lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de febrer, 2009

El Consell Escolar de Catalunya proposa que la reforma del calendari comenci el curs 2010-2011

El Consell Escolar de Catalunya (CEC) no veu del tot malament la proposta de nou calendari escolar del departament d’Educació de la Generalitat. Demana, però, que s'hi facin modificacions per tal que els canvis acordats s’apliquin a partir del curs 2010-2011, i no del següent, com havia proposat el conseller eMaragall. També demana que Educació consideri la possibilitat d'avançar el curs escolar perquè comenci l'1 de setembre.

Així doncs, el CEC (en què hi ha representació de tota la comunitat educativa: sindicats de mestres, associacions de pares i la patronal de l’escola concertada) accepta el fet que es racionalitzi el calendari escolar, però demana que es tinguin en compte les necessitats de tots els actors implicats, així com les despeses addicionals que suposen els canvis.

L'informe amb aquestes i unes altres propostes del CEC s'enviarà al departament d’Educació en un termini d'una setmana o setmana i mitja. Tot i que l'informe no és pas vinculant, és probable que Educació, que haurà de prendre la decisió definitiva, accepti les propostes.

Segons que preveu la proposta del Conseller eMaragall, les classes començarien el 7 de setembre, els alumnes farien una setmana de vacances al febrer, i no s’aplicaria la jornada intensiva el mes de juny, com es fa ara. A més, el calendari escolar es revisaria cada quatre anys.

CiU assegura que el tripartit no sumaria amb les dades del CEO

Oriol Pujol 260209 CATr El portaveu parlamentari de Convergència i Unió (CiU), Oriol Pujol, ha valorat les dades publicades aquest dijous pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), segons les quals si avui se celebressin eleccions a Catalunya, CiU obtindria el 21,4% dels vots, davant del 21% del PSC. Pujol ha dit que es pot 'afirmar que CiU guanyaria àmpliament i el tripartit no aconseguiria sumar els escons necessaris per governar', ja que els convergents tindrien 56 diputats, PSC entre 35 o 36, ERC 17 o 18, ICV 12, PPC 12 i Ciutadans 2. El portaveu considera que l'oposició 'està connectant amb la ciutadania' mentre que 's'evidencia el gran malestar amb el tripartit'.

Sánchez Cervelló: «A l'Església no li fa bé situar-se al costat d'un partit polític»

«Gran part dels problemes que ha tingut l'Església és que sempre s'ha acostat massa al poder.» Així ho va destacar ahir l'historiador Josep Sánchez Cervelló durant la seva intervenció al congrés Església i Guerra Civil (1936 - 1939). Diversos historiadors i professors d'universitats catalanes i espanyoles hi aborden la qüestió religiosa a l'Espanya de la dècada del 1930, «un tema complex que va dividir la societat i el país fa més de setanta anys». El congrés forma part del programa Només en fa setanta, en commemoració de l'acabament de la Guerra Civil. El professor de la URV Josep Sánchez Cervelló va fer un repàs històric a la situació de l'Església en els anys previs a la Guerra Civil espanyola i, sobretot, a la seva relació amb el poder polític. Des del clima «d'antireligiositat» que es vivia a començament del segle XX al suport que l'Església va donar a la dictadura de Primo de Rivera. «Fins aquest moment, l'Església està preocupada per mantenir les relacions amb el poder i l'allunyament de les classes obreres i els més pobres». Sánchez Cervelló va analitzar després el paper del sector eclesiàstic durant la República i durant la Guerra Civil: «el 90% dels religiosos que van matar en territori republicà van ser executats entre els mesos de juliol i setembre de 1936, una època en què el poder de l'Estat s'havia diluït», va explicar l'historiador. Per ell, són clares algunes de les conclusions que es poden treure després de fer aquest repàs històric: «l'Església no s'ha de posar sempre amb política i viure sempre al costat d'un partit polític. Això no li fa bé, a l'Església.» L'historiador va afegir que «una gran part dels problemes que ha tingut l'Església és que sempre s'acosta massa al poder».