lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 de desembre, 2009

Proposaran al Parlament un referèndum nacional pel 25 d'abril

L'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, ha anunciat aquest vespre juntament amb els resultats de la consulta del 13D, que aquest dilluns un conjunt de persones 'a títol individual' presentaran al Parlament una proposta de llei perquè la cambra convoqui un referèndum sobre la independència de Catalunya per al proper 25 d'abril. Ja que desconeixen quina serà la resposta del Parlament a aquesta proposta, assegura que se seguiran organitzant comissions ciutadanes a tots els municipis que ho sol·licitin per continuar amb les properes onades de consultes el 28 de febrer i el 25 d'abril.

Segons Móra, la 'gent vol que es vertrebi la veu del poble amb accions concretes', i després d'aquesta primera onada de consultes, els impulsors de la proposició al Parlament es veuen 'amb la càrrega moral' de recollir la voluntat del poble català i demanar un referèndum vinculant.

La proposta al Parlament es registrarà demà, i els propers dies es coneixeran els detalls d'aquest possible referèndum, que obligarà els partits catalans a posicionar-se d'una manera clara sobre un referèndum d'independència vinculant.

El 94,7% dels votants vol la independència de Catalunya

El sí a la independència de Catalunya ha guanyat de forma contundent aquest diumenge en les consultes sobre la independència que s'han celebrat a 166 municipis. Segons les dades facilitades per la coordinadora de les consultes, i amb més del 92% escrutat, el 94,71% dels vots s'han decantat pel sí a la independència, davant del 3,53% que hi han votat en contra. Els vots en blanc han estat l'1,76% i els vots nuls, el 0,34%.

Aquests resultats s'han produït amb una participació que frega el 30%, és a dir, uns 200.000 ciutadans dels 700.000 convocats han acudit a les urnes. D'aquesta manera s'ha tancat la primera onada de consultes independentistes que s'ha fet a Catalunya, després de la primera que es va fer al setembre a Arenys de Munt.

VilaWeb: La participació en el referèndum pot haver arribat al 30%, segons les primeres dades

elPeriódico: El 94,7% dels votants vol la independència de Catalunya

LaVanguardia: El 'sí' gana en las consultas soberanistas con el 94,71%

Observadors d'Euskadi, Galícia i la Vall d'Aosta creuen que les consultes són una referent per Europa

Observadors d'Euskadi, Galícia i la Vall d'Aosta italiana han destacat aquest diumenge la 'seriositat i professionalitat' amb què s'estan desenvolupant les consultes d'independència. En una visita als col·legis electorals de Vilanova i la Geltrú, l'expresident de la regió italiana de la Vall d'Aosta, Robert Louvin, ha considerat que les consultes poden acabar esdevenint un 'punt de referència' per al 'futur d ela democràcia europea'. L'exdirigent del BNG i president de la Fundació Galiza Sempre, Xosé Manuel Beiras, veuen en les consultes un 'exercici exemplar de participació democràtica', i l'alcaldessa de Bergara, Agurne Barruso, s'ha mostrat sorpresa amb la mobilització per les consultes.

Per Puigcercós el que sentenciï el TC sobre l'Estatut és 'intranscedent' davant la força de les consultes

El president d'ERC, Joan Puigcercós, considera que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut comença a ser 'gairebé intranscendent'. Pel líder republicà mentre l'Estat considera que aquesta sentència serà el 'punt i final', els catalans han trobat amb les consultes per la independència -promogudes des de 'la base'- una via 'democràtica i cívica' que 'suma i no resta'. Pel candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, les consultes en els 167 municipis són un acte de democràcia 'tant pels partidaris de la independència com de l'autonomia' i un avís pels que pensaven que el procés independentista havia de fer-se amb 'trauma i crispació'.

Romeva demana als catalans que participin "sigui quin sigui el sentit del seu vot"

L'eurodiputat Raül Romeva ha exercit el seu dret a vot al Club Muntanyenc de Sant Cugat del Vallès. Romeva s'ha apropat fins al col·legi electoral quan tot just feia mitja hora que havien obert les portes dels centres electorals.

