lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 de febrer, 2010

La PDE rep el secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua, que es compromet a fixar un cabal ecològic

La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha rebut aquest matí, durant la seua visita a Sant Jaume d’Enveja, el secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu. L’alt càrrec del Ministeri de Medi Ambient ha assegurat que es buscarà “el màxim consens” per definir un cabal ecològic en el nou pla hidrològic de la Conca de l’Ebre, com demana la PDE. El portaveu de la plataforma, Manolo Tomàs, ha pogut intercanviar unes paraules amb el secretari d’Estat. Després, Puxeu ha desmentit que s’haja pactat un repartiment de l’aigua per als nous regadius, tot assegurant que “ja no hi haurà ni més demandes urbanes, ni més concessions”. El Secretari d’Estat era al Delta per visitar les obres de restauració ambiental de la ribera de l’Ebre als termes d’Amposta i Sant Jaume d’Enveja, així com l’inici de les obres de la nova depuradora de Sant Jaume.

Poblet demana a Montilla que no «jugui» a oposar-se a l'MTC tot esperant que Ascó en sigui la seu

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va aprofundir ahir per primer cop en la polèmica sobre la candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus radioactius en demanar al govern tripartit i especialment al president socialista, José Montilla, que, si realment ho considera negatiu per al país, actuï en conseqüència, cosa que creu que no ha fet. Poblet defensa tant l'actuació de l'alcalde d'Ascó com la de CiU, que ha expedientat el batlle.

«Si el que volem és jugar a una cosa, però perquè en passi una altra, almenys no critiquem l'alcalde d'Ascó.» Amb aquestes paraules, Poblet va acusar Montilla de fer un doble joc i d'avalar en el fons la possibilitat que l'MTC s'instal·li a Catalunya. En cas contrari, li va demanar que actuï amb determinació: «Si aquesta és una qüestió que és tan important per al país o no la pot decidir només un municipi, el govern s'ha de definir més clarament, cosa que no ha fet.» «Si el país creu que això no és bo, Catalunya té un cap: que actuï», va concloure el dirigent vila-secà, futur candidat de CiU per Tarragona a les eleccions al Parlament, que no veu suficient que el President hagi enviat una carta al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, per expressar-li el rebuig del govern català.

Público: El primer mártir del cementerio nuclear

Els fangs tòxics del pantà de Flix haurien d'estar encerclats al novembre

El govern de l'Estat va escenificar ahir a la tarda l'inici de les obres de descontaminació del pantà de Flix, amb una visita del secretari d'estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, als treballs preparatius del mur i del recinte de seguretat que ha de servir per aïllar els residus. Encara no hi ha data per començar a extraure els llots tòxics del fons de l'embassament, però Puxeu va assegurar que les obres del mur començaran al març o l'abril, i que els residus estaran encerclats al novembre. L'alt càrrec de Medi Ambient també va confirmar que encara negocien amb Ercros la ubicació de la planta de tractament, de la depuradora i de l'abocador.

Bloc d'Oscar, de Flix, a l'Ebre: Faltava

Ridao: 'És grotesc que CiU estigui allargant la mà a Espanya però no faci el mateix a Catalunya'

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha proposat aquest dissabte un 'gran pacte a la catalana' per tal d'exportar el model d'èxit de Catalunya per sortir de la crisi i defensar les competències i els interessos catalans en el marc d'un gran pacte d'Estat. El també portaveu al Congrés ha aprofitat per criticar durament l'actitud de CiU en oferir grans acords a l'estat espanyol i no tenir la mateixa actitud de col·laboració a Catalunya, sinó al contrari. 'És grotesc i incomprensible que CiU estigui allargant la mà a Espanya però no faci el mateix a Catalunya', ha lamentat el republicà durant una reunió de la sectorial d'ERC d'empreses, indústria i serveis.

