lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de juny, 2010

La CANC desconfia del possible acord entre el PSOE i el PP per decidir on va el magatzem nuclear

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) no vol que l'anunci d'un possible acord entre el PSOE i el PP per decidir l'emplaçament del magatzem puga desmobilitzar els partits, les institucions i els col·lectius socials que s'oposen a la candidatura d'Ascó. El portaveu de la CANC, Sergi Saladié, va assenyalar ahir que desconfien que el pacte d'Estat en energia puga fer ajornar la decisió sobre el magatzem nuclear més enllà de l'estiu, i que esperaran novetats fins al 30 de juliol.

«La posició del territori i del conjunt de Catalunya en contra de la instal·lació del cementiri nuclear ha de ser clara i inequívoca». En aquest sentit, la coordinadora no pensa variar ni un dels actes reivindicatius que tenia programats. Per començar, el 2 de juliol ha convocat una cercavila de protesta fins a les seus de la Cambra de Comerç de Reus i de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC), que començarà a la sis de la tarda a la plaça de Prim de Reus. Tot i que l'acord entre el PSOE i el PP sembla que faria ajornar la decisió sobre el magatzem nuclear fins després de les eleccions catalanes, la CANC encara sospita que podria fer-se pública el 30 de juliol. «Ja sabíem que es traurien alguna cosa de la màniga per no aprovar-ho ara i donar-nos un mes de temps per mobilitzar-nos», va valorar Saladié.

BLOC DE PERE MUÑOZ: MTC: ACORDS, DUBTES I ACLARIMENTS

Enrenou polític arreu de l'Estat espanyol

El portaveu de la CANC, Sergi Saladié, prefereix mantenir-se alerta i no creu que un possible ajornament de la decisió sobre l'MTC fins després de les eleccions catalanes puga perjudicar la candidatura d'Ascó. Al contrari, opina que el PSOE i el PP poden pactar que el magatzem s'instal·le a Ascó i deixar que el nou govern català –potser a les mans de CiU– s'encarregui de gestionar la polèmica durant quatre anys. En canvi, altres veus indiquen que la nova estratègia nuclear dels dos partits majoritaris beneficiarà la candidatura de Zarra, ja que la Generalitat Valenciana, governada pel PP, no s'ha manifestat en contra de l'arribada de l'MTC al seu territori. De fet, el magatzem nuclear també s'hauria allunyat de Castella i Lleó, ja que el rebuig del seu parlament a l'MTC s'ha desvinculat de la petició perquè es puga allargar la vida útil de la central nuclear de Garoña. Tot i això, els socialistes d'aquesta comunitat, que són contraris a l'arribada del magatzem nuclear, han acusat el govern autonòmic del PP d'estar jugant a dues bandes. Mentrestant, a Castella-la Manxa s'ha desfermat una polèmica entre el PSOE, que governa la regió, i el PP, que controla els ajuntaments de Yebra (Guadalajara) i Villar de Cañas (Conca). De fet, a Villar de Cañas, el seu alcalde ja va celebrar ahir l'acord entre socialistes i populars per decidir on es farà el magatzem nuclear, i va assenyalar que l'anunci definitiu es podria fer públic el 2 de juliol. Mentrestant, la plataforma contra la instal·lació del cementiri nuclear a Conca presentava 2.000 signatures contra el projecte. Per la seua banda, Greenpeace va afirmar que el procés per decidir l'MTC ha estat «fosc» i «una presa de pèl».

Ridao reclama a Mas que doni «explicacions satisfactòries» sobre les comissions del Cas Palau

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Ridao, ha assenyalat que «hores d'ara el senyor Mas hauria de donar explicacions satisfactòries» sobre les presumptes comissions que la Fundació Trias Fargas, vinculada a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) hauria rebut del Palau de la Música.

