lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 d’octubre, 2009

Joan Puigcercós: "Abans que ser president de la Generalitat, voldria que Catalunya fos independent"

El president d'ERC, Joan Puigcercós, serà proclamat oficialment candidat d'Esquerra a la presidència de la Generalitat aquest cap de setmana durant el consell nacional que se celebra a Núria. En una entrevista a TV3, el líder d'ERC ha assegurat que "abans de ser president de la Generalitat, voldria que Catalunya fos independent"

Per celebrar el nomenament oficial com a cap de llista a les pròximes eleccions catalanes, Puigcercós pujarà aquest diumenge al Puigmal. Pel president d'ERC, aquesta excursió al cim més alt de la Vall de Núria és una manera simbòlica de transmetre l'esforç que representa per a qualsevol persona aconseguir un objectiu. Per Puigcercós, fer el cim significa aconseguir la llibertat, és a dir, assolir la independència de Catalunya.

El líder d'ERC ha tret importància a la presència de Joan Laporta aquest dijous en l'acte d'homenatge al president Lluís Companys, i ha recordat que cada any Esquerra convida alguna personalitat a pujar a Montjuïc en la marxa de torxes. També ha assegurat que no li consta que Laporta vulgui renunciar abans d'hora a deixar la presidència del Barça per començar una carrera política.

Sobre el cas Millet i els diners rebuts per la Fundació Trias Fargas, vinculada a CiU, Puigcercós ha assegurat que "s'ha d'acabar amb les donacions anònimes a les fundacions".

Puigcercós també ha tornat a parlar de Josep-Lluís Carod-Rovira, de qui ha dit que compta per al futur d'ERC. VilaWeb: Esquerra solemnitza a Núria la candidatura de Puigcercós

Xoc frontal entre partits i plataformes per l'organització de les consultes

La cohesió entre els diversos sectors implicats en l'organització de les consultes d'autodeterminació que es preparen en una vuitantena de pobles de Catalunya està en perill greu. El conficte, un xoc frontal entre els representants de partits i càrrecs electes i les plataformes ciutadanes, s'arrossega des de fa quinze dies ha esclatat del tot aquest divendres, arran d'un article publicat a l'AVUI per Alfons López Tena.

El text –que rectifica unes declaracions anteriors contra Reagrupament al Canal Taronja de Vicacusa les plataformes d'haver "dinamitat" el procés en trencar "unilateralment" un acord assolit anteriorment amb el sector liderat per Òmnium Cultural i Decidim.cat, assemblea d'alcaldes i regidors sobiranistes i encapçalat per l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega –proper a ICV– i el tinent d'alcalde de Sant Llorenç Savall Marc Sanglas –secretari de política municipal d'ERC.

López Tena, militant de CDC i exvocal del Consell General del Poder Judicial i un dels principals assessors de la consulta d'Arenys de Munt, qualifica de "tòxiques" les plataformes, assegura que l'han "enganyat una vegada però no tindran una nova oportunitat de fer-ho". I reivindica la necessitat que els càrrecs electes tinguin un paper en el procés. "Calen també uns alcaldes i regidors impulsant activament i treballant per la consulta", afirma.

Alfons López Tena: Consultes dinamitades (Avui)

PSOE i PSC prefereixen entendre's amb PNB i CC per a tirar endavant els pressupostos estatals

PNB i Coalició Canària tornen a fer de mamporreros, però no ho fan de franc!!! El PSOE i el PSC han anunciat que aprovaran els pressupostos generals de l'estat (PGE) del 2010 amb els vots favorables del PNB i Coalició Canària. Tots quatre sumaran 177 vots, garantint així la majora necessària perquè superin el tràmit parlamentari. PSOE i PSC, doncs, han considerat innecessari mirar d'entendre's amb CiU, ERC o ICV per aprovar el principal projecte de llei en matèria econòmica de l'any. A primera hora del matí, el portaveu del PSC a Madrid, Francesc Vallès, encara havia demanat a ERC i ICV que retiressin les esmenes a la totalitat que han presentat i que sumessin els seus vots als del PSOE i PSC per a aprovar els comptes de la ministra Salgado.

A canvi del vot del PNB favorable als pressupostos estatals, el govern espanyol aprovarà un blindatge del concert econòmic basc, retornarà a la diputació d'Àlaba (governada pel PNB) 546 milions en concepte d'IVA i impulsarà la transferència de la gestió de les polítiques actives.

