lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de novembre, 2008

Primàries ? Treu-t'ho del cap !!!

En això han coincidit l'Ernest Benach i el Joan Ridao en dues entrevistes fetes a l'Avui i al diari El Punt El president del Parlament, Ernest Benach, ha afirmat que plantejar "un conflicte intern en la forma que sigui", com unes primàries per escollir al candidat a la Generalitat, seria "la condemna d’ERC" i un error "molt greu", i ha advocat pel diàleg i una resposta "tranquil•la, serena i convençuda".

A l'entrevista publicada al diari Avui, Benach preguntat per unes primàries en les quals s'enfrontin el president d’ERC, Joan Puigcercós, i el vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira, Benach ha contestat: "Jo crec que en aquests moments, plantejar un conflicte intern en la forma que sigui seria un error molt greu, seria la nostra condemna". Benach ha recordat la situació "convulsa" provocada per un congrés del partit "molt mal plantejat", i unes regionals que "no han estat fàcils", a causa de la confrontació interna de la formació republicana. Joan Ridao, al diari El Punt, també advoca per evitar un altre enfrontament intern per l'elecció del candidat dels republicans en les properes eleccions al Parlament. Defensa que Joan Puigcercós sigui el cap de cartell, però diu que, si depèn de la direcció, Carod tindrà un «paper importantíssim» a Esquerra.

A la pregunta sobre si caldria evitar un altre enfrontament intern, ha contestat: "Claríssimament. Per mi, no seria bo que hi hagués primàries. Que hi hagi més d'un candidat pot ser vist com un fet positiu en altres organitzacions. Però a ERC, venint d'on ve, seria molt millor que hi hagués un sol candidat que tingués tot el partit al darrere."

Avui: Entrevista a Ernest Benach

VilaWeb/ElPunt: Entrevista a Joan Ridao

Els reis dels judicis

Dues monarquies, l'espanyola i la marroquina, han estat el centre de totes les mirades en l'última setmana. Pel que fa als Borbons, una de les polèmiques ha sorgit de la publicació de les memòries de Sofia de Grècia, signades per Pilar Urbano. En les pàgines de La Reina muy de cerca, Sofia afirma: “Ceuta i Melilla són Espanya. (...) El que passa és que Mohamed VI, com abans Hassan II, el seu pare, cada dos per tres ha de reclamar i protestar perquè la qüestió segueixi oberta." Aquesta tensió entre les dues cases reials no impedeix que estiguin agermanades en molts aspectes, un dels quals és la croada dels tribunals contra els súbdits crítics. Per això aquesta setmana han passat per l'Audiència Nacional espanyola l'alcalde de Puerto del Real i 16 joves gironins acusats d'injúries a la Corona. Mentrestant, a Marràqueix esclatava la polèmica per l'estudiant de 18 anys empresonat per una pintada antimonàrquica, el contingut de la qual no queda clar.

Tant l'Estat espanyol com el Marroc estan immersos en un cicle d'enduriment de la persecució judicial de la crítica a la monarquia. A Madrid, els líders d'opinió pressionen perquè sigui així, fins i tot contra revistes satíriques que sempre han qüestionat els Borbons. Des de Catalunya, s'exerceix la pressió contrària i s'aplaudeix l'absolució dels 16 gironins, mal vista a la capital de l'Estat.

Al Marroc, la llei és contundent i quasi ningú discuteix que aquestes crítiques s'hagin de perseguir penalment, només es qüestiona la duresa excessiva d'algunes condemnes.

“Afortunadament, la nostra justícia vigila accions que posen en perill l'ordre públic, perquè escriure el nom d'un equip de futbol en lloc del del nostre cap d'Estat no és un fet intranscendent”, destaca el periodista marroquí Karim Douichi arran del cas del jove Yasin Belassal. Segons quina versió s'escolti, Belassal va escriure "Déu, pàtria, Barça" o bé "Déu maleeixi el teu pare", en referència a Hassan II.

Qui fa el negoci ?

La Generalitat aprova la vacunació contra el càncer de coll uterí L'objectiu d'aquesta vacuna és prevenir el càncer de coll d'úter, que es relaciona directament amb la infecció per l’anomenat virus de papiloma humà (VPH).

Aquest virus, del que els homes en són portadors assimptomàtics en la majoria de les ocasions, es registra en un 3% de la població catalana.

La seva transmissió és per via sexual i provoca el 70% dels casos de càncer de coll d’úter, del que cada any es detecten 256 nous casos a Catalunya i 2.100 arreu de l'estat espanyol, on varen morir 594 dones per aquesta causa l’any 2005. S’estima que la vacunació col·lectiva evitaria la mort d’una de cada 172 nenes vacunades.

Les escoles catalanes subministraràn gratuïtament el curs vinent la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) a les nenes de sisè de primària, d'entre 11 i 12 anys. Caldrà l'autorització paterna.

Les noies que ja hagin superat els 12 anys i vulguin vacunar-se hauràn de pagar 450 euros per les tres dosis necessàries que ja es troben a les farmàcies.

La decisió de vacunar a les escoles només a les noies d'entre 11 i 12 anys es va prendre davant la controvèrsia entorn a si la vacuna perd eficàcia una vegada la dona ja ha tingut relacions sexuals. A Catalunya, el 27% de les noies de 14 anys ja ha mantingut al menys una relació sexual.

Precisament aquestes campanyes de vacunació generalitzades, amb tan baixa efectivitat i amb un cost tan elevat, han rebut moltes crítiques.

Té la mà Maria: Negociant amb la salut