lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de març, 2008

El president del Parlament Europeu amenaça amb boicotejar els JJOO de Pequín

El president del Parlament Europeu, Hans Gert Pöttering, ha amenaçat avui a la Xina amb el boicot als Jocs Olímpics de Pequín per la sagnant repressió contra la població tibetana i ha instat al seu govern a negociar amb el Dalai Lama.

"No podem descartar un boicot a les Olimpíades. Volem que els Jocs se celebrin amb èxit, però no si el preu per a això és el genocidi cultural dels tibetans del que parla el Dalai Lama", ha dit el polític conservador, en declaracions que publica demà el dominical Bild am Sonntag.

"Pequín ha de decidir-se i negociar immediatament amb el Dalai Lama. Si no hi ha senyals d'acostament, consideraré legítim les iniciatives de boicot", ha afegit Pöttering.

Més encara. El president del Parlament ha anunciat que dimecres que ve s'abordarà la situació del Tibet en la càmera europea i ha afirmat que aconsellarà a "els països de la UE" que "es pronunciïn amb una sola veu per la defensa dels Drets Humans".

Pöttering ha recordat que la Xina és "un important soci per a Europa en qüestions com defensa mediambiental" i ha destacat la importància de la cooperació en "interès mutu".

Ara bé, "el poble tibetà no ha de ser sacrificat en nom d'això, perquè perdríem la nostra autoestima", ha conclòs el polític, de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel.

El govern de Berlín ha emplaçat al xinès a donar comptes del que ha succeït en Tibet. Segons el ministre d'Afers exteriors, Franz Walter Steinmeier, la Xina ha de ser més oberta amb l'opinió pública, sobretot amb vista als Jocs Olímpics.

"Fer espectacles brillants per a la televisió mentre en el propi país regna el caos és quelcom que ja no pot funcionar avui dia", ha recalcat Steinmeier, en declaracions al diari Bild.

Les declaracions de Steinmeier es produïxen en un moment en què Alemanya acaba de tornar a una certa normalitat en les seves relacions amb la Xina després de les tensions sorgides amb motiu de la reunió de Merkel i el Dalai Lama, l'any passat.

La reunió en la Cancelleria havien molestat a Pequín que durant mesos va evitar tot contacte amb representants del govern alemany.

L'ACA proposarà fer realitat la canonada Tarragona-Barcelona

La gravetat de la sequera d’aquest any està destapant projectes que fins fa molt pocs anys semblaven enterrats per sempre més, des del transport d’aigua amb vaixells fins al transvasament del Segre al Llobregat. Una de les alternatives que tornen a estar sobre la taula de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és la connexió de les xarxes del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) –gestora del minitransvament de l’Ebre– i Aigües Ter Llobregat (ATLL), empresa pública que dóna subministrament en alta a l’àrea de Barcelona.

La connexió CAT-ATLL, prevista en el PHN del PP, va ser descartada pel departament de Medi Ambient el maig del 2004 per la pressió de grups ecologistes i la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

Quatre anys després d’aquella renúncia, l’ACA té previst convocar la Plataforma en Defensa de l’Ebre i altres organitzacions socials, junt amb destacats científics, per iniciar un diàleg sobre la necessitat de recuperar el projecte de connexió CAT-ATLL com a alternativa d’emergència davant situacions com l’actual sequera. Narcís Prat, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona i assessor del conseller de Medi Ambient, ha explicat a l’AVUI que la interconnexió CAT-ATLL “seria una alternativa que es podria posar en marxa en cas de necessitat, amb un pla de sequera ben fet”. “No seria un transvasament constant sinó una acció puntual, i la clau la tindrien sempre els que cedeixen l’aigua, les comarques de Tarragona i de l’Ebre”, indica el catedràtic d’Ecologia.

“En el passat, des del punt de vista científic o tècnic ens havíem oposat de forma rotunda a aquesta interconnexió i ara no ho veiem com una opció que s’hagi d’abandonar completament; s’han d’estudiar totes les propostes i la interconnexió CAT-ATLL seria una de les més fàcils de fer des del punt de vista econòmic, encara que des del punt de vista polític sigui bastant tabú”, indica Narcís Prat.

Des de l’autoritat que li dóna el fet de ser un dels més destacats defensors de la denominada nova política de l’aigua, Narcís Prat considera que ara no es pot descartar la connexió CAT-ATLL perquè l’àrea de Barcelona treballa des de fa tres anys en l’estalvi d’aigua i la recuperació dels seus recursos hídrics.

Carretero: "Em veig més candidat a la presidència d'ERC que a la secretaria general"

L'exconseller i líder del corrent crític d'ERC Reagrupament.cat (RCat), Joan Carretero, ha afirmat avui que es veu "més candidat a la presidència que a la secretaria general" del partit, després d'anunciar que presentaran candidatura a la direcció al Congrés Nacional d'ERC avançat per a mitjans juny per la caiguda electoral de la formació.

En una entrevista, ha explicat que serà una assemblea dels membres de RCat la que decidirà qui opten als càrrecs de secretari general i president, que se sotmetran a votació de la militància d'ERC en una jornada de primàries prèvia al Congrés.

"Pel meu perfil, i pel partit que imagino, em veig més candidat a la presidència que a la de secretari general", ha subratllat Carretero, que ha dit estar disposat a compaginar l'exercici de la seva professió de metge a Puigcerdà (Cerdanya) amb eventuals càrrecs a ERC, de la mateixa forma que "una persona pot ser president o secretari general (d'ERC) i alhora vicepresident d'un govern o diputat", en al·lusió a Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós.

El que sí ha assegurat amb rotunditat és que "mai" ocuparà un altre càrrec institucional, "ni a cap Ajuntament ni a la Generalitat ni a cap altre lloc".

A més, el líder d'RCat ha considerat que una vegada s'hagin pronunciat els militants republicans sobre la nova direcció del partit, "guanyi qui guanyi, hauria d'oferir representació a l'Executiva als altres sectors".

S'ha referit així tant a RCat com a l'altre corrent crític d'ERC, Esquerra Independentista, liderada pel diputat Uriel Bertran --que també presentarà candidatura al Congrés--, com també als sectors pròxims a Carod i a Puigcercós, que pugnen alhora entre ells pel control del partit.