a nivell europeu, després d'haver aconseguit el dels europarlamentaris de l'Aliança Lliure Europea (ALE) i de l'eurodiputada del Sinn Féin, Bairbre de Brún.

Sallent gravarà un vídeo promocional per difondre la consulta

La Llançadora, l'entitat organitzadora de la consulta sobre la independència de Catalunya a Sallent, ha organitzat per aquest diumenge la gravació d'un vídeo promocional per fer "la màxima difusió" de la iniciativa.

Per aquest motiu, des de la comissió organitzadora es fa una crida a la participació dels ciutadans que vulguin intervenir en la gravació que tindrà lloc a la plaça dels Arbres.

L'objectiu és aconseguir que la consulta tingui una participació "com més alta millor", segons ha explicat Guillem Cabra, membre de La Llançadora. El vídeo es difondrà a través d'internet i per la televisió local del municipi.

Eurodiputats de Còrsega, Irlanda i Sardenya seran observadors a les consultes del 13D

Eurodiputats corsos, irlandesos i sards seran observadors internacionals per a les consultes que se celebraran el 13 de desembre arreu de Catalunya. Així ho han confirmat als representants de la coordinadora de les consultes sobre la independència que han reclamat a Brussel·les que la UE faci de supervisora de les consultes i que observi les mesures que prengui l'estat espanyol per evitar-ne la celebració. L'Aliança Lliure Europea es planteja també enviar-hi representants.

El representants catalans s'han reunit amb eurodiputats de l'Aliança Lliure Europea (ALE), del Sinn Féin, de Corsica Libera i d'Indipendèntzia Repùbrica de Sardigna per exposar-los el funcionament de les consultes i la situació de conflicte amb l'estat que han generat.

Els representants de la coordinadora es reuniran demà amb els eurodiputats de l'Scottish National Party i el Plaid Cymru per fer-los extensives les peticions i propostes que han fet avui als altres grups. També estudien presentar una moció de suport a les consultes al parlament europeu a través de l'eurodiputat Oriol Junqueras.

Avui: Diputats corsos i sards observaran les consultes del 13-D

directe.cat: Els independentistes de Còrsega i Sardenya enviaran observadors internacionals el 13D

L’esquerra abertzale pretén reeditar un nou pacte de Lizarra

L’esquerra abertzale treballa per a l’assoliment d’un nou pacte de Lizarra que aplegui les forces nacionalistes basques en un escenari de no violència. Així es desprèn del document intern de l’esquerra abertzale, Clarificant la fase política i l’estratègia, que data del mes d’octubre. Els precursors d’aquesta nova iniciativa política aposten per “un procés democràtic que tingui com a base la paraula i la decisió de la ciutadania basca” i que es porti a terme “sense cap tipus de violència o ingerència externa”. El text contrasta amb l’acte judicial de Baltasar Garzón, que va decretar presó l’octubre passat per a l’exportaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, i l’exsecretari general de LAB Rafa Díez Usabiaga, acusats d’intentar reconstruir la direcció de la formació il·legalizada sota les ordres d’ETA. El document en cap cas dóna a ETA cap protagonisme en el procés.

L'esquerra independentista basca fa públic el seu debat a la web

Maragall augura que la sentència del TC es farà pública el 30 de desembre

Assegura que durant els dies de Nadal "tothom està per altres coses" L'expresident de la Generalitat i del PSC, Pasqual Maragall, ha augurat aquest dilluns que la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'Estatut es donarà a conèixer el pròxim 30 de desembre 'perquè tothom està per altres coses'. En aquest context, Maragall ha ressaltat que el Constitucional tocarà una coma del text estatutari 'perquè quedi clar qui mana'. 'Tocarà una coma segur', ha remarcat l'expresident de la Generalitat com ja havia dit la passada setmana en la presentació del llibre Espíritu federal. Escritos políticos. En una roda de premsa de Ciutadans pel Canvi sobre la Llei electoral, Maragall ha preguntat als presents que aixequin la mà els que creuen que el nou Estatut està 'definitivament' vigent. Acte seguit, i davant les poques mans aixecades, Maragall ha remarcat que l'Estatut està pendent d'una sentència i, per tant, no està definitivament vigent.

elPeriódico: Jutges del Constitucional intenten forçar ja la votació sobre l’Estatut

directe.cat: CpC no retirarà la ILP de la Llei electoral tot i la voluntat del Parlament de redactar-la

Vicent Torrent: 'El nostre futur arrenca amb Jaume I'

Al Tall presenta avui a Barcelona 'Vergonya, cavallers, Vergonya', centrada en l'obra de Jaume I el Conqueridor Vergonya, cavallers, vergonya és el títol del darrer disc d'Al Tall, que avui el presenten a l'Auditori de Barcelona acompanyats del mallorquí Tomeu Penya i de l'occità Jan Maria Carlotti. La cantata se centra en l'obra del Rei Jaume I. En aquesta entrevista en vídeo Vicent Torrent parla d'aquest disc, al cap de trenta-cinc anys de carrera, i de la situació política del País Valencià.

Avui: Records del rei de la casa