lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 d’abril, 2008

Un tren amb 650 persones per commemorar la Batalla d'Almansa

El tren Jaume I sortirà de Barcelona el dia 26 d'abril amb 650 persones per anar a commemorar a Alacant, la Batalla d'Almansa, la derrota del Regne de València davant les tropes de Felip V. La Federació Llull vol repetir amb aquesta nova iniciativa la bona assistència de l'any passat, en què centenars de persones d'arreu del territori van anar al País Valencià per celebrar la diada amb els autobusos organitzats per Òmnium Cultural.

L'objectiu d'impulsar aquest tren és, segons expliquen els organitzadors, aconseguir "fer visible la cohesió del territoris de parla catalana; seguir demanant la llibertat d'expressió i les emissions de TVC al País Valencià; i mobilitzar-se perquè a la segona ciutat més gran del País Valencià, com és Alacant, l'ús del català és minoritari".

La Federació Llull està formada per Òmnium Cultural, l'Obra Cultural Balear i l'Acció Cultural del País Valencià i té com a objectiu, des de la seva fundació el 1990, coordinar el treball de les tres institucions a favor de la llengua i la cultura catalanes.

La Diada del País Valencià commemora la Batalla d'Almansa, que va tenir lloc el 25 d'abril de 1707. Les celebracions aquest any, però, s'organitzen el dissabte 26 d'abril a Alacant, amb una manifestació que portarà per lema Alacant, sí i un concert a la platja del Postiguet amb els grups Betagarri, Antònia Font, La Gossa Sorda i Mugroman.

Segons explica la Federació Llull en un comunicat, el tren que viatjarà des de Barcelona a Alacant pren el nom de Jaume I (rei d'Aragó, de Mallorca i de València) en motiu "dels 800 anys del seu naixement i perquè representa la unió dels tres territoris que participen en aquesta jornada".

El tren sortirà des de l'Estació de Sants a les 10h del dissabte 26 d'abril i farà parades a Tarragona, Castelló i València per recollir altres participants.