lo carrer del riu

lo carrer del riu

29 de març, 2008

Betis 3 - Barça 2 i ara, què ?

Puyal 290308 El Ruiz de Lopera ha vist el Barça de les dues cares. Un de bo, solvent, gairebé pletòric. Però també el pitjor de tots. Un equip desequilibrat, perdut, al qual li flaquegen les cames quan rep la primera bufetada. El Barça s'ha deixat robar la cartera, els tres punts i possiblement la Lliga, si és que alguna vegada ha tingut possibilitats reals de guanyar-la. Pel que s'ha vist aquesta nit al Ruiz de Lopera, per descomptat que no. El Barça ha regalat miserablement un partit que tenia guanyat i no és la primera vegada aquesta temporada, en què ha començat marcant en molts partits per després dilapidar un avantatge preciós. Com aquesta nit. Bojan i Etoo semblava que havien resolt en tot just 16 minuts un partit que els comitès van trigar dues setmanes a decidir on es jugava. L'equip blaugrana, que potser ja s'ha d'oblidat del títol per començar a defensar el segon lloc que dóna accés directe a la Champions, ha tingut una primera part plàcida, tranquil·la. El partit no es jugava a porta tancada, com hauria, però ho semblava. El Barça s'ha apoderat de la pilota, del camp i ha adormit el rival. Tant, que ha acabat adormint-se també ell. I ho ha fet en la segona meitat davant un Betis que en els primers 45 minuts amb prou feines s'havia acostat a l'àrea. Valdés era un espectador, els blaugranes no han fet la primera falta, de Thuram, fins al minut 30 i gairebé l'única aproximació del rival a l'àrea blaugrana ha estat un córner, al minut 40, celebrat per l'afició com si fos mig gol. Doncs aquest Betis tan miserable s'ha menjar el Barça a la segona. En aquests segons 45 minuts s'ha pogut veure tot el que té de dolent l'equip català. No és res nou, és clar, però passen les jornades, la Lliga s'escapa i ningú fa res per arreglar-ho. El Barça no només és capaç de deixar amb una mica d'alè el rival. És tan generós, innocent, que fins i tot li permet ficar-se en el partit.

I el Betis ho ha fet sense estar-se de res, per a bogeria de la seva afició, que es fregava els ulls i no es creia el que estava veient. Els verd-i-blancs han plomat el Barça sense compassió. I han començat de l'única forma que ho podien fer, com ja va advertir Rijkaard el dia abans. Centre a l'àrea i Edu, de cap, escurçava distàncies. El Barça seguia guanyant, cert, però aquest gol ha semblat que valia per dos o per tres. Els que acabarien caient. Tot el control que ha exhibit l'equip blaugrana a la primera meitat s'ha evaporat. Tot allò de bo i exquisit que ha demostrat, s'ha esfumat tristament. S'ha convertit en una caricatura de si mateix i el Betis se n'ha rigut de valent. No ha servit ni que Valdés aturés un penal després d'una altra ingenuïtat d'Abidal. El Barça no només ha sabut treure la ràbia, si és que n'ha tingut mai o sap què és això, després de l'acció del porter, sinó que en la jugada següent, arran d'un córner, Juanito ha afusellat la porteria i empatava el partit. L'equip blaugrana deambulava pel camp. El Betis era un vendaval i el Barça tot un panorama. Rijkaard, dret a la banda, amb prou feines es movia. Era com si seguís donant voltes a una situació que ha viscut moltes vegades i que es repeteix una vegada i una altra. Ni l'entrada de Gudjohnsen i Giovani ha canviat la cara a l'equip. Tot al contrari. Després, una altra vegada Edu (m. 78), n'ha deixat anar una de traca i ha caigut el tercer. Una altra vegada després d'un altre eslàlom, de nou burlant-se de tota la defensa, de tot l'equip, convertit en una pelleringa que deambulava entre els olés de l'afició bètica. Així ha acabat el Barça. Perdut, com ho està la seva estrella, Ronaldinho. Ell no hi era, però és tan culpable com la resta. Ara diran que estan a la Champions, però ja ningú creu en aquest grup. FOTOGALERIA SPORT: Les millors fotos del partit més desastrós

L'Assemblea de Joves de Tarragona treu dels carrers una seixantena de plaques franquistes

L'Assemblea de Joves de Tarragona (AJT) ha portat a terme aquest dissabte una acció de protesta davant la permanència de simbologia franquista pels carrers de la ciutat. El col·lectiu ha tret una seixantena de plaques amb el jou i les fletxes falangistes de l'antic Instituto Nacional de la Vivienda i les ha entregat simbòlicament a l'Ajuntament de Tarragona.

