lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de desembre, 2007

El Barça s'imposa a Mestalla:
València 0 - Barça 3

Els homes de Rijkaard s'han mostrat agressius i precisos en el toc, i han ofert grans i boniques jugades que el València no ha pogut respondre. Puyal 151207 L'onze titular ha sortit al camp sense Ronaldinho i, com ja comença a ser habitual, el seu lloc l'ocupa Andrés Iniesta, que juga el seu partit oficial número 200 amb la samarreta blaugrana. Deco també ha començat a la banqueta. El Barça ha sortit amb molta força i ja en el minut 3 de la primera part Eto'o ha rebut una pilota de Messi que no ha aconseguit controlar bé i que ha anat a parar a les mans de Cañizares per ben poc. La pressió ha continuat i en el minut 12 el camerunès ha marcat el primer gol després de giravoltar a l'interior de l'àrea. De nou, ha rebut la pilota de Messi i amb potent xut amb l'esquerra ha fet impossible l'estirada de Cañizares. Dos minuts més tard, s'ha presentat la primera ocasió pel València però la pilota ha sortit per sobre de la porteria de Valdés. En el minut 26 de la primera part Eto'o ha demostrat de nou la seva força amb un gran gol, en una jugada sensacional en què gairebé tots els integrants del Barça han tocat l'esfèric. Cañizares no ha pogut gairebé reaccionar. El col·legiat basc Eduardo Jesús Iturralde González ha afegit 3 minuts a la primera part del partit, potser la millor de la temporada dels blaugrana. El tercer gol del FC Barcelona ha arribat en el minut 61 de partit de la mà de Gudjohnsen, que ha rebut la pilota de Giovani. Tres minuts més tard Deco ha substituït a Touré Yaya. Si Touré hagués vist una altra groga no hagués pogut jugar el clàssic al Camp Nou. Immediatament després, Bojan ha sortit per Eto'o. Ja en el minut 90, Deco ha vist la groga per tocar la pilota amb la mà, targeta que es converteix en la sisena del portuguès en el que portem de lliga. En el primer minut del descompte, el València ha tingut una primera oportunitat en un llançament de falta que ha tret fora Valdés i, una segona, després d'un xut d'Albelda, que ha acabat sortint fora de la porteria blaugrana. A Samuel Etoo Mestalla l'ha aplaudit de veritat i per moltes coses. Per la bellesa dels seus dos gols, però al mateix temps perquè ha castigat un desastrós València en què Koeman ha acabat jugant amb nois del planter com si tan sols volgués demostrar que no té remei la crisi. Al final del partit, Mestalla ha tret els mocadors blancs i ha xiulat als seus.

Més d'un miler de persones es manifesten a Tortosa per exigir la fi de les agressions a les Terres de l'Ebre

Més d'un miler de persones s'han manifestat aquest dissabte al vespre a Tortosa per exigir la fi de les amenaces i les agressions ecològiques, econòmiques i socials que s'estan produint al conjunt de les Terres de l'Ebre. Amb el crit de 'Ja n'hi ha prou', els manifestants han volgut expressar el seu malestar davant la reiteració de projectes agressius contra el territori que s'estan planificant. Possibles transvasaments d'aigua de l'Ebre, el risc de ser la seu del cementiri dels residus de totes les centrals nuclears espanyoles, massificació de molins de vent a la Terra Alta i davant les costes de l'Ebre, així com la instal·lació d'un dipòsit de gas de dimensions gegantines són els principals camps de batalla. La manifestació ha servit per demostrar que la comunitat ebrenca «no tolerarà les agressions al territori», tal com deia el comunicat de les plataformes. El text també és contundent quan diu: «La gent de l'Ebre no és submisa i hem après a lluitar i lluitarem fins que el nostre futur estigui tant assegurat com el de qualsevol altra regió del país».

En els parlaments del final de la marxa, un portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear, Juli Loràs, ha assegurat: «Les agressions no són problemes aïllats, sinó un de sol, la marginació de les nostres terres des de fa 60 anys» va dir. Per aquest motiu, segons Loràs, l'Ebre té ara més que mai el dret a decidir sobre el seu futur ja que no ho ha fet durant anys. A més, un dels portaveus de la PDE, Manolo Tomàs, ha cridat a la unitat de la comunitat ebrenca i a la seva mobilització per defensar el riu ja que «si es perd l'Ebre es perd el futur del territori». Tomàs també ha dit que la dignitat de la gent de les Terres de l'Ebre «no està en venda».

Les plataformes també han dit que l'Ebre no ha de ser ni l'abocador ni el generador d'energia del país. En la marxa també hi ha hagut referències als mitjans de comunicació públics, als què han demanat que canviïn «la visió de territori que transmeten i surtin del centralisme barceloní».

