lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de març, 2010

Ascó, aquesta tarda

Activistes de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) i partidaris de la ubicació a Ascó del MTC de residus nuclears s'han concentrat aquest dimarts a la tarda a Ascó per expressar el seu posicionament sobre el cementiri nuclear. Els partidaris del MTC -catorze veïns de la comarca- i un centenar d'opositors han mostrat pancartes davant de l'Ajuntament d'Ascó, on s'està fent una reunió de l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) en què participen els alcaldes de la zona nuclear d'Ascó. Partidaris i detractors del MTC s'han escridassat, tot i que les concentracions han transcorregut sense incidents (no per falta de ganes!). Mentre que els detractors del cementiri nuclear han cridat consignes com 'L'alcalde d'Ascó, de cap al reactor', 'Catalunya diu que no' o 'No teniu vergonya', els partidaris han respost 'La Ribera diu que sí'. Les dues concentracions han coincidit cara a cara i, tot i els insults d'alguns manifestants, la sang no ha arribat al riu. El portaveu de la CANC, Sergi Saladié, ha justificat la concentració a Ascó argumentant que els actes de l'AMAC 'tenen un punt de clandestinitat i de provocació, veient que al territori no hi ha consens' a favor del MTC. Saladié ha recordat que set dels tretze municipis de l'àrea nuclear d'Ascó s'han posicionat en contra del MTC, així com ha destacat que una enquesta feta per un gabinet sociològic ha conclòs que 'només el 17% de la població de l'àrea d'Ascó estaria a favor del cementiri nuclear'. 'És evident que no hi ha consens i esperem que això es posi de manifest a la reunió de l'AMAC', ha afegit. Per la seva banda, el portaveu del grup veïnal de la Ribera d'Ebre a favor del MTC, Manel Mellado, ha manifestat que el MTC 'no perjudicarà la zona' i 'generarà molts llocs de treball en una comarca que té 1.300 aturats'. Segons ha recordat Mellado, a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona hi ha tres centrals nuclears i els residus de Vandellòs I, de manera que 'tenim el 50% dels residus nuclears de l'Estat i és molt hipòcrita enviar-los a un altre lloc, cal ser solidaris'. El portaveu dels partidaris també ha destacat que 'a la Ribera d'Ebre la majoria de gent vol que el MTC es posi a Ascó', tot i que 'fins ara ningú s'havia atrevit a dir-ho'. 'Els que diuen que no només ho diuen perquè ara ve una campanya electoral i és el que han de dir', ha ressaltat.

El govern ignora la petició de l'alcalde d'Ascó de comparèixer al Parlament

El govern català ha ignorat la petició de l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal (CiU), de comparèixer al Parlament per argumentar la seva decisió de presentar la candidatura a acollir el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC), on es dipositaran els residus de les centrals nuclears espanyoles.

Així ho han denunciat avui fonts municipals, que afirmen que el tripartit ha ignorat la carta que el consistori va entrar en el registre del Parlament el 2 de febrer passat reclamant al seu president, Ernest Benach, poder comparèixer en seu parlamentària.

Aquestes fonts han lamentat que no s'escolti la versió del municipi abans que els grups del govern –PSC, ERC i ICV-EUiA– presentin dijous que ve, dia 11, una nova resolució contra la ubicació d'un magatzem de residus nuclears a Ascó.

En la carta de demanda per comparèixer, l'alcalde d'Ascó recorda al tripartit que la decisió de construir un magatzem d'aquestes característiques va ser instada per tots els grups polítics del Congrés del diputats, per unanimitat, al desembre de 2004.

A més, recorda que, durant l'any 2008, es van mantenir reunions amb tots els partits per acreditar "la nostra lleialtat institucional cap al Parlament de Catalunya, a través dels seus representants".

L'alcalde d'Ascó destaca que actualment en les piscines i magatzems provisionals de les centrals nuclears espanyoles es troben emmagatzemades 3.700 tones d'urani i altres substàncies radioactives, de les quals un terç són a Catalunya. Aquests residus, en el cas de les centrals d'Ascó i Vandellòs, "estan emmagatzemats en sistemes humits (piscines) que necessiten l'acció de l'home de forma permanent per mantenir les condicions mínimes de seguretat", alerta.