Ho ha dit en referència a una informació publicada aquest dissabte al diari El Periódico, on s'explica que nous documents del cas apunten a comissions del 4% per obres públiques, així com desviaments de diners a la fundació. «El president Maragall es va quedar curt quan va dir que el problema era el 3%, perquè sembla que el problema és el 4%'», ha ironitzat. elPeriódico: Millet demanava el 4% per obra pública de CiU

directe.cat: PSC, ERC, ICV i PP demanen a Mas que expliqui si hi ha hagut connivència entre CDC i el Palau

El previsible recurs de Zapatero deixa en l'aire la IP pel referèndum oficial

L'Estat té l'última paraula per donar llum verda a un referèndum via llei de consultes, però sembla que davant l'independentisme català vol estalviar-se-la. José Luis Rodríguez Zapatero pretén evitar el xoc polític –la lluita de sobiranies entre el Parlament català i l'espanyol– i per això hauria començat a posar traves jurídiques a la iniciativa popular (IP) sobiranista: –veu dubtes competencials en els articles de l'1 al 30 i del 43 al 45 de la llei de consultes– per treure-li el paraigua legal. Com a molt tard, si esgota el termini i no hi ha un acord previ amb el govern català, l'executiu espanyol presentaria un recurs d'inconstitucionalitat al desembre i es decretaria automàticament la suspensió de la llei.

Davant d'aquest escenari, López Tena, Uriel Bertran i la resta de la comissió promotora de la IP fan una crida per “seguir exercint els drets de la llei vigent” i sumar la “màxima força” en forma de signatures.

El calendari per començar la recollida de firmes està pendent del dictamen consultiu del Consell de Garanties Estatutàries i els posteriors tràmits davant la Junta Electoral Central, a Madrid, que haurà de validar el model de plec i segellar les butlletes. Tot i ser una qüestió formal, és una incògnita perquè no hi ha precedents. En tot cas, la previsió és iniciar la recollida de signatures a principis de setembre.

Si fos així i s'esgotessin els sis mesos de negociacions entre els dos governs, els promotors de la IP confien a obtenir moltes més que les 220.000 firmes necessàries abans que el previsible recurs aturi el referèndum

L'Estatut entra al corredor de la mort

Dilluns començarà la retallada per blocs 'Votació i resolució de la norma'. Aquest és un dels punts de l'ordre del dia que consta a la convocatòria del ple que la presidenta del Tribunal Constitucional espanyol (TC), María Emilia Casas, ha enviat als magistrats per citar-los aquest dilluns. Un cop rebutjats els recursos de súplica de la Generalitat i el Parlament contra la seva decisió de no declarar-se incompetents i mantenir apartat Pérez Tremps, Casas sondejarà els suports que obté la seva ponència i els magistrats iniciaran, probablement el mateix dilluns, la votació bloc a bloc, article per article i precepte per precepte que posarà punt i final a dos anys i mig de deliberacions. És un dir.

Salmond defensa la importància de les reivindicacions econòmiques en el debat sobre la independència

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, considera que en moments de dificultats econòmiques com l'actual és el seu 'deure' com a polític exigir màxims poders fiscals per Edimburg. Salmond ha assegurat en una entrevista al diari britànic 'The Times' que el govern ha de fer campanya 'pel que és bo per Escòcia' i 'per la independència'. En aquest sentit, Salmond ha admès que 'el centre de gravetat actual en la política escocesa no és la independència', sinó el debat econòmic. Amb tot, ha reiterat que la política independentista del seu partit no fa 'marxa enrere', sinó que es concreta en explicar als ciutadans 'com canviar les circumstàncies' per 'incrementar els ingressos i rebaixar les despeses'.

Les elèctriques es van aliar amb Indústria contra les renovables

Les empreses acullen de mala gana el pacte entre el PP i el Govern central. El sector creu que el magatzem de residus nuclears anirà a València o Castella i Lleó El principi d'acord en matèria energètica entre el Govern central i el PP ha generat una onada d'«incertesa i malestar» en el sector. A més de per la suspensió de la pujada de la tarifa, les grans elèctriques estan molt enfadades perquè l'Executiu ha ajornat la retallada de les primes a les renovables que havia d'aprovar abans de l'1 de juliol.

