26 de febrer, 2009
Sánchez Cervelló: «A l'Església no li fa bé situar-se al costat d'un partit polític»
«Gran part dels problemes que ha tingut l'Església és que sempre s'ha acostat massa al poder.» Així ho va destacar ahir l'historiador Josep Sánchez Cervelló durant la seva intervenció al congrés Església i Guerra Civil (1936 - 1939). Diversos historiadors i professors d'universitats catalanes i espanyoles hi aborden la qüestió religiosa a l'Espanya de la dècada del 1930, «un tema complex que va dividir la societat i el país fa més de setanta anys». El congrés forma part del programa Només en fa setanta, en commemoració de l'acabament de la Guerra Civil.
El professor de la URV Josep Sánchez Cervelló va fer un repàs històric a la situació de l'Església en els anys previs a la Guerra Civil espanyola i, sobretot, a la seva relació amb el poder polític. Des del clima «d'antireligiositat» que es vivia a començament del segle XX al suport que l'Església va donar a la dictadura de Primo de Rivera. «Fins aquest moment, l'Església està preocupada per mantenir les relacions amb el poder i l'allunyament de les classes obreres i els més pobres».
Sánchez Cervelló va analitzar després el paper del sector eclesiàstic durant la República i durant la Guerra Civil: «el 90% dels religiosos que van matar en territori republicà van ser executats entre els mesos de juliol i setembre de 1936, una època en què el poder de l'Estat s'havia diluït», va explicar l'historiador. Per ell, són clares algunes de les conclusions que es poden treure després de fer aquest repàs històric: «l'Església no s'ha de posar sempre amb política i viure sempre al costat d'un partit polític. Això no li fa bé, a l'Església.» L'historiador va afegir que «una gran part dels problemes que ha tingut l'Església és que sempre s'acosta massa al poder».
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada