lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de juny, 2008

La nova direcció d'ERC marca tres ''línies vermelles'' al govern que Puigcercós exposarà a Montilla

Puigcercós 160608 RAC1 La nova Executiva Nacional d'ERC s'ha reunit aquest dilluns per primera vegada, després del congrés del partit de dissabte, i ja ha marcat les tres ''línies vermelles'' que Joan Puigcercós exposarà al president de la Generalitat, José Montilla. Aquestes ''línies vermelles'', traçades amb un ''retolador molt gruixut'', passen per ''preservar i potenciar'' el model lingüístic a l'escola, pactar un ''bon model de finançament'' i preveure un escenari davant d'una eventual sentència desfavorable del Tribunal Constitucional (TC) de l'Estatut, buscant una resposta ''contundent i unitària''. Abans de veure's amb Montilla, Puigcercós vol fer-ho les pròximes hores amb Carod-Rovira.

Conscient que, del congrés, han rebut ''un mandat de més exigència'' i de ''tenir un perfil i un contorn més nítid i marcat al Govern'', Ridao ha explicat quines han de ser les ''línies vermelles'' que ERC creu que l'executiu català no ha de traspassar. Ara bé, el secretari general també ha remarcat que ''no hi ha la voluntat de trencar aquest Govern''.

El president i secretari general del partit han posat ja deures als nous membres de l'Executiva que facin un ''balanç'' de ''la feina i l'executòria del Govern i del pacte d'Entesa'', que serveixi de preparació per a una reunió de Joan Puigcercós amb el president de la Generalitat, José Montilla, que encara no té data fixada. El nou secretari general, Joan Ridao, espera que es pugui celebrar en els propers dies, previsiblement a finals de mes. Posteriorment. Puigcercós també voldrà trobar-se amb Joan Saura i Artur Mas.

Ridao 160608 CATr En tot cas, Ridao ha dit que prèviament a aquesta reunió, Puigcercós vol mantenir una reunió amb el vicepresident del Govern i ja expresident d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, el ''màxim referent institucional del partit al Govern''. Una trobada que Ridao ha dit que ''probablement'' se celebrarà aquest dimarts, per buscar una ''fórmula d'entesa i complicitat'' i mecanismes de ''coordinació''.

ERC ha fixat les seves tres ''línies vermelles'' que considera que el Govern no ha de traspassar. En primer lloc, ''preservar i potenciar l'actual model lingüístic a l'escola catalana'', és a dir, la immersió lingüística, i garantir el català com a ''llengua vehicular''. Una qüestió que ERC veu en entredit si s'aplica la tercera hora de castellà. Ridao ha apostat per fer una ''potent llei d'educació que blindi el sistema educatiu'' i les competències de la Generalitat en aquest àmbit.

La segona ''línia vermella'' passa pel finançament, amb l'objectiu d'aconseguir un ''molt bon model''. ERC ha assegurat que estaran amatents amb la negociació i que el partit ha de ''tenir una posició pròpia i fixar alguns objectius perquè prosperi amb èxit''. ''ERC ha de ser exigent i mirar de ser garant que l'acord sigui positiu'', ha alertat Ridao.

Finalment, la tercera línia passa per preveure un escenari davant d'una eventual sentència del Constitucional que pugui ser adversa per a l'Estatut. Ridao ha remarcat la necessitat d'aconseguir una resposta ''unitària'' i ''contundent'' davant d'aquesta possibilitat i creu que ERC ha de poder parlar tant amb la resta de forces polítiques com també amb entitats i plataformes de la societat civil per aconseguir-la.

VilaWeb/ElPunt: La nova executiva d'ERC fixa les línies vermelles per continuar al govern