lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de juny, 2008

Òmnium critica la manca de consens polític contra el TC

Omnium Cultural 250608 CATr “Cal evitar que et fereixin en comptes d’esperar a posar-te la bena quan t’hagin agredit”. Així de crític s'ha mostrat el president d’Òmnium, Jordi Porta, per la manca d’unitat dels partits catalans a l’hora de fer front a una possible sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l’Estatut. Una falta de consens que ja s'ha visualitzat durant l’acte que ha organitzat l’entitat sota el lema Junts per Catalunya! al Teatre Nacional, lloc que s'ha quedat petit per encabir el miler llarg de persones que hi volien accedir. Cap representant del PSC ni d’UDC hi ha assistit. Tampoc el govern hi ha donat suport, tot i que el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira sí que hi ha anat.

Porta, després de recordar que l’objectiu d’Òmnium no és suplantar la funció de les formacions polítiques, ha justificat l’acte perquè “calia des de la societat civil fer un crit d’atenció sobre els moments que estem vivint i el desànim que comporta en la ciutadania”. Davant d’aquest context, el president d’Òmnium ha reclamat als partits que responguin als “compromisos que van contreure amb la ciutadania” amb “un nou pacte intern” que defensi els interessos del país “un cop s’ha trencat el pacte extern per part del govern espanyol”.

“Junts, podem”

En aquest sentit, ha qualificar de “manca de respecte i de sentit democràtic” que l’executiu central no apliqui l’Estatut, “envaint competències i incomplint els compromisos de finançament” i la ingerència del TC davant d’un text aprovat pel Congrés i refrendat pel poble català. El màxim representant de l’associació catalanista ha plantejat algunes alternatives davant d’aquesta intromissió, com una nova consulta a la societat, apel·lar als organismes internacionals o fins i tot treballar per aconseguir “un nou projecte de marc institucional per Catalunya”. Porta ha acabat el seu discurs amb un lacònic però contundent missatge que resumia l’objectiu del concorregut acte: “Desunits poca cosa aconseguirem, però junts podem!”.

El vicepresident d’Òmnium i exdirector de l’AVUI, Vicent Sanchis, ha obert l’acte i s'ha endut l’ovació de la nit quan ha afirmat que els partits “haurien de fer un examen de consciència” pel seu paper en la reforma de l’Estatut. Després de subratllar que “la unitat va ser un miratge puntual”, Sanchis ha etzibat que “alguns partits es van moure més per càlculs de rèdits electorals que no pas per patriotisme” davant la incomoditat de certs polítics que seien a la fila zero del teatre. L’acte s'ha tancat amb una nodrida representació de l’entitat a dalt de l’escenari amb Els segadors i el públic corejant un crit, aquest sí, unànime, a favor de la independència.

VilaWeb/ElPunt: Òmnium Cultural exigeix unitat per a plantar cara al Constitucional espanyol

Video: Òmnium Cultural reivindica en un acte al Teatre Nacional de Catalunya, la unitat de les forces polítiques i socials catalanes contra una possible retallada de l'Estatut a mans del Constitucional espanyol.

El PP s'adhereix al 'Manifiesto por la lengua común' en defensa del castellà

PP 250608 CATr El Partit Popular s'ha adherit al Manifiesto por la lengua común, promogut per intel·lectuals que defensen que el castellà sigui la llengua comuna a tot l'Estat espanyol.

En un comunicat, el PP expressa la seva adhesió al text i explica que el president del partit, Mariano Rajoy; la secretària general, María Dolores de Cospedal, i els subsecretaris Ana Mato, Javier Arenas i Esteban González Pons han signat el manifest a través de la pàgina web d'El Mundo.

Rajoy ha manifestat en diverses ocasions que el grup parlamentari popular al Congrés presentarà una proposició de llei per garantir el dret a utilitzar el castellà a tot l'Estat, tal com recollia el programa electoral amb el qual el partit es va presentar a les eleccions generals.

Puigcercós convida els signants a Catalunya

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha convidat avui els signants del manifest a venir a Catalunya i ha declarat: "Opinen des de fora. Si visquessin a Catalunya ,opinarien diferent, n'estic segur".

En declaracions a TVE, Puigcercós ha declarat que l'aposta pel sistema educatiu català d'immersió lingüística pretén evitar que hi hagi "dues comunitats separades" a Catalunya en funció de la llengua, i consolidar que hi hagi "una sola comunitat cultural".

