lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de maig, 2010

La reducció del dèficit espanyol podria dinamitar les inversions que fixa l'Estatut

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha alertat que després que la UE hagi 'obligat a rectificar' el Govern espanyol i Zapatero hagi anunciat una important reducció del dèficit, li 'preocupa' que amb el pretext de la crisi, l'executiu espanyol incompleixi la disposició adicional tercera de l'Estatut que estableix la inversió de l'Estat a Catalunya en matèria d'infraestructures. Segons el republicà, l'Estat podria aprofitar la retallada de 15.000 milions que demana Europa per liquidar el compromís d'inversió a Catalunya que fixa l'Estatut. Per aclarir aquest possible incompliment de la disposició addicional tercera, Ridao ha anunciat que preguntarà al Congrés quines partides pensa retallar l'Estat.

El govern espanyol vol que les comunitats assumeixin part de la retallada del dèficit

El secretari d'estat d'Hisenda espanyol, Carlos Ocaña, ha dit que les comunitats autònomes haurien d'assumir una part de la retallada addicional del dèficit de 15.000 milions d'euros en dos anys. Així, ha insistit que el consell de política fiscal i financera hauria de revisar l'acord marc signat amb els comunitats. En concret, ha apuntat que alguns grups de treball del consell estudiaven els marges de retallada existents en polítiques de sanitat o educació i altres serveis de les comunitats autònomes: 'Hi ha molt de marge', ha dit Ocaña, que afirma que aquestes retallades no han d'afectar la qualitat dels serveis que donen les comuniats.

Ocaña no ha volgut detallar les mesures que aplicarà el govern espanyol per tal de reduir un 0,5% més el dèficit el 2010 i un punt addicional el 2011, però ha anunciat que el president espanyol les concretaria en la compareixença parlamentària de demà passat. Això sí, ha donat algunes idees. Per exemple, ha dit que en l'entorn europeu 'el debat (sobre la retallada addicional) té a veure més amb les despeses que amb els ingressos'. També ha assegurat que el govern espanyol descarta un gran augment dels impostos i que no té pensat de fer 'cap canvi d'orientació en la política fiscal'.

Avui: Madrid vol que les comunitats autònomes tornin a retallar la despesa per fer els deures europeus d'Espanya

La Coordinadora ja té 1.500 fedataris disposats a recollir signatures pel referèndum nacional d'independència

En només vuit hores, la Coordinadora de consultes sobre la independència ja compta amb 1.500 persones adherides a la Comissió Promotora de la Iniciativa Popular (IP) per convocar un referèndum nacional sobre la independència de Catalunya. La resposta ha superat 'totes les expectatives' i en els propers dies se seguiran reclutant voluntaris per recollir les 220.000 signatures necessàries perquè el debat sobre la independència arribi al Parlament. Divendres passat van presentar l'informe jurídic que avala el procés, i aquest dilluns s'ha iniciat la campanya per fitxar els fedataris. Segons els responsables, el procés sencer pot allargar-se un any, però de moment han posat en marxa un formulari perquè tothom qui vulgui col·laborar recollint signatures per impulsar el referèndum d'autodeterminació s'hi pugui apuntar. Malgrat tot, encara cal que la mesa del Parlament autoritzi la recollida de suports perquè la IP tiri endavant, però segons l'informe d'Alfons López Tena 'no hi ha arguments tècnics' per tombar la iniciativa.

El 'Sí' a la independència guanya a La Sentiu de Sió amb un 35% de participació

Aquest diumenge, la Sentiu de Sió (Noguera) ha celebrat, dins el programa d'actes de la Festa Major del municipi, la seva consulta popular sobre la independència de Catalunya. Finalment hi han participat 164 dels 471 habitants amb dret de vot, un 34,6% del cens, dels quals fins a 145 han estat pel 'Sí', sis pel 'No', deu en blanc i dos nuls. L'acte l'ha organitzat la plataforma La Sentiu Decideix i ha comptat amb suport de l'ajuntament que ha cedit una sala al Col·legi Públic de la Guardiola i també va enviar una carta a tots els veïns del municipi, informant-los de la consulta. El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha acompanyat a les urnes l'alcalde del municipi, Marcelí Guillaumet. La consulta no s'ha fet en les dates oficials per aprofitar la Festa Major del municipi i aconseguir així més participació.

Montilla pacta una reunió de partits per a consensuar la proposta del TC

El president José Montilla ha pactat aquests dilluns amb els líders de CiU, ERC i ICV-EUiA celebrar aquest dimecres, dia 12, una reunió dels portaveus parlamentaris que negocien la proposta catalana per forçar des del Senat la renovació del Tribunal Constitucional en defensa de l'Estatut. La reunió, confirmada pel govern català, farà innecessària l'entrevista que Montilla havia sol·licitat al portaveu de CiU al Senat, Jordi Vilajoana.

Espies de Franco

El 33 estrena avui passada la mitjanit, a les 00.10h, el documental Espies de Franco, dirigit pel periodista Xavier Montanyà, en què s'investiga la xarxa d’espies al servei del dictador espanyol, formada per noms com Julian Troncoso, Josep Pla o Carlos Sentís, entre d'altres, i recupera arxius inèdits que la policia secreta francesa tenia sobre aquests fets. A través d’aquests documents i de testimonis s’expliquen les seves activitats, les relacions que van tenir amb els règims de Hitler i Musssolini i amb grups terroristes de la ultradreta francesa.

Els vins del Priorat i el Montsant, els millors segons el crític americà Robert Parker

Segons el crític nord americà Robert Parker, un 22% dels 100 millors vins espanyols són catalans. Entre aquests, destaquen els vins del Priorat i del Montsant, que ocupen els vint primers llocs de la llista dels millors vins d'Espanya elaborada pel crític i publicada a la revista The Wine Advocate. La Denominació d'Origen (DO) catalana amb més presència és la Denominació d'Origen de Qualitat (DOQ) Priorat, amb 57 vins, 8 dels quals entre els 10 primers amb més de 94 punts. Darrere hi ha la DO Montsant amb 22 vins. La DO Terra Alta disposa de 10 vins a la llista, i la DO Conca de Barberà en té cinc. Segons Parker, el millor vi de l'Estat espanyol, amb 98 punts, és el Clos Erasmus, del 2007 i del celler Clos i Terrasses, del Priorat. El segueix el vi Espectacle del Montsant, del 2007 i amb els mateixos punts, i en tercer lloc hi trobem altre cop un vi del Priorat. Segons el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, aquests resultats evidencien que a Catalunya hi ha un sector vitivinícola «viu i potent». Oriol Guevara, de l'Institut Català de la Vinya i el Vi, també s'ha mostrat molt satisfet.