El PSC i ICV es coordinen per frenar l'avanç del sobiranisme

El PSC i ICV han mogut fitxa en el tauler que des de fa uns mesos està movent el centre polític de Catalunya cap a posicions més independentistes perquè confien que hi ha una majoria social que no vol triar entre l’espanyolisme del PP i el sobiranisme en el qual inclouen tant CiU com ERC. La tercera via que proposen es diu federalisme i, malgrat que és un model a seguir que no és nou per als dos partits, consideren que l’actual situació política demana més que mai un reforçament de la visió federal del catalanisme per evitar que el debat es radicalitzi.

Aquesta és la conclusió a la qual van arribar en un sopar fa uns dies, pels volts del pont de la Puríssima, el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta; el secretari d’organització socialista, José Zaragoza; el president d’ICV i conseller d’Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura; i el secretari general ecosocialista, Jordi Guillot.

Iceta va reconèixer ahir que, perquè triomfi aquesta tesi, “hi ha d’haver també federalistes a l’altre costat”, perquè és un sistema que vol “reciprocitat”. Des de l’Estat, segons el viceprimer secretari socialista, s’haurien de donar passos en aquest sentit, perquè “si no ens volen com som, ens perdran”.

Saura contradiu Montilla i de la Vega i assegura que les negociacions amb l'estat 'no van bé'

El president d'ICV, Joan Saura, ha assegurat aquest dissabte al matí que "les coses fins ara no van bé", en referència a les negociacions de la comissió bilateral Generalitat-estat espanyol sobre el desplegament de l'Estatut. El líder ecosocialista i conseller d'Interior ha contradit amb aquestes paraules les declaracions que van fer divendres el president de la Generalitat, José Montilla, i la vicepresidenta espanyola María Teresa Fernández de la Vega, que van afirmar que s'estan produint "avenços importants" en les negociacions pel desplegament estatutari.

"Estaríem encantats que les coses anessin molt bé ràpidament, i que molt ràpidament poguéssim fer una reunió de la comissió bilateral on acordéssim traspassos amb contingut, però fins ara les coses no van bé", ha insistit, i ha afegit: "hem tingut molt temps perquè vagin bé" però "hi ha hagut un retard i una lectura restrictiva de preceptes que literalment es diuen a l'Estatut".

Les plataformes ebrenques tornen a la càrrega i es manifesten a Tortosa

El moviment social de les Terres de l'Ebre torna al carrer per manifestar el seu rebuig a les diferents agressions que amenacen el territori. La manifestació ha estat convocada per la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, contrària al dipòsit submarí de gas; la Coordinadora Anticementiri Nuclear; la Plataforma Salvem la Mar de l'Ebre, que s'oposa al parc eòlic marí del Delta; la Plataforma per la Defensa de la Terra Alta; i la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). El lema és Ja n'hi ha prou i es tracta de la primera manifestació que es fa a l'Ebre des de la derogació del pla hidrològic l'estiu del 2004 i la primera unitària de les quatre comarques des de la que va aplegar milers de persones a Móra d'Ebre, el 2001 contra l'Enron, el pla hidrològic i el mapa eòlic. «Serà un toc d'atenció al govern català perquè sàpiga que les Terres de l'Ebre volen decidir sobre el seu futur», va dir el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. La sortida està prevista a les 7 de la tarda de la plaça del Carrilet i acabarà davant la Delegació del Govern, a Tortosa. D'altra banda, diumenge a la tarda la PDE inaugurarà el monument del nus situat a la rotonda de les Terres de l'Ebre. Es tracta d'un homenatge de la PDE a la lluita antitransvasament i hi ha un nus per a cadascun dels 52 municipis del territori. L'Ajuntament de Roquetes ha estat un dels que ha donat suport econòmic i abans-d'ahir va lliurar un taló de 12.000 euros a la PDE.

Carod reivindica una televisió pública amb perspectiva nacional

El vicepresident del Govern i líder d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Josep-Lluís Carod-Rovira, ha manifestat el seu vistiplau a la nova llei dels mitjans comunicació audiovisuals públics recentment aprovada al Parlament català. Carod ha recordat que aquesta llei ha de garantir la independència d'aquests mitjans, així com la seva objectivitat i professionalitat.

Carod ha reivindicat que "els catalans tenim dret a una televisió amb una perspectiva i visió nacionals". Les declaracions del vicepresident s'han efectuat a Bellpuig, on avui se celebra el Consell Nacional d'ERC, durant el qual aproximadament 150 consellers nacionals aprovaran les llistes electorals per a les properes eleccions generals.