Sobretot perquè el Ministeri d'Indústria va demanar fa temps a les principals companyies del sector que «pressionessin» públicament perquè es rebaixessin els incentius a l'energia solar, particularment a la fotovoltaica. Així ho van confirmar ahir diverses fonts empresarials, que van puntualitzar que ja ho estaven fent abans de rebre la petició pel seu propi interès.

El Ministeri ho va negar. Té el mateix sentit, va argumentar, que dir que Indústria impulsa les renovables per atacar les hidroelèctriques i les nuclears, que les companyies verdes consideren amortitzades.

El cert, en qualsevol cas, és que l'expansió de les renovables resta pes a energies tradicionals que són clau en els resultats de les grans elèctriques. Indústria també està interessada a acotar-les, ja que estima que les primes estan generant una bombolla (van arribar als 6.200 milions el 2009).

Aquest volum, defensa Indústria, provoca un desequilibri en el pes de les diferents fonts en la producció elèctrica. I eixampla el ja per si mateix enorme dèficit de la tarifa (diferència entre els costos del sistema i els ingressos de les elèctriques), que podria superar els 20.000 milions d'euros al final d'aquest any.

Indústria ja havia ultimat un acord amb el sector eòlic i el de l'energia solar tèrmica. Segons fonts del sector, fins i tot hi havia un esborrany de nota de premsa conjunta. A l'Executiu li faltava arribar a un acord amb les fotovoltaiques, encara que pensava aprovar la retallada de les primes amb acord o sense. El pacte amb el PP ho ha paralitzat tot. L'altra gran decisió que s'esperava per a aquests dies però que ha quedat ajornada sine die és la ubicació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. L'Executiu i el PP han acordat consensuar la decisió. En el sector es considera que aquest pacte afavoreix Zarra (València), ja que el Govern autonòmic de la comunitat, del PP, ha estat l'ú nic que no s'ha oposat a acollir la instal·lació.

També podria beneficiar Santervás de Campos i Melgar de Arriba (Valladolid) o Congosto de Valdavia (Palència). La situació, en aquest cas, és més complexa, ja que la Junta de Castella i Lleó ha condicionat el seu suport al fet que el Govern revoqui el tancament de la central nuclear de Garoña (Burgos).

El líder del PP, Mariano Rajoy, va condicionar ahir el seu suport a un pacte d'Estat a l'anul·lació de la decisió, l'ampliació de la vida útil de les centrals, i fins i tot al permís de construir noves plantes. La vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, va criticar que s'imposin «condicions tan radicals» per al pacte. «No és un bon símptoma» sobre les seves intencions, va afirmar.

Ascó II finalitza la 19a recàrrega de combustible i se sincronitza a la xarxa elèctrica

Vinga, a fer més merda !!! Si no sabeu què fer amb la merda, no cagueu !!! La segona unitat de la central nuclear d'Ascó (Ribera d'Ebre) s'ha sincronitzat aquest dissabte a la matinada a la xarxa elèctrica un cop finalitzats els treballs de la 19a recàrrega de combustible de la planta. Ascó II, que inicia així un nou cicle d'operació de 18 mesos, es va desconnectar de la xarxa elèctrica el passat 8 de maig per començar els treballs corresponents a aquesta 19a recàrrega i executar, amb resultats satisfactoris, je, je, unes 10.000 ordres de treball que han consistit en la inspecció dels generadors de vapor, la renovació de 64 dels 157 elements combustibles del nucli del reactor, la inspecció de la turbina d'alta pressió i la revisió i manteniment del sistema d'instrumentació nuclear. Tot molt ben explicat. Enterats?

Per portar a terme totes les intervencions planificades en la central, ha calgut que més de 1.000 empleats de companyies auxiliars s'afegissin als professionals d'ANAV i d'empreses col·laboradores que hi treballen habitualment. Ara s'expliquen les 4.227 signatures que van recollir. Segur que encara se'ls va escaquejar algú !!!

Avui: La central Ascó II se sincronitza a la xarxa i inicia un altre cicle d'operació de 18 mesos