lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de gener, 2009

Israel bombardeja un hospital, una oficina de premsa i un edifici de l'ONU a Gaza

Anna Balletbò 150109 La Nit COMr Tres projectils d'artilleria han impactat a la seu central de l'agència de l'ONU per als refugiats a Gaza (UNRWA), on s'hi refugiaven set-centes persones. Israel també ha bombardejat un hospital i una oficina de premsa. Hores després, el ministre de l'Interior del govern de la franja de Gaza, Saïd Siam, ha estat mort durant un atac israelià, segons l'exèrcit. Mentrestant, les forces israelianes avancen cap al centre de la ciutat de Gaza. El vaixell Spirit of Humanity, de l'ONG Free Gaza, en el qual hi viatjava Joan Josep Nuet, senador d'EUiA, s'ha vist obligat a fer marxa enrere per les amenaces de la marina israeliana. El vaixell transporta ajuda humanitària que pretenia repartir a la zona. L'embarcació volia trencar el bloqueig del port de Gaza i proveir la població medicaments i material sanitari. Al vaixell també hi ha trenta metges, periodistes activistes i polítics.

La jutgessa encarregada d'executar la sentència del David de la Fornal anul·la l'ordre de recerca i captura

El grup de suport al David de la Fornal ha anunciat aquesta tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona que la jutgessa Isabel Gallardo, encarregada d'executar la sentència, ha retirat l'ordre de cerca i captura contra el jove. L'ordre es va retirar el passat 9 de gener tot i que la jutgessa no l'ha fet arribar fins aquest dimecres als advocats de l'acusat. Malgrat tot, la jutgessa ha desestimat els recursos presentats pels advocats i manté l'ordre d'ingrés a presó. A la concentració hi han participat representants del moviment antimilitarista com Pepe Beunza, empresonat els anys 1971 i 1972, i del moviment antifeixista així com representants de la defensa del jove de Vilafranca del Penedès.

Carrillo demana la unitat de l'esquerra contra la "infumable" dreta

L'exsecretari general del Partit Comunista d'Espanya (PCE), Santiago Carrillo, ha instat aquest dijous els partits d'esquerra de l'Estat a unir-se per contrarestar una dreta que, a més d'"infumable", és "molt forta". Carrillo ha fet aquesta crida durant la presentació del seu últim llibre, La crispación en España, en un acte organitzat pel PSC a Sabadell. Carrillo ha assegurat que la dreta espanyola "encara no ha trencat el cordó umbilical del franquisme", de manera que "ha empobrit" la vida política de l'Estat.

En aquest sentit, Carrillo ha dit que a Espanya la dreta i els ultraconservadors "estan tots en un mateix partit", que no ha aconseguit "identificar-se amb la democràcia, i que ha governat "de manera dictatorial", sense atendre les autonomies, la diversitat de pobles i imposant la seva voluntat. Per aquesta raó, ha advocat per crear un partit de "dretes democràtic i laic", com succeeix als països desenvolupats.

Els comentaris de l'exdirigent comunista no han estat ben rebuts per un grup de persones que han intentat accedir a l'esdeveniment, on han desplegat una bandera espanyola al crit de "rojos de merda". Els assistents, que abarrotaven la sala, han respost posant-se drets i aplaudint el vell polític. Avui: Un grup de skins intenta boicotejar a Santiago Carrillo

Isabel-Clara Simó: Sobre lèxic

A l'interior de l'Estat, la llarga dictadura feixista i, a tot arreu, la llarga i convulsa Guerra Freda han provocat confusions lèxiques que són per llogar-hi cadires. No cal dir la pobra paraula llibertat, que igual ha servit per a l'immens poema de Paul Eluard que per a una cançoneta de Camilo Sesto; ni tan sols la degradada paraula democràcia, que avui vol dir la murrieria matemàtica de guanyar vots, no el repte de governar amb la gent i no contra la gent. Hi ha barbaritats semàntiques que sento cada dia: el relativisme ètic, que és la base de l'humanisme, esdevé, en boca de Rouco Varela, "la dictadura del relativisme ètic" (?). O epítets de feixista i nazi, avui, ai las!, en boca dels feixistes, que t'acusen a tu de ser el que a ells els molesta que els diguin que són. O confondre comunisme i feixisme, que són com l'oli i l'aigua, des del punt de vista filosòfic i polític; una equivalència que va iniciar un dels més funestos personatges del segle XX: el senador nord-americà Joseph McCarthy. Es pot odiar el feixisme i el comunisme, però no reduir-los a un mateix concepte, perquè això seria una falsificació. ¿I la vida, la "immoralitat" de què acusa l'Església catòlica els qui "usurpen" la mà de Déu i lleven la vida (avortament, eutanàsia), però sense condemnar la guerra, en la qual maten persones, i sovint, i des de la guerra espanyola, població civil? Ni la pena de mort. Ni tampoc no diuen un mot de la tasca meritòria de metges que recuperen una vida que es perdria sense intervenció humana. Els estudiosos de la història de la filosofia diuen que, quan es produeixen aquests fenòmens i prolifera un excés d'ètiques diverses, és una època de decadència ideològica. Veges tu per on.

26 estudiants porten la Universitat Autònoma de Barcelona als jutjats

Un total de 26 estudiants expedientats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en relació a les mobilitzacions estudiantils contra la reforma universitària del passat novembre han tramitat 28 demandes contra el centre als jutjats.

Després del període intern d'amonestacions, representants dels alumnes, acompanyats d'un advocat, han decidit presentar aquest dijous al Jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona 28 demandes contra la UAB, ja que dos estudiants tenen dues causes obertes, que afecten els sis estudiants expulsats i una vintena d'expedientats. Les 28 demandes que han presentat els alumnes van acompanyades d'uns 26.000 folis, amb testimonis i proves dels fets, per demanar a l'administració de justícia que revoqui les expulsions i les amonestacions, entre d'altres motius, perquè "vulneren drets fonamentals", segons els estudiants, com ara "la presumpció d'innocència o la privacitat de dades personals", remarca un portaveu estudiantil.

La gran majoria d'estudiants expedientats són de carreres de la Facultat de Lletres, especialment d'Història, però també n'hi ha d'altres facultats, com ara la d'Economia o Ciències.