lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de novembre, 2008

Els reis dels judicis

Dues monarquies, l'espanyola i la marroquina, han estat el centre de totes les mirades en l'última setmana. Pel que fa als Borbons, una de les polèmiques ha sorgit de la publicació de les memòries de Sofia de Grècia, signades per Pilar Urbano. En les pàgines de La Reina muy de cerca, Sofia afirma: “Ceuta i Melilla són Espanya. (...) El que passa és que Mohamed VI, com abans Hassan II, el seu pare, cada dos per tres ha de reclamar i protestar perquè la qüestió segueixi oberta." Aquesta tensió entre les dues cases reials no impedeix que estiguin agermanades en molts aspectes, un dels quals és la croada dels tribunals contra els súbdits crítics. Per això aquesta setmana han passat per l'Audiència Nacional espanyola l'alcalde de Puerto del Real i 16 joves gironins acusats d'injúries a la Corona. Mentrestant, a Marràqueix esclatava la polèmica per l'estudiant de 18 anys empresonat per una pintada antimonàrquica, el contingut de la qual no queda clar.

Tant l'Estat espanyol com el Marroc estan immersos en un cicle d'enduriment de la persecució judicial de la crítica a la monarquia. A Madrid, els líders d'opinió pressionen perquè sigui així, fins i tot contra revistes satíriques que sempre han qüestionat els Borbons. Des de Catalunya, s'exerceix la pressió contrària i s'aplaudeix l'absolució dels 16 gironins, mal vista a la capital de l'Estat.

Al Marroc, la llei és contundent i quasi ningú discuteix que aquestes crítiques s'hagin de perseguir penalment, només es qüestiona la duresa excessiva d'algunes condemnes.

“Afortunadament, la nostra justícia vigila accions que posen en perill l'ordre públic, perquè escriure el nom d'un equip de futbol en lloc del del nostre cap d'Estat no és un fet intranscendent”, destaca el periodista marroquí Karim Douichi arran del cas del jove Yasin Belassal. Segons quina versió s'escolti, Belassal va escriure "Déu, pàtria, Barça" o bé "Déu maleeixi el teu pare", en referència a Hassan II.