lo carrer del riu

lo carrer del riu

24 de febrer, 2010

El Congrés dels Diputats rebutja paralitzar el procés de l'MTC però insta el govern a consensuar-ne la seu

El Congrés dels Diputats va rebutjar ahir al vespre una proposició no de llei del grup parlamentari d'ERC-IU-ICV que reclamava al govern de l'Estat la paralització del procés de selecció del municipi en què es construirà el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. Concretament, la proposta defensada pel republicà Joan Ridao demanava que s'aturés el procés –amb Ascó com un dels nou municipis candidats–, fins que no s'hagin avaluat els efectes que el magatzem nuclear tindrà sobre el medi ambient i quina serà la vida operativa de cada central. Així, Ridao va argumentar que les comunitats autònomes haurien de tenir veu i vot en la decisió, ja que cada territori «ha de ser responsable» dels residus que genera. Però la proposició no de llei va ser bloquejada amb els vots del PSOE, el PP, el PNB i CiU, que van defensar la necessitat de construir un magatzem que pugui rebre els residus nuclears de tot l'Estat. Poc després, el Congrés sí que va aprovar una altra moció que era la conseqüència d'una interpel·lació de Joan Herrera (ICV) al ministre d'Indústria, però que Esquerra havia acceptat esmenar a última hora, d'acord amb el PSC. Així, finalment Herrera va instar el govern estatal a «allotjar» l'emplaçament de l'MTC tenint en compte el «consens social i territorial» i l'opinió dels territoris. Davant d'això, el convergent Jordi Jané va ironitzar recordant que estaven votant el mateix acord que ja s'havia aprovat el 2006. Per la seua banda, el tarragoní Francesc Vallès (PSC) va garantir que la construcció de l'MTC es farà amb el màxim consens social, territorial i institucional, i va assenyalar que els governs de les comunitats autònomes podran opinar durant el tràmit d'al·legacions.

LaVanguardia: En recuerdo de Ascó

El Castell de Cardona acollirà l'acte final de la campanya de consultes del 28F

El Castell de Cardona ha estat l'indret escollit per marcar el tret de sortida als referèndums per la independència del proper diumenge 28 de febrer que es celebraran a vuitanta municipis catalans. La simbologia del que va ser l'últim bastió de la resistència catalana a la guerra de Successió acollirà així, el proper divendres 26, l'acte de clausura de la campanya de les consultes, on gairebé 300.000 persones (els empadronats majors de 16 anys) tindran dret a vot segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT). Els 80 municipis catalans se sumen així als 168 que ja han celebrat la votació, i per tant, després d'aquesta nova onada, seran un total de 248 pobles els que hauran votat sobre la independència.

Cornellà de Llobregat farà una consulta sobre la independència el 20 de juny

La plataforma Cornellà Decideix ha anunciat que organitzarà la consulta sobre la independència de Catalunya el 20 de juny, data també triada per un altre municipi del Baix Llobregat, Sant Boi, i una de les dates que també es preveuen per celebrar el referèndum a Barcelona.

Segons ha anunciat la plataforma en un comunicat, "durant aquest últim mes s'han anat assolint els objectius que ens havíem marcat" per poder tirar endavant la consulta, entre les quals hi ha incrementar el nombre de voluntaris i entitats adherides. Segons l'organització, "si se segueix aquest ritme" s'arribarà a 600 voluntaris abans del mes d'abril.

Segons la plataforma, Cornellà de Llobregat, amb 86.519 habitants, és "l'únic" municipi català on no s'ha pogut debatre la moció de la consulta en un ple municipal. El grup municipal del PSC va vetar el 28 de gener portar al ple la moció de suport a la consulta presentada de manera conjunta per EUiA, ERC, ICV i CiU.

Els encausats perquè recollien signatures pel dret a decidir creuen que el jutjat de Vilafranca arxivarà el cas

Els encausats perquè recollien signatures a favor del dret a decidir el 9 d'abril del 2008 a Vilafranca del Penedès han declarat, aquest dimecres al migdia, al jutjat d'instrucció número 2 de la ciutat. Dels onze encausats, aquest dimecres n'han declarat deu, ja que l'onzè ja ho havia fet anteriorment. La sensació dels encausats després d'haver declarat és que el cas s'arxivarà. Jaume Claramunt, encausat i membre de Reagrupament, ha explicat que es tracta d'un procés que "mai havia d'haver arribat" on ha arribat i que "no té cap raó de ser". Segons Claramunt, els encausats "no demanaven el vot per ningú" i per això té la "sensació" que "tot s'arxivarà", ja que ha estat "molt ràpid".

VilaWeb: Els penedesencs encausats creuen que el cas serà arxivat

Els sindicats convoquen vaga als centres educatius públics el 17 de març

eMaragall PSC 250210 RAC1

Els sindicats de l'ensenyament públic han convocat una vaga als centres d'educació primària, secundària i batxillerat per al pròxim 17 de març. El departament d'Educació ha respost que la convocatòria no té "base material" i respon a la proximitat d'eleccions sindicals.