Avui: Ridao critica CiU per oferir-se a Zapatero i no a Montilla

CpC reivindica la seva ILP per una Llei electoral com una 'nova oportunitat' després del fracàs de la ponència

La plataforma Ciutadans pel Canvi (CpC) ha lamentat el fracàs de la ponència encarregada d'elaborar una Llei electoral per les diferències insalvables entre els partits polítics pel que fa a la distribució d'escons. Ara, CpC reivindica la seva Iniciativa Legislativa Popular (ILP) presentada al Parlament com un 'instrument al servei del consens'. De fet, creuen que la seva admissió a tràmit pot ser una 'nova oportunitat' perquè els partits facin 'un darrer esforç' per assolir un acord. CpC creu que el consens es pot produir entorn a la proposta dels experts i ha instat CiU i PP a reconsiderar el seu rebuig al sistema que es proposa en aquest informe.

'Creuarem el pont!' donarà el toc musical a la manifestació per l'autodeterminació de Ginebra

La plataforma Deumil.cat que advoca per l'autodeterminació del poble català ha escollit l'himne 'Creuarem el pont!' de Gerad Sesé per a amenitzar la manifestació que tindrà lloc el proper 8 de maig a Ginebra i a través de la qual intenten donar a conèixer a altres nacions 'la nostra problemàtica'. Es repetix així l'experiència viscuda a Brusel·les el darrer març de 2009, on milers de catalans van reclamar un estat propi pels carrers de la capital de la Unió. En aquella ocasió, Deumil.cat s'estrenava com a plataforma organitzadora i Sesé ja va fer-se càrrec de posar el to musical a l'encontre amb 'Som Deumil'. Per a aquesta nova ocasió, Deumi.cat fa una crida a la col·laboració activa en la difusió de l'acte de protesta a través del seu lloc web.

El canal Euronews dedica un extens reportatge al creixement de l'independentisme

'Catalunya és un motor econòmic dins d'Espanya. Molts catalans estan cansats dels impostos que marxen cap a Madrid. És una regió orgullosa de la seva història i el seu idioma i les crides per la independència cada cop se senten més fortes. Catalunya s'acabarà separant d'Espanya?' D'aquesta manera presenta el canal televisiu d'abast europeu 'Euronews' un reportatge que analitza, durant nou minuts, els pros i els contres de la independència de Catalunya i parla sobre les consultes independentistes. Al reportatge hi apareixen punts de vista a favor de la secessió, com el del cantant de Brams, Francesc Ribera 'Titot' o en contra, com el del dirigent del partit polític Ciutadans, Albert Rivera.

VilaWeb: La independència de Catalunya, en un reportatge d'Euronews

Avui: La independència de Catalunya, a debat en un reportatge de la televisió europea Euronews

Els represaliats pel franquisme a les Terres de l'Ebre reben el primer homenatge oficial

El millor homenatge és fer caure això!!! La Generalitat i l'Ajuntament de Tortosa han celebrat aquest dissabte a la tarda un primer i oficial homenatge als represaliats pel franquisme a les Terres de l'Ebre. Amb un Auditori Felip Pedrell de gom a gom, s'ha honorat a les persones que van patir la duresa de la Guerra Civil, en un territori molt colpejat per aquest conflicte bèl·lic, on s'hi va lliurar un de les pitjors batalles i també castigat per la repressió que hi va recaure més tard amb fermesa. Molts van ser els ebrencs que van passar per camps de concentració, per les presons del franquisme i pels camps nazis. Alguns dels pocs testimonis que poden encara explicar les seves dures experiències de pròpia veu han intervingut a l'acte.

Ajuntament de Tortosa: L'Ajuntament de Tortosa i la Generalitat homenatgen els represaliats pel franquisme a les Terres de l’Ebre

Carnaval de guants i bufanda

Aquest ha estat un dels carnavals més freds que es recorden. El termòmetre no ha pujat dels sis graus ni en molts punts de la costa però això no ha impedit que les comparses i carrosses inundin de color, música i confetti els carrers de les principals localitats. Els veïns han sortit al carrer ben preparats. A primera fila, molts ciutadans han optat per sortir al carrer amb guants i bufanda i, a més, han tret les mantes de casa per tapar-se mentre veien passar la rua de carnaval. El fred no ha arronsat els aficionats a la tradició del carnaval. En alguns llocs ja hi va haver rues el divendres però moltes poblacions han arrencat el carnaval aquest dissabte.