lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de desembre, 2009

Puigcercós reclama a CiU que no menystingui els seus votants independentistes

El president d'ERC, Joan Puigcercós, va advertir ahir a Convergència i Unió (CiU) que 'no pot posar el cap sota a l'ala' sobre el procés cap a la independència de Catalunya. Va recordar que una 'majoria' dels votants de la coalició van participar diumenge passat en les consultes sobiranistes i que una part vol 'que aquest país sigui independent'. Puigcercós va alertar que CiU 's'equivoca' si vol mantenir una actitud conservadora i 'posicionant-se en una majoria relativa' per fer pactes amb PSC o PP, i li va reclamar que 'compleixi el seu paper històric i esdevingui el centre-dreta independentista'.

Amb un contundent 'el terra s'ha mogut sota els peus de Convergència' Puigcercós va donar l'avís a la coalició de no 'especular' amb l''àmbit independentista i sobiranista'.

Però, en el marc del consell nacional d'Esquerra, Joan Puigcercós també va avisar els socialistes que 'la via autonomista' que defensen és 'morta'. Per això, digué als militants d'ERC que a Catalunya 'o continuem igual dins el marasme autonòmic' o bé 'continuem la nostra tasca per a una sortida clara i nítida per la independència'. 'No ens ho posaran fàcil, però el resultats demostren que l'esquerra independentista existeix', afegí.

esquerra.cat: Puigcercós reclama a CiU que 'esdevingui el centre-dreta independentista'

Benach dubta de la unitat dels partits davant una sentència adversa a l'Estatut

El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, dubta que els partits catalans es mantinguin units davant d'una eventual sentència adversa a l'Estatut del Tribunal Constitucional (TC). Benach ha assegurat que possiblement els partits no seran "responsables, conscients i capaços d'entendre que el país va per davant de l'interès electoral", tot i que considera que "la unitat és allò que dóna força, i és la millor resposta", segons assegura en una entrevista al diari Avui.

Benach considera que l'acord entre les forces polítiques "no s'ha demostrat fins ara" i crida els partits a "fer una autocrítica molt profunda en un moment històric" per a Catalunya.

El republicà assegura que Esquerra "predica" des de fa temps la majoria d'arguments a favor del dret a decidir que ara avancen "a marxes forçades" a la societat civil catalana, encara que assenyala que el partit ha de ser capaç de "evolucionar" en aquesta mateixa direcció i "aprofitar" millor moviments socials com les consultes sobre la independència de Catalunya.

Ernest Benach: “Dubto que amb el TC els partits anteposin el país a l’interès electoral” (Avui)

La consellera Capdevila diu que la Generalitat estudia emprendre accions legals contra Amnistia Internacional

Carme Capdevila ERC 201209 CATinfo

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha dit en una entrevista a Catalunya Informació que la Generalitat valora la possibilitat d'emprendre accions legals contra Amnistia Internacional per la polèmica generada en relació al tracte de menors en el centres de Catalunya.

En aquest sentit, Amnistia va denunciar aquesta setmana a través d'un informe que els menors internats en centres de protecció són víctimes de maltractaments i abusos sexuals.

Capdevila ha assegurat que la Fiscalia ha entrat en aquests centres i "no ha emès mai" cap informe negatiu. "No es pot difondre una mala praxi professional quan tenim milers d'educadors que fan una feina excel·lent a favor de l'atenció als menors en risc social", ha conclòs

Multitudinària manifestació a Bilbao en favor dels processats d'Egunkaria

Milers de persones es van manifestar ahir a la tarda en Bilbao en solidaritat amb els cinc directius del diari en basc Egunkaria detinguts el 2003 després de la clausura del rotatiu ordenada per l'Audiència Nacional espanyola, acusats i processats per la seva presumpta vinculació amb ETA. La manifestació va sortir a les cinc de la tarda de la plaça Aita Donostia de Bilbao rere una pancarta amb el lema Egunkaria lliure! portada, entre altres, pels directius encausats, Martxelo Otamendi, Joan Mari Torrealdai, Iñaki Uria, Iñaki Oleaga i Txema Auzmendi.

També van ser-hi presents el president PNB, Iñigo Urkullu, el viceccordinador d'Aralar, Jon Abril, Pello Urizar, d'EA, i Javier Madrazo i Mikel Arana, d'EB-Bereak. També es van manifestar els exlehendakaris Carlos Garaikoetxea i José Antonio Ardanza, així com membres dels sindicats ELA, LAB, CCOO, ESK, AQUEST-Eilas, EHNE i Hiru, i d'organitzacions culturals. No s'hi va presentar cap representant del PSE.

