lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 de gener, 2010

Oriol Junqueras demana que es retiri la simbologia franquista al Parlament Europeu

Lamenta que 'es recordi de forma tan explícita un règim totalitari com la dictadura feixista' Joan Margarit - Meditació de Vila Joana

L'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, ha presentat aquest dijous una queixa formal al Parlament Europeu per l'exposició d'una Constitució espanyola amb l'àguila, el jou i les fletxes franquistes i el lema 'Una, grande y libre' perquè 'recorda de forma explícita un règim totalitari, una dictadura feixista'.

Per la seva banda, CiU i ICV han anunciat que també demanaran explicacions i el PSC s'ha compromès a reclamar al govern espanyol que retiri la simbologia preconstitucional i enviï a Brussel·les un nou exemplar de la Constitució. Cada estat membre de la UE ha d'oferir a l'Eurocambra una 'obra d'art o objecte que sigui representatiu de la seva vida política, parlamentària o ciutadana' i el 1998 el Congrés dels Diputats va cedir aquesta simbologia franquista.

Avui: Els eurodiputats catalans demanen que es retiri la simbologia franquista del Parlament Europeu

Ausàs: "CiU sembla que hagi descobert avui que Catalunya no és independent"

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha recriminat a CiU la seva posició respecte a la llei de consultes i li ha retret que no se sumin a una proposta "tan important per al país". "Em fa gràcia perquè sembla que CiU hagi descobert avui que Catalunya no és independent", ha declarat Ausàs a Girona l'endemà que s'hagi tancat la ponència parlamentària sense el suport de CiU, que no considera útil la nova llei perquè totes les consultes requeriran l'autorització de l'Estat.

Ausàs ha dit que la llei "no té marxa enrere", que ha de ser una llei "per fer-la servir" i ha convidat CiU a "donar explicacions" de la seva negativa per ser una normativa que "la majoria de la gent veu bé". El conseller ha recordat que aquesta llei permetrà als catalans expressar el seu dret a decidir i ha defensat que es tracta "d'una veritable llei de referèndums".

"Amb l'aprovació immediata del Parlament, malgrat que molts ho posaven en dubte, Catalunya podrà convocar referèndums per preguntar a la ciutadania sobre qualsevol qüestió d'especial transcendència política", ha detallat.

Girona Decideix decidirà dijous vinent si implanta el protocol d'Osona

Després d'intenses negociacions, els impulsors de Girona Decideix i l'equip d'Osona liderat per Alfons López Tena han pactat el protocol organitzatiu que, sobre la base de l'utilitzat a Osona el 13-D, hauria de permetre repetir i millorar la participació rècord registrada en les consultes de la plana de Vic. Segons ha pogut saber directe!cat, aquest protocol s'haurà de debatre amb els voluntaris de Girona Decideix en una convocatòria oberta el proper 21 de gener, i si els resultats d'aquella reunió són favorables, en sorgirà l'equip que coordinarà la consulta a Girona, liderat per Alfons López Tena i l'equip d'Osona Decideix.

Les Corts Valencianes ratifiquen la decretada que deixa sense protecció cultural el barri del Cabanyal

Les Corts Valencianes han convalidat amb els vots favorables del PP el decret-llei aprovat pel govern valencià que deixa de considerar el barri del Cabanyal bé d'interès cultural. Els populars han defensat que l'ordre ministerial que paralitza el projecte urbanístic al barri és un 'atac a les institucions valencianes' i una 'intromissió' en l'autogovern, segons el portaveu del PP, Rafael Blasco. L'oposició ha votat en contra per considerar la decretada 'anticonstitucional', segons el portaveu socialista, Ángel Luna, 'una mostra d'autoritarisme', en opinió de Marga Sanz (EUPV) o 'una fellonia i un atac a la nostra història', ha subratllat la portaveu de Compromís, Mònica Oltra. VilaWeb: Les Corts aproven de continuar l'enderrocament al Cabanyal

La capital d'Haití queda sota les runes

Milers de persones es van despertar ahir als carrers de la capital d'Haití, Port-au-Prince, on van passar la nit, després del fort terratrèmol de 7 graus en l'escala de Richter que va sacsejar el país i que ha causat destrucció i mort en magnituds encara no quantificades. Unes 100.000 persones estaven desaparegudes o atrapades sota les runes dels edificis que es van ensorrar a la capital del país i epicentre del sisme. Els testimonis parlen d'una situació dramàtica per culpa d'un dels pitjors terratrèmols de la història del país. Els danys es deixen veure en tots els edificis de la capital, des de supermercats i hotels fins a institucions, catedrals i hospitals. El departament de Defensa dels Estats Units es plantejava ahir enviar-hi tropes per garantir la seguretat. VilaWeb: L'ajuda humanitària arribada a Haití troba un país devastat

La PDE farà la desena assemblea general el 20 de febrer vinent

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ja ha posat data per a la desena assemblea general del moviment social. Serà el 20 de febrer vinent, segons van anunciar els portaveus de la PDE durant la xerrada informativa sobre la redacció del pla hidrològic de la conca de l'Ebre, una sessió que va tenir lloc dissabte al vespre la Cambra de Comerç de Tortosa. Un dels objectius de l'assemblea serà decidir el calendari de mobilitzacions que es convocaran per defensar el cabal ecològic.

ERC denuncia que Ascó serà una de les candidatures per acollir el cementiri nuclear

ERC ha denunciat que l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) ja ha decidit presentar candidatura de dos municipis per acollir el cementiri de residus nuclear. Segons ha avançat el president de la Federació comarcal d'Esquerra a la Ribera d'Ebre, Josep Maria Sáez, els dos municipis candidats serien Ascó (Ribera d'Ebre) i Yebra (Guadalajara). Amb tot, fonts municipals consultades per l'ACN han deixat clar que l'assemblea general de l'AMAC és qui ha de decidir si presentarà candidats i que ho farà el pròxim 27 de gener. ERC ha exigit a l'alcalde d'Ascó, el convergent Rafel Vidal, que aclareixi si el municipi finalment es presentarà com a candidat a acollir al magatzem de residus, ja que segons fonts republicanes Ascó és el candidat prioritari.

El Punt: ERC sosté que Ascó serà el candidat de l'AMAC per al magatzem de residus nuclears