lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 d’abril, 2008

Barça 0 - Espanyol 0

Puyal 190408 Ha centrat Iniesta de manera senzilla, però eficaç, ha saltat Etoo per rematar de cap, però no hi ha arribat. I Kameni s'ha aixecat per agafar la pilota amb elegància i solvència. Així, en una de les jugades finals del derbi, ha quedat retratat el partit. El Barça ha volgut guanyar i fins i tot ho podia haver fet, però ha topat amb un porter, el de l'Espanyol, a qui no se li han doblegat les mans en una nit tempestuosa, amb l'àrbitre repartint targetes grogues com qui regala caramels a la porta d'un col·legi. I l'empat final no ha valgut a cap del dos. Al Barça gens; a l'Espanyol, una mica. Ni amb Messi. Ni amb Iniesta. Ni amb Bojan. Ni amb Etoo, que ha tingut multitud d'ocasions i no n'ha encertat cap. Han estat 90 minuts i no han marcat ni un sol gol. Podrien haver estat tota la nit disparant i no marcar mai. El Barça ha perdut l'àngel del gol. I així, és clar, és realment impossible guanyar els partits com ha quedat demostrat a les dues últimes cites al Camp Nou: 0-0 contra el Getafe i 0-0 contra l'Espanyol. Al principi, qualsevol similitud amb un derbi ha resultat pura coincidència. Un nyap de partit els primers 20 minuts. No ha millorat gaire després, això és cert, però, almenys, s'ha vist alguna cosa. Venint del no-res, una mica sembla una immensitat. Han estat alguna cosa les ocasions de Gudjohnsen, imprecís l'islandès, el xut que ha repel·lit el travesser de Zambrotta, atrevit l'italià, o el cop de cap de Xavi, intel·ligent com sempre el centrecampista. Tot això ha passat tot just en tres minuts, mentre Valverde, el tècnic de l'Espanyol, es desesperava per la candidesa i innocència dels seus jugadors, que amb prou feines han espantat Valdés, el meta blaugrana, amb un parell de xuts des de fora de l'àrea. FOTOGALERIA SPORT: Les millors fotos del partit. És un dir.

Manolo Tomàs: Els traïdors sempre són els del govern

El portaveu de la PDE acusa el tripartit d'haver traït i utilitzat la gent de l'Ebre i fa una crida a la societat ebrenca perquè «faça pinya» en defensa del riu i del Delta independentment de quina siga la seua ideologia política. Per avui a les 8 hi ha convocada una assemblea a Tortosa -La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) s'ha reactivat i està buscant el suport de la resta d'organitzacions ecologistes del país per lluitar contra el transvasament de l'Ebre a Barcelona, però sembla que l'escenari és molt diferent del 2001 quan el PP va presentar un transvasament de 1.050 hectòmetres cúbics anuals. Ara s'està parlant de només 50 hectòmetres i a més en una situació d'«emergència nacional». Per què tanta indignació a l'Ebre?

-«Perquè ha tornat l'amenaça del transvasament i ho ha fet envoltat de falsedats i mentides i proposat per uns partits polítics que tenien signat un compromís amb la gent de les Terres de l'Ebre de no fer-lo. A més després d'aquest transvasament en vindran d'altres també petits i la pressió final sobre el riu Ebre acabarà sent la mateixa. L'única diferència és que amb el PP i CiU teníem tota la informació i vam poder muntar la nostra estratègia en contra. Per això van perdre. Ara tot està confús. No hi ha transparència informativa. Ens han aïllat políticament i ens han apartat dels científics, algun dia se sabrà per què.»

-Considera que la situació de sequera i d'emergència a l'àrea metropolitana de Barcelona és falsa?

-« La sequera és real però les solucions que proposen són falses. Estratègicament han agreujat aquesta situació de sequera just després de les eleccions generals i a tres anys de les properes eleccions catalanes. A més estan utilitzant els mateixos arguments que quan el minitransvasament a Tarragona apel·lant a criteris de solidaritat entre territoris i donant a entendre que aquí som egoistes. És una política de manipulació que ja feia Goebbels quan els nazis.»

-I quines serien, segons vostè, les possibles solucions?