En el lot, també hi han inclòs una placa que fa esment als districtes en què el règim franquista va dividir els barris i una altra amb el nom de la plaça del Rei. Algun veí els ha recriminat la presència d'aquesta darrera placa perquè el monarca fa referència a l'antiga Corona d'Aragó.

En referència a la demarcació de Tarragona, han recordat que encara hi ha casos paradigmàtics de manteniment de símbols feixistes com el monument construït el 1953 per la Diputació de Tarragona al Coll del Moro (Terra Alta) en homenatge a Franco o el monument a la Batalla de l'Ebre de Tortosa, inaugurat pel mateix dictador.

Carod recupera l'èpica amb el 2014

Carod-Rovira 290308 CATr Josep-Lluís Carod-Rovira ha presentat a la Casa Elizalde de Barcelona el seu full de ruta de cara al referèndum del 2014 davant un auditori format per un centenar de persones, entre els quals personalitats del partit com Jordi Portabella, Marina Llançana, Ernest Benach, Carles Bonet i Marta Cid. També hi era present l'independent Joan Manel Tresserras, conseller de Cultura.

Carod ha detallat el full de ruta en un acte en el que ha qualificat la data del 2014 com un "somni" que serà realitat "si el vol una majoria", i ha insistit que el següent pas és el de generar debat amb l'objectiu d'aconseguir, per a la data fixada, "que hi hagi una majoria al Parlament que encarregui al govern la celebració del referèndum".

El bloc d'en Carod: Carod aposta per una Catalunya 'lliure', 'oberta a Europa' i que exerceixi 'el dret a decidir el seu futur'

La PDE rebutja la negociació

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ja té decidit no seure a negociar amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) els diferents projectes que la Generalitat té previstos per garantir l'abastiment a l'àrea metropolitana de Barcelona. El portaveu del moviment social, Manolo Tomàs, va assenyalar que no tindria «cap sentit» acceptar una negociació amb el govern, ara que l'executiu català ja ha decidit, «sense tenir en compte l'opinió de la gent de l'Ebre», fer un transvasament del Segre i altres mesures, com ara aprofitar l'aigua dels pous de Tarragona i Reus, o bé estudiar la interconnexió de xarxes. «Nosaltres no hem volgut contactar amb el govern i pensem que no hem de fer-ho», va dir Tomàs, que va advertir que la posició de la PDE sobre els transvasaments «no canviarà». En aquest sentit, la primera acció serà avui dissabte al mercat de Tortosa, ja que la PDE tornarà a instal·lar-hi una taula per informar els ciutadans sobre les intencions de la Generalitat.

D'altra banda, els postulats de la PDE van rebre ahir el suport de l'associació Els Verds Esquerra Ecologista, que també va afirmar que cal «aturar la segona onada transvasista». De la mateixa manera, la Federació d'Ecologistes de Catalunya també va emetre un comunicat en què rebutja «frontalment» els transvasaments previstos.

Manolo Tomàs: "És el mateix transvasar aigua de l'Ebre que del riu Segre" (Avui)

La cimera de l'aigua es farà però no hi aniran ni Montilla ni Mas

La cimera de l'aigua proposada pel conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, entre el president de la Generalitat i el cap de l'oposició, Artur Mas ha quedat descafeïnada. Poques hores desprès de llençar la proposta, Montilla s'ha desmarcat i més tard ho ha fet el líder de CiU, Artur Mas. Finalment, la reunió es farà dilluns a les tres de la tarda entre el titular de Medi Ambient, Francesc Baltasar i per part de CiU, el portaveu al Parlament, Oriol Pujol i l'exconseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler. En aquesta cimera, que es una primera aproximació entre la federació nacionalista i el govern per arribar a un acord de país, es tractaran les possibles solucions davant la sequera que viu Catalunya, i el controvertit transvasament temporal del riu Segre al Llobregat. Segons fonts del govern català, Montilla prefereix que Baltasar realitzi un primer contacte exploratori amb CiU per conèixer si l'actitud de la federació nacionalista és constructiva i si pensa donar suport al govern català en les mesures necessàries per assegurar l'aigua de boca en la conurbació de Barcelona.

