lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de març, 2010

El govern ignora la petició de l'alcalde d'Ascó de comparèixer al Parlament

El govern català ha ignorat la petició de l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal (CiU), de comparèixer al Parlament per argumentar la seva decisió de presentar la candidatura a acollir el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC), on es dipositaran els residus de les centrals nuclears espanyoles.

Així ho han denunciat avui fonts municipals, que afirmen que el tripartit ha ignorat la carta que el consistori va entrar en el registre del Parlament el 2 de febrer passat reclamant al seu president, Ernest Benach, poder comparèixer en seu parlamentària.

Aquestes fonts han lamentat que no s'escolti la versió del municipi abans que els grups del govern –PSC, ERC i ICV-EUiA– presentin dijous que ve, dia 11, una nova resolució contra la ubicació d'un magatzem de residus nuclears a Ascó.

En la carta de demanda per comparèixer, l'alcalde d'Ascó recorda al tripartit que la decisió de construir un magatzem d'aquestes característiques va ser instada per tots els grups polítics del Congrés del diputats, per unanimitat, al desembre de 2004.

A més, recorda que, durant l'any 2008, es van mantenir reunions amb tots els partits per acreditar "la nostra lleialtat institucional cap al Parlament de Catalunya, a través dels seus representants".

L'alcalde d'Ascó destaca que actualment en les piscines i magatzems provisionals de les centrals nuclears espanyoles es troben emmagatzemades 3.700 tones d'urani i altres substàncies radioactives, de les quals un terç són a Catalunya. Aquests residus, en el cas de les centrals d'Ascó i Vandellòs, "estan emmagatzemats en sistemes humits (piscines) que necessiten l'acció de l'home de forma permanent per mantenir les condicions mínimes de seguretat", alerta.