Urkullu va afirmar que li hagués agradat que els socialistes bascos també haguessin estat presents a la manifestació i que s'acabés 'l'impuls polític' que va portar a actuacions com el tancament d'Egunkaria. Finalment, va subratllar: 'No és acceptable un sistema policial en el qual, després de set anys i sigui quina sigui la sentència, que esperem que sigui absolutòria, el càstig està ja imposat.' Martxelo Otamendi: “Es tractava de donar un ensurt als bascos” (Avui)

L'abolició de les corrides de toros, un procés iniciat fa vint anys a Catalunya

Un degoteig de pronunciaments municipals que Tossa va engegar el 1989 ha recollit l'adhesió de més de setanta municipis i la sensibilitat d'associacions protectores d'animals fins a culminar en la iniciativa legislativa que el Parlament ha acceptat de tramitar.

A l'altra punta de Catalunya, la Fatarella també es va proclamar antitaurina el 2007. Tot i no tenir tradició de correbous, a la seva mateixa comarca de la Terra Alta hi ha Horta de Sant Joan, que sí que celebra les festes amb els bous, que a les veïnes comarques del Baix Ebre i el Montsià són esdeveniments obligats. Carme Pellejà, alcaldessa de la Fatarella, afirma que el seu pronunciament antitaurí no és cap "carta de presentació" del municipi, però sí la reacció a un sentiment "contra el sofriment i la manera de tractar els animals" perquè "una cosa és jugar i una altra fer patir els animals". Carme Pellejà afirma que una cosa és matar animals per menjar, perquè formen part de l'alimentació humana, però que fer-los patir "no és el mateix".

Pellejà afirma que "respectem el que fa cadascú a cada poble, encara que no ho compartim. Tots tenim cultura i tradicions, però no hi combreguem i no volem que determinades coses ens vinguin a casa nostra". A més, creu que alguns costums haurien d'evolucionar per poder-se mantenir.

Més d'una setantena de poblacions catalanes s'han declarat "antitaurines" des que aquest moviment ciutadà va començar a casa nostra, el 1989. La majoria de les vegades aquesta decisió respon a una actitud de respecte pels animals i de rebuig al seu maltractament com a pretext d'un espectacle públic, impulsades des d'associacions protectores d'animals. Algunes veus, tot i que afirmen que prohibir no és la millor opció, constaten que costums i festes tradicionals podrien modernitzar-se i evolucionar de la mateixa forma que ho fa la sensibilitat social.

La Confederació de Consumidors i Usuaris denuncia un frau amb la Loteria de Nadal

La Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU) ha advertit avui que l'empresa European Lottery Guild està anunciant a la publicació d'una aerolínia europea la venda de participacions d'entre 40 i 800 euros per al Sorteig de Nadal que toquen una de cada sis vegades.

L'empresa afirma que la seva seu és a Holanda, tot i que la venda o promoció de loteria espanyola fora d'Espanya no és legal, i es val, al publicar-se en una aerolínia, de l'escàs coneixement que alguns estrangers tenen sobre el funcionament dels jocs d'atzar a Espanya per oferir la venda de participacions. Això sí, l'empresa demana la reserva de les participacions per telèfon mitjançant targeta de crèdit.

Els reclams per als incauts són el nombre limitat de dècims, l'exempció d'impostos de les quantitats que es poguessin guanyar i unes possibilitats de guanyar de sis a una, així com l'import total del sorteig, que ascendeix a 2.300 milions d'euros. A més, l'anunci està escrit en anglès per mirar de donar-li l'aparença d'autenticitat, fundant la falsa creença que és possible guanyar un premi de la Loteria espanyola a través d'European Lottery Guild.

La nit més freda de l'any

La major part del país ha registrat aquesta nit temperatures sota zero o que han fregat els zero graus. Demà, podrien arribar precipitacions en forma de neu a cotes baixes. La Direcció General de Protecció Civil de Catalunya ha activat avui la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per nevades (Neucat). L'activació de l'alerta s'ha fet arran de l'avís de nivell 1 de risc per neu a partir de la propera matinada. Segons el Servei Meteorològic, entre la una de la matinada i les set del matí d'aquest dilluns es poden acumular gruixos de neu superiors als 2 centímetres en cotes superiors a 300 metres al Principat.

Les comarques afectades serien el Baix Camp, Baix Ebre, Priorat, Ribera d'Ebre i Terra Alta. Les nevades també poden afectar altres comarques com l'Alt Camp, Alt Penedès, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Montsià, Segrià i Tarragonès.

Avui: La neu culmina un cap de setmana gèlid