lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de juny, 2008

Ja hi tornem a ser: La central d'Ascó I està parada per un error en el tancament d'una vàlvula

Ascó 010708 CATr La central d'Ascó I ha notificat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) un error en el tancament d'una vàlvula, ocorregut mentre la planta estava parada per les tasques de neteja radiològica que realitzen a causa de l'emissió de partícules radioactives del mes de novembre passat.

El succés notificable, que es troba pendent de classificació en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES), es va produir dissabte passat durant el procés d'alineament per a la prova preceptiva d'obertura de les vàlvules de retenció d'injecció a branques calentes del sistema primari de la planta.

Segons el CSN, durant l'esmentada prova es va produir l'obertura d'una vàlvula de seguretat del tren B del sistema d'extracció de la calor residual (RHR) en funcionament, que després no es va tancar, fet que va obligar a aïllar aquest tren i a posar en servei el tren A.

Aquestes fonts han afegit que s'ha procedit a substituir l'esmentada vàlvula i s'està en procés d'analitzar les causes de la seva disfunció.

Succés "vergonyós"

De la seva banda, la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha qualificat de "vergonyós" el succés i ha recordat que les tres centrals nuclears de Catalunya (Ascó I i II i Vandellòs II) sumen ja 16 dels 22 successos notificables de les plantes atòmiques de tot l'Estat espanyol.

La coordinadora reclama el tancament d'aquestes centrals "abans que hi hagi un incident nuclear greu amb impactes irreversibles sobre el medi ambient i la salut de les persones".

Però, com que ha guanyat la selecció, a qui li pot importar ?

VilaWeb/ElPunt: Incidències a les tres centrals nuclears de Catalunya

directe.cat: Tanquem les nuclears demana al Parlament un debat sobre aquesta energia a Catalunya

La Veu de l'Ebre: Una anomalia en una turbobomba d'Ascó II provoca reajustament al 75% de la potència

elPeriódico: Les centrals nuclears de Vandellòs 2 i Ascó 2 comuniquen incidents el mateix dia

Joan Margarit és distingit amb el Premi Nacional de Literatura

El poeta Joan Margarit ha estat distingit amb el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya.

Margarit ha estat premiat per l'obra Casa de Misericòrdia, un llibre "lloat per la crítica per la seva connexió amb el públic de totes les edats".

Joan Margarit (Sanaüja -Segarra- 1938) és el poeta en català amb obra en curs més llegit, i entre la seva extensa bibliografia hi ha també les obres Joana i Càlcul d'estructures.

No llencis les cartes d'amor.
Elles no t'abandonaran.
Passarà el temps, s'esborrarà el desig
-aquesta fletxa d'ombra-
i els rostres sensuals, intel•ligents, bellíssims,
s'ocultaran en un mirall dins teu.
Cauran els anys i avorriràs els llibres.
Davallaràs encara,
i perdràs, fins i tot, la poesia.
El soroll fred de la ciutat als vidres
anirà esdevenint l'única música,
i les cartes d'amor que hauràs guardat
la teva última literatura. (Joan Margarit)

Viquipèdia: Joan Margarit

Terricabras i Titot, a l'acte de suport als encausats per la crema de fotos del rei espanyol

El filòsof Josep Maria Terricabras ha participat avui a la plaça del Vi de Girona en un acte de suport a Enric Stern i Jaume Roura, acusats d'injúries per haver cremar un retrat del rei espanyol i que demà tornaran a ser jutjats a l'Audiència espanyola. Al març, el mateix tribunal va anul·lar el judici perquè se'ls havia impedit de declarar en català. L'acte ha acabat amb l'actuació de Titot. L'acte ha estat organitzat per la campanya 'Jo també cremo la corona espanyola', que va néixer quan la fiscalia va decidir obrir diligències contra Roura i Stern. Antecendents

El judici que es va fer al novembre i que va condemnar els dos joves a pagar una multa de 2.730 euros va ser anul·lat al març, a petició de l'advocat Benet Salellas. Aquest argumentava que havia estat un judici sense totes les garanties perquè el jutge, José María Vázquez Honrubia, no entenia els declarants. A finals d'abril, l'Audiència espanyola va reconèixer el dret de fer-hi servir el català.

L'Estat espanyol ja és el vuitè exportador mundial d'armes

L'Estat espanyol ja és el vuitè país exportador d'armes del món, segons un informe del centre d'estudis Justícia i Pau, que assenyala que al 2006 es van dur a terme les exportacions més elevades de la història de l’Estat espanyol. L'informe, presentat en roda de premsa per la seva autora, Tica Font, i que es basa en publicacions del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, analitza les exportacions dels últims deu anys i conclou que a partir de 2001 hi ha un augment paulatí i continu de les exportacions.