Romeva ha encoratjat a la ciutadania que participi en aquesta consulta i "s'expressi" sigui quina sigui la seva ideologia. En aquest sentit ha apuntat que és molt important que tots els ciutadans majors de 16 anys que estan cridats a les urnes participin en aquesta consulta per conèixer "l'opinió general d'aquesta ciutadania".

L'eurodiputat ha demanat la participació de tots els habitants dels 166 municipis que avui han de pronunciar-se sobre el dret a la independència de Catalunya.

El diputat ecosocialista ha assegurat que participar en una convocatòria d'aquestes característiques és un fet que s'hauria de valorar "positivament perquè 'estem fent ús d ela democràcia". Romeva ha afegit que votar és exercir un "dret" i alhora un "deure".

Vila d'Abadal: 'Catalunya va ser lliure molts anys. Claríssimament, pot tornar-ho a ser'

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (Unió), ha votat avui a la consulta sobiranista que té lloc a la seva ciutat, i a continuació ha afirmat: 'Sabem que no és determinant, però també sabem que el nostre país va ser lliure molts anys, molts més que els 300 que portem convivint amb els espanyols. Per tant, claríssimament, pot tornar-ho a ser'. Vila d'Abadal esdevé així el dirigent d'Unió que s'expressa amb més claredat a favor de l'autodeterminació de Catalunya.

S'ha mostrat satisfet per com van les votacions, ha agraït el paper dels voluntaris i ha animat als vigatans a què participin: 'Una part de la societat vigatana ha expressat la seva voluntat de ser independents. L'altra part, veurem què fa.'

'Avui s'inicia un procés que, si dura aquest període de democràcia, de ben segur que farà que Catalunya torni a tenir els seus furs, les seves lleis, la sobirania plena. Per això, per a mi és un dia de goig i de molta felicitat', ha reblat.

Salvador Cot: Kaiane, que guapa ets!

Proporcionant a aquestes regions [Catalunya, País Basc, Flandes i Escòcia], sotmeses a forces centrífugues, un marc comú pacificat, l’Europa política els ha permès contemplar una ruptura sense violència. Avui, modificar l’antic traçat de les fronteres ha deixat de ser sinònim de conflicte armat”. Aquest argument –clàssic entre qualsevol dels teòrics de l’independentisme català– no es va pronunciar, ahir, en cap acte de la campanya del 13-D, sinó que ocupava unes ratlles en l’editorial de Le Monde, un dels diaris més influents del món. Així que, ves per on, ha estat la premsa francesa la que ha donat per liquidat –per la via del menysteniment– l’article vuitè de la Constitució espanyola. A Europa, tothom sap que és ridícul pensar que l’exèrcit espanyol pugui tenir com a missió “garantir la sobirania i independència d’Espanya, defensar la seva integritat territorial i l’ordenament constitucional”. I a Brussel·les, París, Berlín o Londres no sembla que els impressionin gaire els magistrats del Tribunal Constitucional.

I Le Monde acaba: “El reconeixement de la independència de Kosovo els ha proporcionat un argument suplementari. No és pas per atzar si Espanya denega a aquesta regió de l’ex-Iugoslàvia el seu nou estatus. Madrid no està lluny de pensar que per jugar amb foc...”

En fi, que el tinent coronel Tejero té 77 anys i es passa el dia pintant marines al seu apartament de Màlaga; la Brunete s’abasteix de tancs alemanys per la via del lloguer i, ahir mateix, Miss Gibraltar, Kaiane Aldorino, va ser elegida Miss Món 2009 davant les barbes –i el biquini– de Patricia Rodríguez Alonjo, la representant espanyola. En definitiva, que el món ha canviat molt i, qui ho sap, potser a Espanya se li ha començat a pondre el sol... per la part de Sant Jaume de Frontanyà.

Berlusconi agredit durant un míting a Milà

El primer ministre italià, Silvio Berluconi ha rebut un cop de puny a la cara durant un míting a Milà organitzat pel seu partit. El primer ministre, que tenia la cara plena de sang, ha estat traslladat a l'hospital. La policia ja ha detingut la persona que suposadament hauria agredit a Berlusconi, un home de 42 anys.

Abans de l'agressió, Berlusconi ha estat insultat amb crits de 'pallasso' i li han demanat la dimissió. El primer ministre italià s'ha mostrat indignat per 'aquesta reacció i ha dit que aquest comportament era una 'vergonya'.