lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de juny, 2011

Unes 2.500 persones es manifesten contra les nuclears a Barcelona

Unes 2.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat contra les centrals nuclears a Barcelona, una marxa a la qual s'han adherit un centenar d'entitats i associacions ecologistes i veïnals.

La Plataforma "Tanquem ja les nuclears" ha convocat la manifestació, que ha comptat amb el suport de partits com ICV, EUIA i ERC. Els dirigents d'aquestes formacions, Joan Herrera i Joan Saura, Joan Miralles i Joan Ridao, respectivament, han assistit a la protesta.

Un grup dels acampats a la plaça de Catalunya de Barcelona s'han sumat a la manifestació, on han estat rebuts amb aplaudiments pels participants, en un ambient general festiu.

La manifestació s'ha iniciat al Pla de Palau i s'ha dirigit pel passeig d'Isabel II cap a l'avinguda del Paral·lel, on està situada la seu de l'elèctrica Endesa, que participa en l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs, que gestiona aquestes centrals nuclears.

El portaveu de la Plataforma, Pep Puig, ha indicat als periodistes que es demana el tancament de les nuclears al considerar que són "l'error tecnològic més greu de la humanitat".

"Exigim el seu tancament abans que es produeixi un accident" com el succeït al Japó i perquè Catalunya és un país petit, i si hi hagués un incident greu com a Fukushima, suposaria un "problema de supervivència" perquè l'impacte afectaria molts quilòmetres al voltant de les centrals de Vandellòs i Ascó (Tarragona), ha considerat Puig.

Els indignats donen suport al dret a l'autodeterminació

El manifets dels indignats de la plaça de Catalunya finalment sí inclourà el dret a l'autodeterminació. En l'assemblea de dissabte a la nit s'havia aprovat per majoria absoluta -90 per cent- la inclusió del dret a decidir com a principi bàsic, però la decisió final es va haver d'ajornar fins aquest diumenge després que 40 persones demanessin debatre un altre cop la proposta en la comissió per a l'autodeterminació. La situació va crear certes tensions, especialment entre els grups sobiranistes dels acampats. Alguns fins i tot van marxar de la plaça.

En el debat d'aquesta tarda, que ha durat gairebé una hora -de set a vuit-, els dubtosos i contraris a “reconèixer el dret a l'autodeterminació de tots els pobles del món tal com recull la Carta de les Nacions Unides, i per tant, del poble català” -text que es va aprovar de forma majoritària dissabte- han optant per no vetar la inclusió del dret a decidir en el manifest de l'acampada.