lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de setembre, 2011

No a la renovació del permís de funcionament: TANQUEM ASCÓ!!!

Unes 400 persones van ocupar ahir la Plaça de St Jaume convocades per Tanquem Les Nuclears per demanar que el Govern espanyol no permeti la renovació automàtica de la llicència d'Ascó, i per demanar a la classe política de Catalunya que s'impliqui en aquesta demanda en defensa del medi ambient i la salut de la població.

La concentració responia a la crida pel fet que el proper 1 d'octubre el Govern de l'Estat ha de concedir, o denegar, l'allargament del permís de funcionament de la central nuclear d'Ascó per un període de 10 anys, és a dir, fins al més d'octubre de l'any 2021. L'acte va estar part del la campanya de recollida d'adhesions a un manifest demanant que no s'allargui la llicència a Ascó al que ja han donat suport més de 450 entitats de base. Ascó ha acumulat gairebé un centenar de problemes de funcionament en els darrers 4 anys. El 26 de novembre de 2007 va tenir una fuita massiva de radioactivitat que va contaminar l'entorn, arribant fins la costa. La direcció de la central i el Consell de Seguretat Nuclear (l'organisme que, teòricament, hauria de vetllar per protegir la població dels perills radioactius) van amagar la fuita radioactiva i la contaminació durant més de 4 mesos, fins que l'organització Greenpeace va rebre la denúncia dels propis treballadors d'Ascó i ho va dir públicament.

Ascó ha generat fins l'any 2009, a més del combustible gastat que guarda a les seves piscines, més de 22.000 bidons radioactius d'entre180 i 1300 litres de capacitat. La incineració de bidons com aquests va ser el que va provocar l’accident nuclear de Marcoule, a França. Un accident ple d'interrogants que ha permés descobrir que els residus radioactius també s'incineren, i que una part de la seva radioactivitat es dispersa “legalment” per l'atmosfera.

El TC admet el recurs del govern espanyol contra la llei de l'aranès

No tenen res millor que fer? El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra la llei de l'aranès. L'aplicació de la norma queda en suspens de manera cautelar fins que els magistrats resolguin el recurs en ferm, com passa cada vegada que el TC admet a tràmit un recurs procedent del govern espanyol.

L'executiu de Zapatero entén que una llei aprovada pel Parlament de Catalunya no pot regular l'ús de les llengües cooficials a l'administració general de l'Estat.