lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de maig, 2010

Tripartit i CiU pacten una proposta per reformar el TC espanyol i aturar la sentència sobre l'Estatut

El tripartit i CiU han acordat finalment un text per presentar al Senat amb l'objectiu de reformar la Llei del Tribunal Constitucional espanyol (TC) i frenar així una sentència que retalli l'Estatut. Entre els punts que inclourà aquesta iniciativa destaca el cessament en sis mesos dels magistrats amb el mandat caducat, però també l'establiment d'una majoria mínima de vuit magistrats per dictar sentència sobre estatuts. A més, s'establirà un termini màxim de deliberació del tribunal, encara per determinar, i s'inhabilitarà l'alt tribunal per emetre sentències interpretatives. L'acord proposa que les mesures entrin en vigor immediatament per poder aturar la retallada de l'Estatut però perquè el text prosperi caldrà que el PSC aconsegueixi 'convèncer' el PSOE.

El ministeri de Cultura autoritza el retorn d'una segona partida dels Papers de Salamanca

Quatre anys després d'acordar la devolució de la documentació catalana, el Ministeri de Cultura espanyol ha autoritzat aquest dilluns el trasllat i entrega d'una segona remesa de fons documentals de particulars i entitats pertanyents als 'Papers de Salamanca', que encara seguien a l'Arxiu General de la Guerra Civil de la ciutat espanyola. La resolució autoritza el retorn de 272 caixes amb documents i 462 llibres. El seu destí serà l'Arxiu de Sant Cugat i els propietaris, segons la Llei, podran recuperar els originals o si ho volen deixar-los en dipòsit. La que s'autoritza ara no es tracta de la darrera remesa, ja que segons les fonts consultades en quedaria una altra d'un volum similar per entregar a Catalunya i completar el procés de restitució. Ara per ara no se sap quan s'autoritzarà el retorn d'aquesta darrera remesa, i això que el ministre espanyol de Cultura es va comprometre el 2008 a retornar-los 'immediatament'.

VilaWeb: El Ministeri de Cultura autoritza el retorn d'una segona remesa de papers privats espoliats durant el franquisme

Els sindicats ajornen la vaga del sector públic fins al 8 de juny

UGT, CCOO i CSIF han ajornat la vaga de treballadors del sector públic que havien convocat inicialment el 2 de juny i la traslladen al 8 de juny. Els sindicats han acordat el canvi de data tot esperant conèixer el detall de les mesures que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va anunciar la setmana passada per retallar el dèficit públic i que, entre d'altres propostes, implicaria rebaixar el sou dels funcionaris.

El termini per presentar la convocatòria de vaga per al dia 2 acabava aquest dilluns i els sindicats s'han donat uns dies més, tot esperant que aquest dijous dia 20 el govern de l'Estat els informi de l'abast de les retallades de sou al personal del sector públic. La retallada podria afectar les diverses escales salarials dels funcionaris o també dels treballadors d'altres empreses públiques.

VilaWeb: Els sindicats ajornen fins al 8 de juny la vaga de funcionaris

17 de maig: Dia Internacional contra l'Homofòbia

L'homosexualitat, perseguida en vuitanta països En el Dia Internacional contra l'Homofòbia (IDAHO), que es commemora el 17 de maig en ocasió de la decisió de l'Organització Mundial de la Salut de retirar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals el 1990, és indicat de recordar una dada: el segle XX ha estat un dels períodes històrics més violents contra homosexuals, lesbianes i transsexuals, amb deportacions en camps de concentració nazis o gulags soviètics, o amb persecucions als EUA durant l'època de McCarthy. Malgrat que la situació ha canviat notablement, l'homofòbia encara no s'ha eradicat en les societats actuals i, de fet, en una vuitantena de països hi ha lleis que penalitzen l'homosexualitat i la lliguen a conceptes com discriminació i violència. A Cuba, l'Índia, Jamaica, Líbia, Malàisia, Nigèria o Síria, les penes imposades poden arribar a deu anys, i a la Guiana i Uganda pot comportar cadena perpètua. La xifra més esgarrifosa és la de la mitja dotzena de països (de l'Afganistan a l'Aràbia Saudita, passant pel Iemen, l'Iran o Mauritània) on la llei permet aplicar la pena de mort als homosexuals. En ocasió de la Jornada contra l'Homofòbia, l'Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals (ILGA) acaba de publicar el darrer informe sobre els estats que persegueixen legalment els gais i les lesbianes.

Homenatgen 179 soldats republicans enterrats a la Serra d'Almos

El Memorial Democràtic de la Generalitat i l'Ajuntament de Tivissa van homenatjar ahir els soldats republicans enterrats a la fossa comuna de la Serra d'Almos.

«Han hagut de passar més de 30 anys de democràcia per honorar els oblidats, i tot just som a l'inici d'un llarg procés.» Així ho va afirmar la regidora delegada de la Serra d'Almos, Lourdes Pena, durant l'homenatge que ahir al migdia es va fer als 179 republicans enterrats a la fossa comuna del cementiri.

Durant l'homenatge es va descobrir una placa commemorativa amb els noms dels difunts, que es va poder elaborar gràcies als certificats de defunció que es conservaven de l'hospital de sang que es va establir al Mas Alerany l'any 1938 per atendre els ferits de la Batalla de l'Ebre. Però tot i això, només s'ha pogut localitzar la família d'un dels 179 soldats, José Cabrero, que era el gran de vuit germans. Actualment, però, només viu la seua germana Pasquala, de 88 anys, que tot i que ahir no va poder assistir a l'homenatge, sí que ho van fer les seues nétes, Gemma i Sílvia Dominguez. «La nostra àvia està molt commoguda, i a partir que li comuniquessin on es trobava enterrat el seu germà, ens ha començat a explicar molts detalls de tot el que ella va viure», van explicar Gemma i Sílvia. Totes dues germanes van assegurar que la seua àvia «mai no n'havia parlat per por, però ara està contenta i satisfeta».

L'acte va aplegar molts veïns de la Serra d'Almos i altres municipis de les Terres de l'Ebre, que van participar en la ofrena floral posterior i es van mostrar visiblement commoguts durant l'homenatge.