Els convocants, USTEC-STES, CCOO, ASPEPC-SPS, FETE-UGT i CGT han pres la decisió després que les negociacions amb el departament d'Educació han quedat aturades en la reunió celebrada d'aquest dimecres al matí. Segons la secretària general d'USTEC, Rosa Cañadell, el departament s'ha negat a continuar negociant davant l'amenaça de vaga que van fer els sindicats aquest mateix dilluns. Els sindicats no estan d'acord amb alguns aspectes de la llei d'Educació, com ara el calendari escolar. També asseguren que Catalunya té dèficit d'edificis escolars i de professorat. Els sindicats concretaran aquest dijous la seva decisió d'anar a la vaga. Rosa Cañadell ha explicat que els representants del Departament han marxat de la reunió i s'han negat a continuar negociant. Segons Cañadell, aquesta vaga arriba després que no s'hagi rebut cap "resposta positiva" de la conselleria a les seves demandes.

En el mateix sentit, la secretària d'Ensenyament d'UGT, Roser Font, ha explicat que la reunió d'aquest dimecres no ha aportat "res de nou", i que la vaga està convocada fins el dia que la conselleria "reconsideri el seu posicionament".

Un 52% dels espanyols acceptarien la independència de Catalunya

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) presenta aquest divendres una enquesta sobre com veuen els espanyols la independència de Catalunya. Tot i que un 52% dels enquestats acceptarien la independència de Catalunya, un 72% de la població voldria que Espanya i Catalunya negociessin per evitar la secessió en el cas d'una victòria del sí en un referèndum.

A la pregunta de si Catalunya "té dret a decidir de manera lliure i democràtica el seu futur polític", un 47% dels ciutadans de l'Estat espanyol diuen que sí, i un 53%, que no.

De l'enquesta també destaca que un 56% dels ciutadans de l'Estat acceptarien que s'oferís a Catalunya un concert econòmic com el que tenen el País Basc i Navarra. Aquesta dada contrasta amb el fet que només un 32% dels espanyols acceptarien que s'oferís el reconeixement de les seleccions esportives catalanes; un 29%, més inversions de l'Estat, i un 27%, que el català fos llengua oficial a la totalitat de l'Estat.

VilaWeb: Un 52% dels espanyols acceptaria la independència de Catalunya

Gran acte independentista sobre el camí per arribar a ser un Estat lliure

Amb el títol d'Acte d'Estat, els promotors de la campanya I’m Catalan I love freedom han convocat per dimecres, 3 de març, un gran acte per difondre el marc que tindria Catalunya si s'incorpora al concert dels Estats lliures del món. Personalitats polítiques com Alfons López Tena, Oriol Junqueras, Joan Carretero i Josep Guia, amb l’actuació de Francesc Ribera (Titot), la presentació del president de l’Acadèmia de Cinema de Catalunya, Joel Joan i amb la presència especial del president del FC Barcelona, Joan Laporta, exposaran el camí a seguir per fer realitat aquesta aspiració política.

L'acte se celebrarà al teatre La Faràndula, de Sabadell de forma immediata a la segona tongada de consultes sobiranistes celebrades el proper cap de setmana arreu de Catalunya. Aquesta nova sèrie de consultes populars tindrà la participació de 81 municipis que han convocat a les urnes unes 300.000 persones.

El dèficit estatal es triplica en un any

Els ingressos impositius es van reduir el 17,1% el 2009 a conseqüència de la crisi, any que l'Estat va registrar un dèficit de 99.785 milions d'euros, el 9,49% del PIB, mentre que el saldo negatiu dels comptes estatals del 2008 va ser de 30.572 milions, el 2,81% del PIB.

Segons ha informat el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, el 2009 les despeses van pujar 205.714 milions i els ingressos 105.929 milions.

El mes de gener d'aquest any es va tancar amb un dèficit de 706 milions, el 0,07% del PIB, lleugerament per sota dels 719 milions del gener del 2009, que també van suposar el 0,07% del PIB.

Els eurodiputats catalans treballaran plegats per millorar la presència del català a la UE

En un acte celebrat aquest dimecres al Parlament Europeu, a Brussel·les, els eurodiputats Maria Badia (PSC-PSOE, PSE), Oriol Junqueras (ERC, ALE), Raül Romeva (ICV, Verds) i Ramon Tramosa (CiU, ALDE) s’han adherit públicament a un full de ruta proposat per Horitzó Europa per millorar el reconeixement de la llengua catalana a les institucions de la UE mentre la seva plena oficialitat no és possible. L’objectiu del full de ruta comú és treballar durant un any per consolidar els petits avenços que s’han produït fins avui, donar resposta a les mancances detectades, com ara la substitució de l'únic traductor de català a la CE per un de castellà, i aprofitar algunes oportunitats i escletxes legals i pràctiques existents.

Oriol Junqueras: Voler l'oficialitat del català

El Senat aprova la llei de l'avortament per 6 vots de diferència

La nova Llei de Reproducció Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l'Embaràs, coneguda com llei de l'avortament, ha estat aprovada definitivament avui en el Senat per 132 vots a favor, 126 en contra i una abstenció. La reforma legislativa ha superat així tan els tres vetos presentats pel PP, Unió i UPN, com les 88 esmenes parcials dels diferents grups parlamentaris, i ha comptat amb el suport del PSOE, Entesa Catalana Progrés (PSC-ERC-ICV), PNB, BNG i alguns senadors del Grup Mixt i de CDC-CIU.

Amb l'assistència al Ple del Senat dels ministres d'Igualtat i Justícia, Bibiana Aído i Francisco Caamaño Beatriz Corredor, respectivament, la llei de l'avortament ha passat el seu últim tràmit parlamentari i entrarà en vigor dintre de quatre mesos.

VilaWeb: El Senat aprova definitivament la Llei de l'avortament