lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de desembre, 2008

La decisió del PSC decep els seus socis de govern

La decisió del PSC de votar en favor dels pressupostos de l'estat ha decebut els seus socis de govern. Joan Ridao, secretari general d'ERC, ha dit que 'la deslleialtat institucional del govern espanyol respecte Catalunya' es mereixia el veto als pressupostos' i ha criticat l'incompliment per part del govern espanyol de l'estatut i dels terminis previstos per aprovar el nou sistema de finançament.

ICV ha demanat 'una reflexió conjunta' sobre com 'pressionar' el govern espanyol perquè compleixi l'estatut. El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha criticat que el PSC es 'refugiï' en la disposició addicional tercera de l'estatut o en la por al PP per a justificar el suport als pressupostos. I també ha lamentat que els socialistes 'alimentessin' la idea que podia votar contra els pressupostos. Sense sorpreses, el PSC ha anunciat avui que votarà a favor dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) a través d’una declaració que ha llegit el portaveu del partit, Miquel Iceta, en roda de premsa. Ara bé, també ha advertit que l’any s’ha d’acabar amb un acord que produeixi un nou sistema de finançament que “respecti totalment l’Estatut i sigui just per a Catalunya”. En cas contrari, “les relacions entre PSC i PSOE no tornaran a ser com abans”, adverteix l’esmentada declaració.

ZP: -Ui, quina por que em fas!!!

Avui: El PSC votarà a favor dels pressupostos per "responsabilitat" VilaWeb/ElPunt: El PSC amenaça de canviar la relació amb el PSOE si no hi ha finançament el 2008

Veto a 'Una nació, una selecció'

La Plataforma Pro Seleccions és obligada pels tribunals a no utilitzar en anuncis de TV el lema “Una nació, una selecció”. Nascut arran dels fets de Fresno per donar nom a un grup d’entitats osonenques, l’eslògan ha arrelat a tot el país. El substitut presenta una curiosa ambigüitat. Avui: "Volem patir"

Avui: Pro Seleccions veu en el veto al seu lema un atac a Catalunya com a nació

Alex Salmond: «El futur de Catalunya l'han de decidir els catalans»

El primer ministre independentista d'Escòcia en 300 anys, Alex Salmond, avui fa tres dies que és a Barcelona per reunir-se amb el govern i plantejar estratègies conjuntes dins de la Unió Europea. Salmond (Linlithgow, 1954), que és economista i historiador, va ser un dels diputats del Parlament britànic de Westminster més durs en contra de la participació del Regne Unit a la invasió d'Iraq. Actualment, és el líder del Partit Nacionalista Escocès. En els últims 50 anys, l'SNP –les sigles en anglès– ha passat de ser un partit marginal i sense representació parlamentària a liderar el país cap a la independència. Salmond, precisament, ha proposat un referèndum sobre la independència per a l'any 2010. Avui es reunirà amb el president José Montilla i el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, amb qui, de fet, ja es va entrevistar a Edimburg el mes de gener passat.

Alex Salmond.: «Els ‘premier' britànics han acceptat el dret a decidir d'Escòcia; això no passa a tot arreu»

Avui: Carod estableix diferències entre Catalunya i Escòcia

L'estat ambiental de més de la meitat dels rius catalans és dolent

Catalunya ha d'aprofitar l'avantatge que té respecte d'altres nacions de la península ibèrica per dissenyar estratègies que li permetin fer front als problemes que presenten els rius i els llacs, amb l'objectiu, a mitjà termini, de complir els objectius de la Directiva Marc de l'Aigua (DMA) per al 2015. «Us trobeu en una molt bona situació pel que fa a disponibilitat d'estadístiques, anàlisis i estudis i també pel que fa al debat social», va explicar ahir el president de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua (FNCA), Leandro del Moral, com a conclusió, referida a Catalunya, del VI Congrés Ibèric Sobre Gestió i Planificació de l'Aigua, celebrat aquesta setmana passada. Segons Del Moral, les altres conclusions són aplicables a les diverses conques hidrogràfiques peninsulars.

VilaWeb/ElPunt: Diagnostiquen l'estat de les aigües

Homenatge a Guillem Agulló

Guillem Agulló i Salvador, un jove militant de Maulets de Burjassot (Horta), va ser assassinat d'una ganivetada per un grup de joves d'extrema dreta a Montanejos (Alt Millars), el 12 d'abril de 1993. Quinze anys després la família, els amics i moltíssims col·lectius i entitats continuen mantenint ben viu el record d'Agulló per denunciar amb més força la impunitat amb què ben sovint actuen els grups d'extrema dreta al País Valencià, com es constata al darrer informe Raxen. En el judici del cas, fet a Castelló de la Plana el 1995, el jutge va condemnar Pedro Cuevas, autor confés de la ganivetada, a catorze anys de presó per homicidi, va absoldre la resta del grup i no hi va veure motius polítics. Cuevas, amb tot, només va complir quatre anys de presó i a les municipals del 27 de maig de 2007 es va presentar a les llistes del partit ultradretà Alianza Nacional per Xiva de Bunyol. La Comissió 15 anys sense Guillem Agulló farà demà al Teatre Tívoli de Burjassot un triple homenatge antifeixista, dedicat als maquis de l'Agrupació Guerrillera de Llevant, a la família del jove militant comunista Miquel Grau i a la família de Guillem Agulló.

L'artista alcoià Antoni Miró s'ha sumat a l'homenatge amb el cartell de la campanya, una sèrie numerada de la làmina 'Tornarà al Sud'.

Segons les últimes dades de l'informe Raxen del Moviment contra la Intolerància, el 2007 hi va haver al País Valencià sis-centes agressions amb mòbil feixista o racista. És per això que, sovint des de la societat civil, han aparegut nombroses plataformes i campanyes per denunciar la violència ultradretana i la impunitat amb què de vegades actua. Hi ha l'Acció Popular contra la Impunitat, Antifeixistes.org (amb canal a YouTube) i Antiblavers, a més del Fòrum per la Memòria.

Un periodista iraquià llença les seves sabates contra Bush

És el pitjor insult que pot rebre una persona en el món àrab i el tenien reservat el president dels Estats Units. Un periodista iraquià, enmig d'una roda de premsa, va llançar les seves sabates contra George W. Bush, qui es troba de visita sorpresa a Bagdad. L'agressor va cridar "gos" en àrab i després li va llançar les seves sabates durant una roda de premsa conjunta amb el primer ministre iraquià, Nuri al Maliki. En el món àrab, llençar una sabata a la cara és considerat com un gran despreci i un insult.