lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de juny, 2008

La nova direcció d'ERC marca tres ''línies vermelles'' al govern que Puigcercós exposarà a Montilla

Puigcercós 160608 RAC1 La nova Executiva Nacional d'ERC s'ha reunit aquest dilluns per primera vegada, després del congrés del partit de dissabte, i ja ha marcat les tres ''línies vermelles'' que Joan Puigcercós exposarà al president de la Generalitat, José Montilla. Aquestes ''línies vermelles'', traçades amb un ''retolador molt gruixut'', passen per ''preservar i potenciar'' el model lingüístic a l'escola, pactar un ''bon model de finançament'' i preveure un escenari davant d'una eventual sentència desfavorable del Tribunal Constitucional (TC) de l'Estatut, buscant una resposta ''contundent i unitària''. Abans de veure's amb Montilla, Puigcercós vol fer-ho les pròximes hores amb Carod-Rovira.

Conscient que, del congrés, han rebut ''un mandat de més exigència'' i de ''tenir un perfil i un contorn més nítid i marcat al Govern'', Ridao ha explicat quines han de ser les ''línies vermelles'' que ERC creu que l'executiu català no ha de traspassar. Ara bé, el secretari general també ha remarcat que ''no hi ha la voluntat de trencar aquest Govern''.

El president i secretari general del partit han posat ja deures als nous membres de l'Executiva que facin un ''balanç'' de ''la feina i l'executòria del Govern i del pacte d'Entesa'', que serveixi de preparació per a una reunió de Joan Puigcercós amb el president de la Generalitat, José Montilla, que encara no té data fixada. El nou secretari general, Joan Ridao, espera que es pugui celebrar en els propers dies, previsiblement a finals de mes. Posteriorment. Puigcercós també voldrà trobar-se amb Joan Saura i Artur Mas.

Ridao 160608 CATr En tot cas, Ridao ha dit que prèviament a aquesta reunió, Puigcercós vol mantenir una reunió amb el vicepresident del Govern i ja expresident d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, el ''màxim referent institucional del partit al Govern''. Una trobada que Ridao ha dit que ''probablement'' se celebrarà aquest dimarts, per buscar una ''fórmula d'entesa i complicitat'' i mecanismes de ''coordinació''.

ERC ha fixat les seves tres ''línies vermelles'' que considera que el Govern no ha de traspassar. En primer lloc, ''preservar i potenciar l'actual model lingüístic a l'escola catalana'', és a dir, la immersió lingüística, i garantir el català com a ''llengua vehicular''. Una qüestió que ERC veu en entredit si s'aplica la tercera hora de castellà. Ridao ha apostat per fer una ''potent llei d'educació que blindi el sistema educatiu'' i les competències de la Generalitat en aquest àmbit.

La segona ''línia vermella'' passa pel finançament, amb l'objectiu d'aconseguir un ''molt bon model''. ERC ha assegurat que estaran amatents amb la negociació i que el partit ha de ''tenir una posició pròpia i fixar alguns objectius perquè prosperi amb èxit''. ''ERC ha de ser exigent i mirar de ser garant que l'acord sigui positiu'', ha alertat Ridao.

Finalment, la tercera línia passa per preveure un escenari davant d'una eventual sentència del Constitucional que pugui ser adversa per a l'Estatut. Ridao ha remarcat la necessitat d'aconseguir una resposta ''unitària'' i ''contundent'' davant d'aquesta possibilitat i creu que ERC ha de poder parlar tant amb la resta de forces polítiques com també amb entitats i plataformes de la societat civil per aconseguir-la.

VilaWeb/ElPunt: La nova executiva d'ERC fixa les línies vermelles per continuar al govern

Els pantans que proveeixen d'aigua Barcelona han triplicat la seva capacitat en un mes i ja estan al 65,28%

Els cinc pantans del sistema Ter-Llobregat, que proveeixen 5,5 milions d'habitants de la gran àrea de Barcelona, estan avui al 65,28% de la seva capacitat, gairebé 10 punts més que fa un any, encara que el govern català manté restriccions a l'ús d'aigua potable.

Les pluges persistents, que es resisteixen a abandonar Catalunya, han deixat de moment els embassaments del Ter-Llobregat, els més fràgils fa només dos mesos, amb 399,53 hm³ d'aigua, quan fa un any emmagatzemaven 345,01 hm³. Amb dos mesos gairebé han triplicat l'aigua emmagatzemada (el 7 d'abril estaven al 21%).

En percentatges, els pantans de Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç estan avui al 65,28%, mentre que en aquest mateix dia del 2007 estaven al 56,37%. La xifra actual d'aigua embassada està ja molt a prop de la mitjana dels últims cinc anys (67,46%).

Les pluges han omplert en especial el pantà de Sau, en què ja només és visible la punta del campanar de l'antiga població submergida sota les aigües i que ja està al 83,87% de la seva capacitat, i el de la Baells, que està al 95,47%. Sant Ponç està al 73,90%; la Llosa del Cavall, al 49,27%, i Susqueda, al 42,50%.

En els casos de Sau i la Baells, el nivell actual és molt superior la mitjana dels últims deu anys, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

El conjunt dels embassaments de les conques internes de Catalunya disposen de 432,64 hm³ d'aigua emmagatzemada, xifra que representa un 62,30%, mentre que a principis d'abril estaven al 21%.

Els pantans catalans de la conca de l'Ebre registren també nivells alts: el de Rialb, 63, 93%; el d'Oliana, 92,97%, i el de Riba-roja d'Ebre, 96,87%.

Els membres fundadors de la PDD acusen alguns sectors de voler controlar la plataforma i advoquen per la seva 'independència ideològica i econòmica'

Els membres fundadors de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) han acusat aquest diumenge a algunes entitats i persones incorporades recentment a la plataforma 'd'ingerències i ànsies de control' i han advocat per la 'independència ideològica i econòmica' de la plataforma. Segons ha explicat a l'ACN la portaveu de la PDD, Elisenda Romeu, al voltant del 40% dels assistents a l'assemblea organitzativa que tenia lloc avui a Girona l'han abandonat després de mostrar el seu desacord amb l'ordre del dia, i ha denunciat que des que es va saber de la seva celebració, 'determinats sectors han començat a fer venir socis per decantar la PDD per un camí que les entitats fundadores no hi estem d'acord'.

VilaWeb/ElPunt: Divisió dins la plataforma Pel Dret de Decidir

Ausàs diu que en un any Esquerra tindrà una Executiva Nacional amb presència de les diferents sensibilitats

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha dit aquest diumenge a Tàrrega que ERC tindrà en el termini d'un any una Executiva Nacional 'que tingui en compte les diferents sensibilitats' per tal d'afrontar i 'encarrilar' els projectes de partit. Ausàs s'ha manifestat molt satisfet del congrés del partit i considera que el sistema d'elecció directa aplicada per ERC ha de ser una forma d'elecció per a totes les formacions polítiques. Ausàs es va traslladar ahir migdia a Tàrrega per inaugurar les noves piscines municipals, on ha dit que aquestes són una eina d'integració i cohesió socials dels veïns.

L’Acadèmia francesa ataca les llengües "regionals": Us sona ?

En un gest sense precedents, l’Acadèmia Francesa va exigir ahir la retirada de l’esmena constitucional, aprovada al maig per la cambra baixa del Parlament, per la qual es reconeixen les llengües minoritàries –com el català, el basc, l’occità i el bretó–, ja que, a parer seu, “atempta contra la identitat nacional”.

“Des de fa més de cinc segles, la llengua francesa ha forjat França. En justa correspondència, la nostra Constitució ha reconegut, al seu article 2, aquesta evidència: «La llengua de la República és el francès»”, declaren els acadèmics en la seva inusual declaració.

“Ara bé, el 22 de maig passat, els diputats van votar un text les conseqüències del qual atempten contra la identitat nacional. Han demanat que s’afegeixi a la Constitució, a l’article 1 [...]: «Les llengües regionals pertanyen al patrimoni » de França”, segueix el text de protesta.

L’Acadèmia, que vetlla per l’ús i la projecció del francès, demana “la retirada d’aquest text, les excel·lents intencions del qual es poden expressar i s’han d’expressar a qualsevol lloc, però no a la Constitució”. Els acadèmics critiquen la prioritat atorgada a les llengües regionals, reconegudes ara a l’article primer de la Constitució, mentre que el francès segueix relegat al segon.

lo carrer del riu: L'estat Francès reconeixerà el català com a llengua regional

Flog.cat: el Fotolog en català

Fotolog és el lloc web de publicació de fotografies més gran del món, amb més de 18 milions d'usuaris, dedicat a blogs fotogràfics. El passat 1 de juny es va presentar una nova pàgina www.flog.cat que pretén reunir a tots els usuaris catalanoparlants de Fotolog.

Flog.cat reclama el dret d'incloure el català com una llengua més. La pàgina, que presenta una campanya on-line, acull un manifest en el qual els usuaris exposen, entre altres coses, que "a l'estat espanyol, el Principat és a la primera posició de fotologs existents, seguit del País Valencià".

Pep: Sempre hem cregut amb tu !!!

Guardiola s'acomiada del filial aconseguint l'ascens a Segona B

Pep Guardiola, que la temporada que ve entrenarà al primer equip del Barça, ha tancat la seva etapa com a tècnic del filial complint amb l'objectiu que s'havia proposat a principi de temporada: aconseguir l'ascens a Segona B.

Un gol de Victor Vázquez quan s'estava arribant al final de la primera part ha segellat la victòria del Barça B davant el Barbastre (1-0), al qual ja havia guanyat en l'anada per 0-2, i l'anhelat ascens a la divisió de bronze del futbol espanyol.

Guardiola ha posat el colofó a la temporada del seu debut com a tècnic i ho ha fet amb una nova victòria, davant 10.000 espectadors, al Miniestadi, que aquest any s'ha convertit en un feu inexpugnable per als rivals del Barça.

Amb només un any d'experiència a la banqueta, l'entrenador català ha aconseguit fer campió del seu grup de Tercera Divisió el filial i l'ascens de categoria, cosa que li permetrà agafar les regnes del primer equip amb l'aval de la seva breu però exitosa gestió en les categories inferiors.

Després de complir el seu objectiu, Guardiola podrà per fi centrar tots els seus esforços a planificar la pròxima campanya i dissenyar, al costat del secretari tècnic, Aitor 'Txiki' Begiristain, un Barça competitiu, cosa que ja ha estat fent les darreres setmanes, encara que no a plena dedicació.

El de Santpedor va signar fa uns dies un contracte per dos anys com a tècnic del primer equip i demà serà presentat oficialment en roda de premsa.