-«La creació de bancs d'aigua per comprar els drets als regants de la conca del Llobregat, millorar l'eficiència en el sistema d'abastament urbà i instal·lar una depuradora de butxaca per depurar les aigües dels aqüífers del Barcelonès. Els recursos els tenen. No és necessari espoliar-los de l'Ebre.»

-S'esperaven els esdeveniments fulgurants de les últimes setmanes. Primer la proposta del transvasament del Segre, després la desautorització de l'Estat, finalment la proposta de la interconnexió?

-«Sabíem que tard o d'hora acabarien ficant la mà a l'Ebre, però no ens esperàvem aquesta estratègia militar que han fet servir de marejar la perdiu. A més estan utilitzant el mateix argument que l'antic ministre d'Agricultura del PP Arias Cañete. Ho faran per collons i per afavorir una regió, l'àrea metropolitana de Barcelona, on van guanyar.»

-Però els governs català i estatal han insistit molt en el fet que la interconnexió serà temporal i només es farà servir si el Parlament decreta l'estat de sequera i si el Consell de Ministres ho avala.

-«La canonada és permanent, llavors tot depèn de la fe. Ens hem de creure que una canonada que val 180 milions d'euros només la utilitzaran fins al maig del 2009? I menys quan s'acaba d'aprovar el nou pla territorial de l'àrea de Barcelona que preveu doblar la seua superfície urbanitzable.»

-El govern també destaca molt les polítiques d'estalvi que s'han fet els últims anys. Creu que són certes?

-Sí, però estratègicament no s'ha planificat bé. S'han fet polítiques locals i descoordinades d'estalvi i reutilització mentre per una altra banda es promovien grans regadius, i no s'ha limitat el creixement urbanístic.»

-Se senten traïts pels polítics del PSC, ERC i ICV que fa quatre anys els van donar suport en la lluita contra el transvasament?

-«No només han traït la Plataforma sinó que han utilitzat la gent de les Terres de l'Ebre i una vegada al poder se n'han burlat. Els traïdors sempre són els que estan al govern. Aquesta és la setena proposta de transvasament de l'Ebre que es fa i com sempre es presenta coincidint amb la segona legislatura del partit que quan estava a l'oposició s'hi oposava. El 1993 xiulàvem els socialistes i molts dels manifestants eren del PP. El 2001, el contrari. Per primer cop ara es dóna la circumstància que tots els partits polítics de l'arc parlamentari han donat suport alguna vegada a un transvasament.»

-Com valora les reaccions dels polítics del tripartit ebrenc? ERC, que amenaça de dimitir i no ho fa. ICV, que diu que estriparà els carnets si el seu partit no surt del govern, i el PSC, que justifica la interconnexió?

-«Els enemics del territori són els que defensen les posicions favorables al transvasament, per això reclamem als ciutadans i polítics ebrencs que posen per damunt de la seua ideologia la defensa del riu. No es pot criminalitzar els alcaldes que han donat suport a la PDE perquè són dels partits que ara governen. Acceptem la seua ajuda i els encoratgem a ser valents.»

-I què me'n diu, de la posició del govern ebrenc?

-«Toni Espanya [director territorial d'Agricultura] està preparant el transvasament de l'Ebre cap al País Valencià a través del canal de regadiu Xerta-Sénia. Víctor Gimeno està camuflat. On és el responsable territorial de Medi Ambient defensant la integritat del riu Ebre i el seu Delta? i Lluís Salvadó [delegat del govern], crèiem que hauria de tindre una posició més ferma, tot i que em consta que fa el que pot. I no sóc d'ERC.»

-A l'assemblea d'avui demanaran que roden caps?

-«Oficialment no demanarem la dimissió de ningú del territori però sí la dels consellers Baltasar i Llena i d'algú més.»

-Es creuen la posició dels regants del Delta que per primera vegada s'oposen a vendre les seues concessions?

-«És una posició històrica i els encoratgem a mantenir-la.»

-A diferència del 2001 ara no tenen el suport dels científics de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua (FNCA) que avalen la interconnexió, això els resta credibilitat?

