lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 d’octubre, 2009

Joan Laporta crida a aixecar-se davant qui tracta Catalunya amb intransigència

Joan Laporta 151009 RAC1

El president del Barça, Joan Laporta, ha fet aquest dijous una crida a "aixecar-se" davant "els qui cada dia de l'any tracten Catalunya amb intransigència", i ha deixat clar que, malgrat que se l'ha "intentat fer callar moltes vegades", no pensa fer-ho.

Laporta ha participat a les sis del matí en la tradicional marxa de torxes que cada 15 d'octubre organitza ERC a aquesta hora en el Castell de Montjuïc de Barcelona per recordar l'expresident de la Generalitat republicana Lluís Companys, afusellat en aquest lloc fa avui 69 anys. Laporta ha assegurat que l'afusellament de Companys per part del franquisme "ens exigeix que la nostra acció sigui coherent" amb la identitat nacional catalana "durant la resta de l'any", i ha afegit que el record d'aquell "assassinat" ha de fer que es parli "clar" i es deixi de "tenir por".

"No són moments de tebiesa, sinó de plenitud nacional, de no demanar perdó per aixecar-nos. Són moments d'aixecar-nos davant els qui cada dia de l'any tracten Catalunya amb intransigència. Treballar per la plenitud nacional és tan just com retre homenatge a Companys".

Laporta: 'No són moments de tebiesa ni de demanar perdó per aixecar-nos'(directe.cat)

FOTOGALERIA SPORT: Laporta a l'homenatge a Companys

"No hi haurà cap raó per desistir fins que s'aconsegueixi l'anul·lació d'aquell judici"

Compromís total i màxima solemnitat per anunciar-lo. José Montilla ha llegit aquest dijous un dels seus discursos més inflamats en anunciar que el govern de la Generalitat, en sessió extraordinària, ha acordat "instar la Fiscalia General de l'Estat a plantejar un recurs per a la revisió de la sentència" que va condemnar a mort Lluís Companys. I ha garantit que la gestió no quedarà aquí, sinó que el govern català no s'aturarà fins a aconseguir l'objectiu: una decisió que seria inèdita del Tribunal Suprem.

"No hi haurà cap raó per desistir fins que s'aconsegueixi l'anul·lació d'aquell judici", ha assegurat. "Als qui pensaven que Catalunya desistiria o es resignaria, els hem de dir que encara esperem el darrer gest que el poble de Catalunya reclama", ha advertit. La declaració, amb tots els consellers del govern darrere del president, s'ha fet des de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat i ha estat retransmesa per televisió.

VilaWeb: La Generalitat demana formalment la nul·litat del judici a Companys

Sant Jaume de Frontanyà, el poble més petit de Catalunya, tindrà consulta per la independència

El ple municipal de Sant Jaume de Frontanyà (el Berguedà), el poble més petit de Catalunya, ha acordat donar suport a una consulta independentista. La proposta, impulsada per l’alcaldia, s’ha aprovat per unanimitat dels assistents al ple, que es va celebrar ahir. El ple de Sant Jaume de Frontanyà l’integren 23 persones majors de 18 anys i a la sessió n’hi han assistit la meitat. Un cop aprovada la moció, l’alcalde, Ramon Vilalta (ERC), contactarà amb la plataforma Decidim.cat per trobar els mecanismes que en permetin la celebració, ja que al poble no hi ha cap entitat ni persona que la pugui convocar. Vilalta creu que possiblement la convocatòria s’hagi de fer des d’una entitat de fora del poble.

VilaWeb: Sant Jaume de Frontanyà tindrà consulta sobre la independència

Avui: El PSC tomba la moció de suport a les consultes sobiranistes a Tremp

El govern espanyol reclama als ajuntaments pro consultes sobiranistes còpia dels acords

La caça de bruixes als municipis que han pres acords de suport a les consultes ciutadanes sobiranistes ja ha començat. La Delegació del govern central a Catalunya, a través de les seves subdelegacions provincials, ha iniciat una acció d’estreta vigilància dels municipis que s’han adherit a les iniciatives populars per preguntar als veïns si estan a favor o no de la independència de Catalunya.

Decidim.cat crida tots els ens locals a aprovar mocions a favor de les consultes sobre la independència de Catalunya i a obviar els “intents de posar la por al cos per part dels aparells de l’Estat”. Fins ara, més de vuitanta ens locals ja han aprovat mocions en aquest sentit.

Homenatge als represaliats del franquisme

Uns cinc mil assistents es van aplegar ahir al Palau Sant Jordi per retre homenatge als represaliats del franquisme. 'Poètiques de resistència. Somnis de Llibertat', organitzat pel Memorial Democràtic, va començar amb la lectura de poemes d'autors catalans i va continuar amb l'actuació de Joan Manuel Serrat i Quico Pi de la Serra. L'Orfeó Català, que va tancar l'acte, va ser rebut amb un fort i llarg aplaudiment i crits de Visca l'Orfeó!

Julieta Serrano, Lluís Homar, Carme Sansa, Mercè Sampietro, Juan Diego i Juan Echanove van obrir l'acte amb lectures de poemes de Joan Vinyoli, Joan Oliver, Salvador Espriu, Jaime Gil de Biedma, Manuel Vázquez Montalbán i Joan Brossa. Serrat - Pare

Pi de la Serra - Si els fills de puta volessin no veuriem mai el sol

Serrat i Pi de la Serra van pujar tot seguit a l'escenari entre crits de Visca la República! i van fer emocionar el públic amb cançons, cantades a dues veus, com 'Pare' o 'Si els fills de puta volessin, no veuríem mai el sol'.

El cor de l'Orfeó Català, que ha protagonitzat accions de protesta recents contra la fraudulenta gestió del Palau de la Música i de la Fundació, dirigida per Fèlix Millet, fou especialment corejat, i va tancar l'acte amb la interpretació de 'Què volen aquesta gent' de Maria del Mar Bonet i de 'Al vent' de Raimon.

Avui: Prop de 5.000 persones homenatgen els represaliats pel franquisme al Palau Sant Jordi

L'Ebre, reserva natural del català

El CNL ha organitzat l'exposició itinerant «Xeic!», sobre el català de l'Ebre. Les Terres de l'Ebre són el territori de Catalunya amb el percentatge més alt de persones que tenen el català com a llengua habitual, segons els resultats de l'Enquesta d'usos lingüístics de la població 2008, que ha portat a terme la Generalitat per conèixer la situació de les diferents llengües que conviuen al país. Així, el 72,8% de la població adulta afirma tenir el català com a llengua habitual, un registre molt superior a la mitjana catalana, que segons la mateixa enquesta és del 35,6%. De fet, el català és la llengua majoritària en cinc dels set àmbits territorials de Catalunya, però és a les Terres de l'Ebre on hi ha el percentatge més alt, davant de l'Àmbit de Ponent (65,4%), de l'Alt Pirineu i Aran (60,1%), de les Comarques Centrals (56,7%) i de les Comarques Gironines (50,9%). En el cas de Tarragona i de l'Àmbit Metropolità de Barcelona, el percentatge de persones amb el català com a llengua habitual és molt inferior, entorn del 30% en els dos casos.

ElPunt: «Xeic!, un crit estrany per a tothom»