lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de maig, 2010

Homenatgen 179 soldats republicans enterrats a la Serra d'Almos

El Memorial Democràtic de la Generalitat i l'Ajuntament de Tivissa van homenatjar ahir els soldats republicans enterrats a la fossa comuna de la Serra d'Almos.

«Han hagut de passar més de 30 anys de democràcia per honorar els oblidats, i tot just som a l'inici d'un llarg procés.» Així ho va afirmar la regidora delegada de la Serra d'Almos, Lourdes Pena, durant l'homenatge que ahir al migdia es va fer als 179 republicans enterrats a la fossa comuna del cementiri.

Durant l'homenatge es va descobrir una placa commemorativa amb els noms dels difunts, que es va poder elaborar gràcies als certificats de defunció que es conservaven de l'hospital de sang que es va establir al Mas Alerany l'any 1938 per atendre els ferits de la Batalla de l'Ebre. Però tot i això, només s'ha pogut localitzar la família d'un dels 179 soldats, José Cabrero, que era el gran de vuit germans. Actualment, però, només viu la seua germana Pasquala, de 88 anys, que tot i que ahir no va poder assistir a l'homenatge, sí que ho van fer les seues nétes, Gemma i Sílvia Dominguez. «La nostra àvia està molt commoguda, i a partir que li comuniquessin on es trobava enterrat el seu germà, ens ha començat a explicar molts detalls de tot el que ella va viure», van explicar Gemma i Sílvia. Totes dues germanes van assegurar que la seua àvia «mai no n'havia parlat per por, però ara està contenta i satisfeta».

L'acte va aplegar molts veïns de la Serra d'Almos i altres municipis de les Terres de l'Ebre, que van participar en la ofrena floral posterior i es van mostrar visiblement commoguts durant l'homenatge.