Coalició Canària ha aconseguit que el govern espanyol tingui 'molt en compte' la crítica situació econòmica de l'arxipèlag a l'hora de distribuir els pressupostos. Concretament, hi aportarà més diners per a infraestructures, ajudes a menors no acompanyats i plans específics de foment de l'ocupació.

VilaWeb: Zapatero s'assegura l'aprovació dels pressupostos amb el vot a favor del PNB i de CC

Avui: Zapatero salva els pressupostos de l'Estat de 2010 amb el suport del PNB i Coalició Canària

eMaragall acusa el PP d'anar contra la realitat d'un país

Els populars han presentat un recurs d'inconstitucionalitat sobre la LEC El conseller d'Educació, eMaragall, ha dit que l'actitud del PP, que avui ha presentat un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), negava 'a Catalunya el seu dret a existir' i l'ha acusat de voler fer marxa enrere 'cap a la pre-democràcia'. El PP ha recorregut davant del tribunal alguns aspectes lingüístics i curriculars de la LEC en considerar que van en contra de la constitució espanyol.

El recurs està firmat per cinquanta diputats del grup parlamentari del Congrés, el nombre necessari de diputats perquè s'admeti a tràmit la petició. Si el Constitucional accepta el recurs contra la LEC se sumarà al recurs contra l'estatut que el PP va presenta ja fa més des tres anys.

elPeriódico: El PP recorre la llei catalana d'educació davant el Constitucional perquè "limita" els drets lingüístics

Escola Valenciana inicia una campanya per promoure l'ús del valencià al carrer

Escola Valenciana posa en marxa la campanya 'Parla'm en valencià' que té per objectiu donar a conèixer a la societat valenciana l'existència d'un servei gratuït anomenat Voluntariat pel Valencià. Aquest servei va ser creat per Escola Valenciana l'any 2005 per a posar en contacte persones valencianoparlants amb gent que vol soltar-se a parlar en valencià i així crear parelles lingüístiques que queden per a xarrar en valencià davant d'un café, fent una passejada o compartint aficions. Fins ara ja hi han participat més de 3.500 parelles i el servei està establert a prop de 70 poblacions valencianes.

Alex Salmond: 'Escòcia es troba en un procés irreversible d'independència'

El primer ministre escocès ho diu en la conferència inaugural del 75è congrés de l'SNP El primer ministre escocès i president del partit nacionalista d'Escòcia (SNP), Alex Salmond, ha dit avui en la conferència inaugural del 75è congrés del seu partit que Escòcia viu un procés irreversible d'independència. Salmon va presentar fa un mes el programa legislatiu que incloïa un referèndum va demanar el suport dels parlamentaris escocesos per aprovar-lo. De fet, el liberdemòcrates van dir fa dos dies, per primera vegada, que ja no tancaven la porta al referèndum.

L'escenari per a la consulta semblava inicialment complicat, perquè l'SNP governa en minoria i la resta de partits havien dit que no hi donarien suport. El canvi d'actitud dels liberaldemòcrates, però, podria facilitar que s'aprovés la llei que permeti la consulta ara que falten només uns mesos per a les eleccions al Parlament i que la convocatòria del referèndum té cada cop més suport popular. Amb els vots dels liberaldemòcrates (16) i el suport dels dos diputats dels verds, l'SNP (47) en tindria prou per aprovar la llei que permetria fer el referèndum, previst per l'any que ve.

'Els partits londinencs ja no poden mantenir el refús al dret de la gent de triar el futur per a Escòcia en un referèndum', ha dit Salmond, que ha afegit: 'Si aquests partits no donen el vot a la gent, la gent no els donarà a ells el vot'. Avui: Salmond troba "irreversible" el camí cap a la independència

Finlàndia converteix la banda ampla en un dret legal

A partir del juliol del 2010 tots els habitants de Finlàndia tindran el dret de contractar una connexió a internet no inferior a 1 Mbps, segons una disposició del Ministeri de Transports i Comunicacions. És, doncs, el primer país que garanteix per llei l'accés a la banda ampla. Per un altre cantó, el Ministeri d'Indústria espanyol ha obert una consulta pública sobre la possibilitat de convertir la banda ampla en un servei universal.

De fet, el govern finlandès ja va acordar que a partir del 2015 fos un dret legal la connexió de 100 Mbps, una velocitat gairebé impensable al nostre país. Per això, la disposició del Ministeri de Transports es considera un pas previ.

Recordem, en tot cas, que el juny d'enguany el Tribunal Suprem francès sentencià que l'accés a internet era un dret bàsic.