-«S'ha produït un divorci entre la societat civil i la Fundació. Científics com Pedro Arrojo o Narcís Prat s'han convertit en un mer consulting dels governs estatal i català i ens sentim abandonats per la Fundació davant d'un govern que té molts dels seus científics com a assessors. Només puc dir que sortiran altres científics.»

-Tenen por escènica a l'assemblea d'aquesta nit?

-«No. La Plataforma no hi té res a perdre, el territori, sí. El que és clar és que organitzarem mobilitzacions més grans o més menudes segons el suport social que tinguem avui.»

-Creu que amb la fusió dels ministeris d'Agricultura i Medi Ambient ha canviat la posició antitransvasament del govern estatal?

-«La ministra Elena Espinosa s'estrena amb el primer dels tres transvasaments de l'Ebre que anunciarà. Després vindran el de Castelló a través del Xerta-Sénia i un altre a Barcelona a través del canal Segarra-Garrigues. S'ha inaugurat una etapa favorable als transvasaments optant per una política expansiva de l'aigua. Ha guanyat l'agricultura al medi ambient. El missatge és clar.»

VilaWeb/ElPunt: El decret per transvasar l'Ebre permet a la Generalitat adquirir drets de reg al Segre

Avui: L'Ebre se subleva

Un tren amb 650 persones per commemorar la Batalla d'Almansa

El tren Jaume I sortirà de Barcelona el dia 26 d'abril amb 650 persones per anar a commemorar a Alacant, la Batalla d'Almansa, la derrota del Regne de València davant les tropes de Felip V. La Federació Llull vol repetir amb aquesta nova iniciativa la bona assistència de l'any passat, en què centenars de persones d'arreu del territori van anar al País Valencià per celebrar la diada amb els autobusos organitzats per Òmnium Cultural.

L'objectiu d'impulsar aquest tren és, segons expliquen els organitzadors, aconseguir "fer visible la cohesió del territoris de parla catalana; seguir demanant la llibertat d'expressió i les emissions de TVC al País Valencià; i mobilitzar-se perquè a la segona ciutat més gran del País Valencià, com és Alacant, l'ús del català és minoritari".

La Federació Llull està formada per Òmnium Cultural, l'Obra Cultural Balear i l'Acció Cultural del País Valencià i té com a objectiu, des de la seva fundació el 1990, coordinar el treball de les tres institucions a favor de la llengua i la cultura catalanes.

La Diada del País Valencià commemora la Batalla d'Almansa, que va tenir lloc el 25 d'abril de 1707. Les celebracions aquest any, però, s'organitzen el dissabte 26 d'abril a Alacant, amb una manifestació que portarà per lema Alacant, sí i un concert a la platja del Postiguet amb els grups Betagarri, Antònia Font, La Gossa Sorda i Mugroman.

Segons explica la Federació Llull en un comunicat, el tren que viatjarà des de Barcelona a Alacant pren el nom de Jaume I (rei d'Aragó, de Mallorca i de València) en motiu "dels 800 anys del seu naixement i perquè representa la unió dels tres territoris que participen en aquesta jornada".

El tren sortirà des de l'Estació de Sants a les 10h del dissabte 26 d'abril i farà parades a Tarragona, Castelló i València per recollir altres participants.

La central d'Ascó demana disculpes

L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) va disculpar-se ahir davant els alcaldes dels 13 municipis de l'àrea més pròxima a la planta on el novembre passat es va produir l'emissió de partícules contaminades a l'exterior. El director general de l'ANAV, Enrique Bordiu, i el nou director del complex nuclear d'Ascó, César Candás, van explicar als alcaldes, segons van manifestar aquests, que van subestimar «la sensibilitat» social sobre l'incident i la repercussió mediàtica que s'ha generat per la «confusió» en la interpretació de les dades. Els directius de l'ANAV també van insistir en la «poca rellevància radiològica» de la fuita per a la salut de les persones i el medi ambient. A més, es van comprometre amb «la transparència com un valor estratègic» i van negar que hi hagués la voluntat d'amagar informació. «Ha estat una mica el de sempre», va explicar l'alcalde de Riba-roja d'Ebre, José Luis Aparicio, que va qualificar de «normals» les destitucions a la direcció d'Ascó i «la pèrdua de credibilitat que serà molt difícil de recuperar». Aparicio va donar un marge de confiança al nou director en afirmar: «Ens hem de felicitar que finalment es posi en pràctica aquesta transparència que reclamem des de 1985», i va reptar l'ANAV a fer-la efectiva. També va referir-se a la necessitat de disposar de l'informe final de la central i del CSN per treure conclusions definitives.