Font ha assegurat que actualment aquestes exportacions, que qualifica d’’irresponsables’ per part del Govern, formen part de la política exterior d'Espanya, vulnerant el codi de conducta de la Unió Europea pel que fa a aquest tipus de negoci. Aquest codi establix que no han de vendre's armes a països sancionats, inestables, en conflicte armat, que vulnerin els dret humans, que no condemnin el terrorisme o que tinguin un nivell de benestar delicat, encara que l'informe considera que el 53% de les exportacions espanyoles d'aquesta dècada van anar a parar a aquests països.

L'autora de l'estudi ha denunciat que s'exporta a països en conflicte com Colòmbia o Israel, o en un context de tensió com Filipines, Indonèsia i Sri Lanka, i a països que intervenen en conflictes, com Estats Units i Anglaterra, i que mantenen tropes d'ocupació il•legal a L'Iraq i Afganistan.

També es venen armes a països amb poc respecte pels drets humans com Indonèsia, Kenya, Singapur i Tailàndia, i als països més pobres del món com Burquina Faso, Angola, Kenya i Mauritània, i a uns altres que gasten més en armes que en sanitat i educació com Angola, Aràbia Saudita, Brasil, Jordània, Pakistan o Turquia. ... los Nadies , que cuestan menos , que la bala que los mata . (Eduardo Galeano)

El sector crític de la Plataforma pel Dret de Decidir acusa la junta de ser dirigida «per la Casa Gran del Catalanisme»

Elisenda Romeu 260608 CATr La Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) viu els pitjors moments des de la seva creació. Dos sectors enfrontats es disputen fins a les últimes conseqüències la representació de l'organització unitària i cívica que va convocar les importants manifestacions pel dret de decidir del 18 de febrer i l'1 de desembre. La majoria de membres de l'antiga junta de la PDD, que van quedar fora de la direcció actual, van anunciar ahir que impugnaran davant dels tribunals els estatuts i la junta votats en l'última assemblea. Per dos motius: perquè creuen que és una votació «il·legal» i per haver arribat a un «conflicte polític absolut». La presidenta interina de la PDD, Elisenda Romeu, sospita que la nova junta està dirigida «per la Casa Gran del Catalanisme», que promou Convergència, i «per l'MDT». La divisió a la PDD és ara mateix total i absoluta. Uns, liderats per Elisenda Romeu, diuen: «Aquí no hi ha oficialistes i crítics. Els que som legals som nosaltres. Som membres de les entitats fundadores de la PDD i continuarem treballant pel dret de decidir amb la mateixa convicció.» Però els altres, liderats pel nou president, Jaume López, i la portaveu Mònica Sabata, responen: «Els canvis es van aprovar en assemblea i es va autoritzar els socis amb més de tres mesos a votar. No reconeixem la validesa d'aquesta nova assemblea.» Per tant, les diferències són importants, tot i que en paraules de Romeu «no són insalvables». L'escull més greu és, tal com insistien ahir la majoria dels 90 assistents a l'assemblea, el «conflicte polític» i la «relació amb els partits polítics». Romeu creu que alguns partits volen imposar el seu criteri i esdevenir «protagonistes» del moviment. «Hem de tenir-hi relació però no estar-hi sotmesos», va exigir. Aquest sector culpa d'això a «tots menys, evidentment, el PP». Tanmateix, els partidaris de Romeu centren la seva queixa en el suposat «intrusisme» de dues organitzacions tan diferents com Convergència Democràtica i l'MDT. La portaveu de la junta permanent de la PDD escollida el 15 de juny en l'assemblea, Mònica Sabata, va negar en declaracions a l'ACN qualsevol tipus de vincle amb la Casa Gran del Catalanisme.

Espanya es retira de les bitlles per no competir contra Catalunya

Espanya ha decidit no participar en el Campionat del Món de bitlles sub-23 que es celebrarà als Estats Units el proper 18 de juliol per evitar enfrontar-se a la selecció catalana, que té el vist-i-plau de la Federació Internacional de Bitlles com a entitat de ple dret, segons informa El Mundo. L'esdeveniment està reconegut pel COI. Quan l'estiu passat la Federació Internacional de Bitlles va acceptar l'ingrés de Catalunya, la Federació Espanyola de Bitlles va presentar una demanda, tot i que al final el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) va fallar, el passat 23 d'abril, que Catalunya pot competir en els esdeveniments internacionals quan ho desitgi. I ara, qui és l'excloent?