CiU ha estat en tot moment oberta a aquesta reunió, que se celebrarà finalment dilluns a les tres de la tarda i assistiran els dirigents Oriol Pujol i Ramon Espadaler, que han estat molt crítics amb l'estratègia del departament de Medi Ambient pels seus plans per transvasar aigua del Segre fins el punt d'acusar al conseller Baltasar de "covardia", "engany" i "ocultació d'informació". Fonts del govern català, que recorden que la captació temporal d'aigua del Segre no s'haurà de realitzar si s'intensifiquen les pluges, han subratllat que perquè la cimera Montilla-Mas es pugui dur a terme CiU ha de demostrar que té la voluntat d'arribar a acords.

Si CiU està d'acord a pactar mesures, el president català estaria obert a segellar un acord amb Mas i per això ha encarregat a Baltasar una primera reunió preparatòria amb els dirigents nacionalistes.

La parla occidental avança i comença a tindre un lloc a l'escola i als mitjans

Reflexionar sobre la situació del català occidental a l'ensenyament i també als mitjans de comunicació. Aquest és l'objectiu de la I Jornada In Memoriam de Josep Panisello, que es va inaugurar ahir a la sala Jordi Brull de l'Ajuntament de Jesús i que es vol que tinguen continuïtat. S'hi han inscrit 120 persones, majoritàriament alumnes de magisteri del campus de l'Ebre i de filologia de la URV, però també gent d'altres universitats catalanes com la UB, la UAB o la Pompeu Fabra. La jornada organitzada per la URV i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) continuarà avui i constata que l'ús formal de l'occidental no està del tot resolt però s'hi està avançant i guanya presència a les escoles i als mitjans. Així ho certifiquen algunes de les comunicacions presentades. La sala Jordi Brull de la seu administrativa de l'EMD de Jesús va quedar ahir petita per encabir-hi les 150 persones que van assistir a la inauguració de la I Jornada In Memoriam de Josep Panisello. L'acte es va convertir en un emotiu homenatge al que va ser professor de diverses generacions d'ebrencs i autor juntament amb Joan Beltran de la gramàtica i llibre d'exercicis Cruïlla i Aïnes. «La idea de la jornada era commemorar el primer aniversari dels estudis de magisteri del campus de l'Ebre i alhora recordar la figura de Panisello, mort fa dos anys», va explicar el professor del departament de filologia catalana de la URV, Miquel Àngel Pradilla, tot assenyalant que el personatge ha estat «el motiu i l'excusa» per abordar la temàtica de les jornades que van començar ahir i que clouran aquesta tarda.

Sota el lema Llengua i ensenyament: llengua estàndard i variació lingüística, les jornades se centren en la situació del català occidental a l'ensenyament i als mitjans de comunicació des de la doble vessant de la dialectologia i l'estandardització de la llengua. Es partix de la base que l'ús de l'occidental als mitjans de comunicació o a les escoles no s'ha arribat a implantar d'una manera global perquè els mateixos professionals opten per l'oriental perquè a nivell formal està molt més implantat. «El tema del model formal de la llengua occidental a l'aula i als mitjans de comunicació no està resolt i aquestes jornades no el resoldran però ens ajudaran a avançar», diu Pradilla.

VilaWeb

Pasqual Maragall, guardonat amb el premi Català de l'Any 2007

L'expresident de la Generalitat i alcalde de Barcelona durant els Jocs Olímpics del 1992, Pasqual Maragall (Barcelona, 1941), ha estat distingit aquest divendres amb el premi Català de l'Any, guardó promogut per TV3 i El Periódico de Catalunya i que s'atorga per votació popular. Maragall va anunciar l'octubre passat que patia Alzheimer i que centraria els seus esforços en la lluita contra la malaltia. La gala s'ha retransmès en directe per Televisió de Catalunya i l'ha presentat Josep Cuní. En altres edicions han estat distingits amb el Català de l'Any personalitats com el cuiner Ferran Adrià o el cantant Joan Manuel Serrat.

El públic ha valorat de Maragall la seva tasca política, ja que, entre altres, sota el seu mandat, es va aprovar en referèndum del nou Estatut. Nét del poeta Joan Maragall, Pasqual Maragall ha destacat en els darrers temps, però, per la seva vessant humana, des que el 20 d'octubre passat va anunciar que patia Alzheimer. Des de llavors, donar suport a altres afectats va ser el puntal de la lluita contra la malaltia "vam fer els Jocs Olímpics, vam aprovar i referendar l'Estatut, i ara anirem per l'Alhzeimer", va afirmar.