lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de març, 2009

Guardiola: "Ens aixecarem i seguirem endavant"

Pep Guardiola 030309

Josep Guardiola confia a "aixecar-se i seguir" després de la derrota al Vicente Calderón per evitar que el Reial Madrid redueixi la diferència de quatre punts que el separa del Barça quan falten tres mesos per a la finalització de la Lliga BBVA.

El tècnic no considera que el mal moment del Barça, després de quatre partits seguits sense guanyar, sigui conseqüència d'una mala condició física dels seus jugadors, i va recordar el bon partit contra el Betis i el resultat contra l'Espanyol tenint en compte que "van jugar amb deu molta estona".

Guardiola afirma que confia a "recuperar-se" de cara als quatre partits importants que els esperen: dos de Lliga, un de Copa i un altre de Champions.

Tardà amenaça amb la 'insubmissió lingüística' si es continua sense permetre el català al Congrés

El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha amenaçat aquest dissabte amb la 'insubmissió lingüística' si a la cambra baixa espanyola es continua vetant l'ús del català. 'Si no són intel·ligents, no reconeixen que avui en dia modernitat és plurilingüisme i no se'ns permet parlar amb llengua catalana, al final haurem de recórrer a la insubmissió lingüística', ha criticat amb vehemència Tardà, que ha comentat que des de files republicanes ja s'han posat en contacte amb la resta de grups parlamentaris per tal de signar una carta que reclami la recuperació 'urgent' de la fórmula que durant uns mesos de 2005 va permetre que els diputats comencessin les seves intervencions en català, gallec i euskara.

Coneguda com a 'fórmula Marín', batejada amb el nom de l'aleshores president del Congrés dels Diputats, Manuel Marín, es va acabar precisament després d'una disputa entre el propi Tardà i Marín, i l'ús de les llengües cooficials es va remetre a la reforma del reglament del Congrés, que finalment no va prosperar. 'Hem esperat un any que ens donessin la solució i ara exigim que, mentre no es reconeguin els drets lingüístics en el reglament, almenys es recuperi transitòriament aquella fórmula', ha assenyalat el diputat al Congrés, que aquest dissabte ha assistit a la presentació del llibre 'La Generalitat de Josep Irla i l'exili polític català' a la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

directe.cat: Un llibre recopila la tasca de Josep Irla com a president de la Generalitat a l'exili

Deumil.cat demana que la UE resolgui el 'cas del poble català' tal com ho ha fet amb Macedònia i Kosovo

Deumil.cat ha fet pública la carta que farà arribar als eurodiputats i eurodiputades el proper 5 de març. En el text repassen les diferents ocasions en les què el poble català ha reivindicat ser reconegut a la Unió Europea (UE) i demanen que la UE resolgui el 'cas del poble català' de la mateixa manera que ha contribuït a resoldre els 'problemes' de Macedònia i Kosovo, donant suport a que es convertíssin en Estats. Exigeixen que el poble català sigui reconegut com 'un poble normal dintre de la Unió Europea i, d’acord amb les pautes establertes per les Nacions Unides, poder-nos organitzar com el poble català decideixi lliurement'. L'organització ha anunciat també que, paral·lelament a l'acte de Brussel·les s'ha convocat una manifestació a la plaça Sant Jaume de Barcelona, el mateix dissabte a les 11 del matí.

Web deumil.cat

La llei europea sobre la cultura del foc podria obligar a canviar la Patum

La directiva europea entra en vigor el 4 de gener del 2010 i el govern espanyol encara no l'ha adaptada.Tot i això, segons el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, la tradicional festa berguedana s'haurà de reformular, però assegura que els canvis seran mínims. El director d'aquesta entitat depenent de la Generalitat, afirma, però, que 'és difícil que es perdi' la festa, especialment després que fos elevada a la categoria de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco

El Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) admet que 'probablement hi haurà petits canvis' en la Patum de Berga. Fontdevila admet que potser s'hauran de canviar els trons de pólvora que porten els nens per aire comprimit o no es podran fer correfocs amb bombetes, en referència a la Patum infantil.

Amb la normativa a la mà s'hauria de prohibir l'accés dels menors de dotze anys als explosius, però Fontdevila confia que a l'estat espanyol se'n pugui fer una interpretació diferent, tenint en compte que els nens no encenen les metxes. Un altre aspecte de la directiva que podria portar problemes és la distància de seguretat mínima de 15 metres entre la pirotècnia dels correfocs i el públic. En aquest cas, la Generalitat afirma que la mesura no es pot aplicar a la Patum, perquè es fa en carrers estrets del nucli antic. Fontdevila reconeix que si es traslladessin a un espai més obert 'la festa es perdria'.

Al tram final de l'Ebre, Gran Scala es veu com una altra «espoliació» al riu

A les Terres de l'Ebre, el faraònic projecte de Gran Scala es veu amb preocupació, perquè representarà una altra detracció d'aigua –almenys uns 2,3 hectòmetres cúbics anuals– i això incidirà en la quantitat i qualitat de l'aigua que arriba al tram final de l'Ebre i a la desembocadura. «Es consuma l'espoliació del riu», va manifestar el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs. No obstant això, el responsable territorial de Medi Ambient, Víctor Gimeno, argumenta que la creació de nous llocs de treball a la zona d'Ontinyent pot fer reduir les expectatives de creació de més regadius a Aragó i això, de retruc, pot acabar beneficiant el tram final del riu. «El regadiu gasta més aigua i la retorna al riu carregada de sals», va puntualitzar Gimeno.

Sense aigua no hi ha vida i és obvi i evident que per posar en marxa un macrocomplex d'oci i joc de les dimensions de Gran Scala, amb hotels, parcs temàtics, restaurants i algun camp de golf, d'aigua en cal i molta. Per això el projecte aragonès de La Vegas II es veu amb preocupació a les Terres de l'Ebre, ja que representa una detracció més d'aigua d'un riu que ja arriba molt eixut al tram final i no aporta ni l'aigua ni els sediments necessaris per preservar el seu delta.

Osborne tornarà a aixecar el toro del Bruc

L'empresa Osborne ha avançat que tornarà a aixecar la figura del toro del Bruc, tombada la setmana passada per un grup independentista català que signava el comunicat a nom d'ÚltimahoraCat2. Fonts d'Osborne han lamentat l'incident i han especificat que estan valorant si es pot reparar la figura actual o cal fer-ne una de nova. De moment, però, la firma assegura que esperaran un temps abans de tornar-lo a aixecar "perquè amaini la tempesta". Les mateixes fonts critiquen les connotacions polítiques que grups minoritaris atorguen al toro d'Osborne i repliquen que és tan sols la icona d'una empresa dedicada a l'elaboració d'aliments i begudes per a tot l'Estat.

Des del 2001, el toro del Bruc, l'últim que queda a Catalunya de la firma Osborne, ha estat tombat quatre vegades i sempre l'han tornat a aixecar.

La firma Osborne ha explicat que han rebut desenes de correus electrònics, trucades i cartes demanant que es torni a aixecar aquesta figura. Davant d'això, la firma Osborne "està convençuda" que la major part de la població de la zona. També assegura que "el 97% de la població espanyola reconeix el toro com la figura de la marca".

"No volem convertir el toro en una eina de disputa", han explicat fonts d'Osborne, perquè afirmen que la figura no té "cap posicionament polític". La firma recorda que ven productes a tot l'Estat espanyol i considera que posicionar-se políticament en qualsevol sentit "seria un error".