Pel que fa a les reivindicacions dels signants de preveure la possibilitat de ser educat en llengua materna, Puigcercós els va preguntar a "quina de les 25 llengües maternes" es refereixen. Ha indicat que, actualment, gràcies al fenomen de la immigració, a l'escola catalana hi ha una varietat de llengües maternes diferents, i ha afegit: "Necessitem elements de cohesió", una cosa que per a la gran "majoria" de la societat catalana passa pel català.

El conseller Joaquim Nadal considera que "tothom pot viure en castellà a Catalunya"

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, ha considerat avui que "tothom pot viure en castellà a Catalunya", i que la voluntat del Govern és que "quedi preservat" el model lingüístic català.

Ho ha dit en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, després de ser preguntat sobre el manifest presentat dilluns per un grup de personalitats, en què reclamen al Congrés que garanteixi "a tot el territori nacional" els drets dels qui optin per "la llengua comuna", en relació amb el castellà.

-Cal que ens estem justificant tot lo rato ?

La Coordinadora Anticementiri Nuclear duu a terme una acció de denúncia davant la central d'Ascó i demana el seu tancament

Una vintena de membres de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) s'ha concentrat aquest dimecres davant les portes del recinte nuclear d'Ascó per denunciar el 'deficient funcionament' de les tres centrals nuclears catalanes, gestionades per Endesa i Iberdrola, exigir-ne el tancament 'urgent' i mostrar la seva oposició a la construcció d'un cementiri de residus radioactius a Ascó.

Els ecologistes també han exigit el tancament de les centrals de Vandellòs II i Ascó II, així com l'aplicació als propietaris de la planta d'Ascó I de les sancions que estableix el Codi Penal, amb relació a la fuita de partícules radioactives ocorreguda el novembre passat.

VilaWeb/ElPunt: La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya duu les protestes fins a Ascó

Mas, Puigcercós i Carod assisteixen aquesta nit a l'acte d'Òmnium sobre l'Estatut

El líder de CiU, Artur Mas, i els d'ERC, Joan Puigcercós i Josep-Lluís Carod-Rovira, assistiran aquesta nit a l'acte Junts! Per Catalunya, convocat per l'entitat Òmnium Cultural amb la finalitat de qüestionar la "legitimitat" del Tribunal Constitucional (TC) per pronunciar-se sobre l'Estatut.

Segons ha indicat Òmnium Cultural, que és una de les entitats amb més socis de Catalunya, l'acte s'iniciarà a les 20 hores al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), i a la "fila zero" ja han confirmat que hi seran presents Artur Mas i Oriol Pujol, per part de CiU, i Joan Puigcercós i Josep-Lluís Carod-Rovira, per part d'ERC.

Altres dirigents polítics que també han confirmat la seva presència són Jaume Bosch i Dolors Camats –ICV– i Mercè Civit –EUIA–, mentre que PSC i UDC han declinat la invitació a participar-hi per discrepar de l'objectiu o el plantejament de l'acte.

Entitats participants

Un total de 44 entitats culturals, socials, econòmiques, sindicals, esportives i de defensa de la llengua catalana s'han adherit formalment a l'acte d'Òmnium Cultural, en què està previst que únicament prenguin la paraula el president i el vicepresident de l'organització convocant, Jordi Porta i Vicent Sanchis, respectivament.

Amb el lema Junts! Per Catalunya, Òmnium Cultural ha invitat el conjunt de la societat civil catalana a participar en l'acte "per demostrar que Catalunya no està d'acord que el TC dictamini sobre l'Estatut".

Segons indica en la convocatòria de l'acte el president d'Òmnium, Jordi Porta, l'Estatut representa un pacte entre Catalunya i l'Estat en què la part catalana va acceptar, a pesar seu, les modificacions efectuades pel Congrés i després el poble català va ratificar en referèndum el text.

En conseqüència, sosté Jordi Porta, dictaminar sobre l'Estatut i introduir canvis al text "suposa trencar el pacte", però a més també és incomplir-lo que l'administració central "envaeixi competències en matèria de finançament o en ensenyament amb la tercera hora de castellà".

En conseqüència, Òmnium Cultural sosté que la intervenció del Tribunal Constitucional "està amenaçant el pacte en tenir una composició partidista i nomenada íntegrament per una de les parts, l'espanyola", ja que només hi ha magistrats proposats pel PSOE i el PP.

Òmnium considera, per aquest motiu, que s'ha de "negar la legitimitat del TC" per trencar el pacte entre Catalunya i l'Estat, i també és partidària "de preparar una resposta ciutadana davant la sentència que pugui deparar aquest tribunal".