S'obre el període d'al·legacions al cementiri nuclear amb un candidat menys

Des d'ahir i durant un període de vint dies hàbils, els municipis, les comunitats autònomes i les entitats interessades ja poden presentar les al·legacions al procés d'emplaçament del magatzem temporal centralitzat al qual aspira Ascó. El municipi de la Ribera competirà amb set candidats, però té un rival menys, ja que, segons el Ministeri d'Indústria, Torrubia de Soria quedarà exclòs de l'elecció perquè el seu terme municipal està catalogat com a zona d'especial protecció d'aus (ZEPA) dins la Xarxa Natura 2000. No obstant això, la designació d'àrees excloses encara no és definitiva perquè és obert el període d'al·legacions. Quan acabi el termini, la comissió interministerial que dirigeix el procés anunciarà els exclosos. L'informe que s'elaborarà en l'última fase ja assenyalarà un possible emplaçament i serà enviat al govern espanyol, perquè l'aprovi el Consell de Ministres.

La Galeria Tomàs March acollirà l'exposició censurada per la Diputació de València

La Unió de Periodistes Valencians traslladrà a la galeria Tomàs March de València l'exposició 'Fragments d'un any-Imatges 2009', que inclou les fotografies censurades per la Diputació de València. La inauguració serà dijous a les 12 del migdia. Avui, uns cinc centenars de persones s'han concentrat aquest migdia a les portes del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) en suport a Romà de la Calle, que va dimitir ahir per l'escàndol de les fotografies censurades. Treballadors del museu, representants de sindicats, partits polítics, associacions i periodistes han fet costat a un emocionat de la Calle. A la concentració s'han escoltat crits a favor de la llibertat d'expressió i demamant la dimissió de Rus. L'aparició de Romà de la Calle entre els manifestants ha provocat una onada d'aplaudiments que han durant minuts. Desbordat per una quantitat d'assistents que no esperava l'exdirector del museu ha fet una crida a la llibertat d'expressió i ha defensat el paper de la imatge en la creació de la història. Per demà s'ha convocat una nova concentració de protesta a les 19.30 a la porta de la Diputació de València en favor de la llibertat d'expressió i per a demanar la dimissió d'Alfonso Rus.

Irlanda del Nord recupera les competències en Justícia i Interior i tanca l'últim capítol del procés cap a l'autogovern

Jornada històrica aquest dimarts a l'Assamblea d'Irlanda del Nord. Els diputats han votat a favor del pacte entre el Sinn Féin i el Partit Unionista Demòcrata (DUP) per la transferència de les competències en Justícia i Interior de Londres cap a Belfast. Els poders se cediran oficialment el 12 d'abril, i signifiquen el pas final del procés de pau i del retorn de l'autogovern a Irlanda del Nord. El Partit Unionista de l'Ulster (UUP), que va liderar el país durant els anys de violència, ha votat en contra de la mesura, en una decisió que situa per primera vegada als considerats unionistes moderats de l'UUP com els opositors de l'autogovern, un paper fins no fa massa atribuït al DUP.

Amadeu Casellas surt de presó després de 24 anys

El pres Amadeu Casellas ha sortit cap a l'una del migdia d'aquest dimarts de la presó de Girona, després de 24 anys de reclusió des de finals dels anys 70. El seu empresonament ha provocat en els últims anys nombroses mostres de solidaritat de sectors anarquistes que denunciaven que Casellas era un pres polític i que el còmput de les seves penes era erroni, mentre que ell va seguir diverses vagues de fam. Finalment, s'ha pogut aplicar a Casellas una doctrina del Tribunal Constitucional espanyol que li ha permès sortir en llibertat avui mateix i no el 2016 com fins ara estava previst. Malgrat tot, el pres ha estat a la presó vuit anys més del compte segons el nou còmput del TC.

VilaWeb: Amadeu Casellas surt de la presó