lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 de gener, 2010

Deu anys de la plantada de Xirinacs a la plaça de Sant Jaume

Fa deu anys Lluís Maria Xirinacs es va plantar a la plaça de Sant Jaume, davant el palau de la Generalitat de Catalunya, per demanar que es constituís l'Assemblea dels Països Catalans que havia d'emprendre la marxa cap a la independència. Era el dia 1 de gener de 2000 i l'ex-senador va passar a la plaça dotze hores ininterrompudes cada dia fins el 14 d'abril d'aquell any. Amb aquesta acció simbòlica començava la campanya 'Jo també em planto'.

Aquesta no va ser l'única plantada de Xirinacs, que va decidir morir l'estiu del 2007. El que va ser un dels impulsors de l'Assemblea de Catalunya es va plantar un any i nou mesos al davant de la presó Model de Barcelona fins que no es va aprovar la llei de l'amnistia. L'ex-senador va ser empresonat diverses vegades tant durant el franquisme (1972 i 1974-75) com en l'etapa constitucional.

Xirinacs va ser condemnat el 2004 per l'Audiència nacional espanyola per un delicte d'enaltiment del terrorisme després que l'Onze de Setembre de 2002 en un discurs al Fossar de les Moreres es va declarar 'amic d'ETA' per a posar de relleu que, d'acord amb els principis no violents que havia defensat tota la seva vida, no totes les violències són iguals. El 2005 va ser detingut quan va acudir a renovar-se el carnet d'identitat i ingressat a presó, de primer a la Model i després a Can Brians. La mobilització ciutadana, amb la intervenció també de diversos partits polítics, va fer que tot just passés unes hores a la presó.

Llum i transports s'encareixen per sobre de l'IPC

El canvi d'any suposarà un altre maldecap a les economies familiars. La crisi no atura la pujada de preus dels serveis bàsics com la llum i els transports, que s'encareixen a partir d’aquest divendres per sobre de l'Index de Preus al Consum (IPC) interanual del darrer mes, que en el cas de Catalunya és del 0,7%. Els peatges a Catalunya s'encareixen un 0,69% de mitjana per turismes i motocicletes, una centèsima per sota de l'IPC, mentre que altres serveis com el gas i la telefonia mantenen els mateixos preus de l'any passat.

La tarifa elèctrica d'últim recurs (TUR) s'incrementa un 2,64% a partir d'aquest 1 de gener.

Les persones que hagin d'agafar un tren s'enduran la sorpresa que les tarifes han crescut molt per sobre de l'IPC. Renfe ha aplicat un increment del 4% per als trens de TGV i Llarga Distància a partir de l'1 de gener del 2010.

VilaWeb: Any nou, tarifes més cares

Montserrat ordena el seu arxiu de música religiosa, un dels més importants d'Europa

El monestir de Montserrat conserva un fons de 4.700 partitures de música religiosa dels segles XVII, XVIII i XIX, a les quals se n'hi han d'afegir unes 700 més del segle XX. Totes formen part de l'Arxiu Històric Musical de Montserrat, un dels més importants d'Europa, que està en procés d'ordenació i catalogació. Un cop se'n completi l'ordenació, el catàleg de música religiosa del monestir benedictí es digitalitzarà perquè sigui accessible per Internet. El treball d'ordenació s'ha fet coincidir amb l'ampliació de l'espai destinat a aquest fons, unes dependències molt més grans que l'habitació on s'emmagatzemava fins ara, a l'antic recinte de l'Escolania.

Palma celebra la festa de l'Estendard en record a la conquesta de Jaume I a Mallorca

La batllessa de Palma, Aina Calvo, i tots els regidors que formen part de l'ajuntament van participat ahir en la col·locació de l'Estendard Reial de la Conquesta de Mallorca i de la Cimera del Rei Martí, en la cerimònia habitual que commemora la conquesta de Mallorca per part del rei Jaume I, l'endemà de la Diada de Mallorca. Les autoritats van col·locar l'Estendard al centre de la plaça de l'Ajuntament, la batllessa va fer el discurs institucional i seguidament van assistir a missa a la catedral de Palma a càrrec del bisbe de Mallorca. Posteriorment, es va fer la representació de la colcada i també la concessió d'honors i distincions de l'ajuntament de Palma.

L'ambient a la ciutat de Palma va ser festiu tot el matí, i molta gent, tot i el fred i el vent que tornen a colpir les llles, va sortir al carrer per seguir els actes. A més dels respresentants del consistori, hi van assitir la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, el portaveu parlamentari del Bloc, Biel Barceló, i el portaveu parlamentari del PP, Francesc Fiol, entre d'altres.

Eleccions a can Barça i al Parlament, referèndum a Escòcia i consultes a Catalunya: un 2010 mogut

Un any decisiu per a tota una generació de catalans, en paraules del propi president Montilla. Mentre José Luis Rodríguez ostentarà la presidència de torn de la Unió Europea i els principals focus mediàtics internacionals se centraran sobre l'Estat espanyol, Catalunya celebrarà dues onades de consultes independentistes, viurà una intensa campanya electoral per a la presidència del FC Barcelona -el principal ens de projecció internacional del fet català- i es trobarà immersa en una també intensíssima precampanya electoral que culminarà amb les eleccions per renovar el parlament i el govern.

El catalanisme també tindrà un ull a Escòcia, on el govern independentista d'Alex Salmond té la intenció d'organitzar-hi el referèndum per a emancipar-se del Regne Unit.

Vicent Sanchis: Bon any, caram!

Hi ha lectors impenitents d’aquesta poc santa columna que es passen la vida comentant-la. Ho fan a la secció de comentaris de l’AVUI digital. Déu els ho tingui en compte i els ho recompensi. Tanta atenció honora l’autor. L’anonimat permet que alguns es desfoguin sovint excessivament. Angelets! Les seves crítiques prenen un aire pretesament feridor. Però per ofendre cal identificar-se. El libel no molesta. Naix desacreditat. De tota manera, cal fer cas a tothom. I més en aquesta era de les noves tecnologies –que en diuen–, en la qual l’emissor és el receptor i el receptor pot acabar decidint. ¿I què diuen alguns dels més fidels lectors d’aquest espai? Que té mala bava, que no en fa una del dret i que no en diu cap que sigui d’agrair. Tot són problemes i punyetes. Ben mirat, potser tenen raó. Qui no paga mana. És obvi que desfilen per aquestes ratlles més problemes que solucions i més penes que alegries. La marca del país és sovint la del cronista. Però també ho és, amics i enemics lectors, que la tradició del periodisme determina, ací i a la Xina, que les bones notícies ni tan sols en són, de notícies. Pas de nouvelles? Bonnes nouvelles! No news? Good news! Ho diuen a França i al Regne Unit de la Gran Bretanya. La farina descoberta. I precisament per això en aquests dos dies tan especials –cap i cap– cal canviar de to. Bon any, caram! També als torranassos!

Desclot (Avui)