Respecte a les dades demanades pels alcaldes, el portaveu de l'ANAV, Eugeni Vives, va explicar que «la informació s'ha anat obtenint pas a pas» i que s'ha comunicat al CSN un cop validats els resultats amb tres mètodes de laboratori. «En cap moment hi ha hagut la voluntat d'amagar informació», va assegurar. En aquest sentit va avançar que s'ha trobat una altra partícula radioactiva, a la mateixa zona que les anteriors, i que se'n continuaran trobant més. Va recordar que el sistema de ventilació del magatzem de combustible, que acaba a la xemeneia que es va convertir en el focus emissor en aspirar les partícules, «està aturat» i que per tant «no surten més partícules». L'aparició de més contaminació s'explica, segons Vives, per les diferències en tre el mètode de recerca de «sintonia grossa» i el de «sintonia fina», més sensible. Per motius de «responsabilitat social» i per evitar que es repeteixi un incident similar l'ANAV estudia canvis en els protocols d'actuació amb un equip independent d'experts estatals i estrangers i està fent l'estudi «causa-arrel» per lliurar-lo al CSN a finals de juny.

El cap de l'oposició de l'Ajuntament asconenc, l'exalcalde independent Antoni Casanova, va criticar la gestió de l'alcalde, Rafael Vidal (CiU), que governa amb el PSC. El regidor socialista Josep Martínez, en canvi, va donar suport a Vidal. Segons Casanova l'alcalde hauria d'assumir responsabilitats polítiques. En aquest sentit va comparar l'actitud de Vidal amb la de l'exdirector de la central, que va presentar la dimissió abans de ser destituït.

elPeriódico: Els tècnics troben una altra partícula radioactiva a Ascó 1

Avui: Encara ara es troben noves partícules radioactives a Ascó

Bloc de Pere Muñoz: DE SORPRESA EN SORPRESA

Ridao i Benach aposten perquè la direcció d'ERC inclogui totes les corrents del partit

El candidat a la secretaria general d'ERC Joan Ridao i el candidat a president Ernest Benach han coincidit en demanar aquest divendres que després del congrés del partit d'aquest estiu l'executiva del partit estigui integrada per representants de les diferents sensibilitats d'Esquerra. Ridao aposta perquè tots els corrents estiguin representades a l'executiu "en proporció a la seva representativitat real". El candidat a la presidència, Ernest Benach, aposta pel "màxim consens possible".

El candidat a la secretaria general de Gent d'Esquerra, Joan Ridao, ha afirmat aquest divendres que la seva candidatura aposta per "la necessitat que en la futura direcció del partit hi sigui tothom i que totes les sensibilitats que avui s'expressen a dins d'Esquerra hi estiguin en proporció a la seva representativitat real".

Ridao ha fet aquestes declaracions després d'una trobada amb periodistes, junt amb el candidat a la presidència del partit, Joan Puigcercós. Ridao ha manifestat que "cal operar un canvi de cultura política i que les decisions de cara el futur les haurà de prendre la direcció del partit tenint en compte les diferents sensibilitats". Benach 180408 COMr

Benach, en declaracions a COMRàdio, "l'endemà del congrés d'Esquerra tothom ha de ser essencialment militant d'ERC, sense cap mena d'etiqueta". A més, ha reiterat la necessitat de constituir una executiva de consens entre les diferents candidatures que es presenten per renovar la direcció del partit. "Qui guanyi haurà de ser molt generós, però qui perdi, també", ha remarcat.

Així mateix, Ridao ha declarat que "qualsevol acord possible de cara al futur si ERC té la possibilitat de ser en el pròxim govern de Catalunya està condicionada a aconseguir el concert econòmic entre el 2010 i el 2014". En aquest sentit, ha destacat que aquesta legislatura es planteja una millora de l'actual sistema de finançament, però, ha situat de cara al 2010 "la consecució d'aquest concert econòmic".